EAT603 - GIDA TOKSİKOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA TOKSİKOLOJİSİ EAT603 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 8
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof.Dr. Ülkü Ündeğer Bucurgat, Prof.Dr. Terken Baydar, Prof.Dr. Aylin Gürbay, Prof.Dr. Pınar Erkekoğlu, Doç.Dr. Gözde Girgin, Prof.Dr. Sevtap Aydın Dilsiz, Prof.Dr. Suna Sabuncuoğlu 
Dersin amacıGıdalardaki doğal bileşenler, vitamin ve mineraller, besin katkı maddeleri, besinlerde bulunan çevresel kirleticilere bağlı gelişebilen istenmeyen etkiler, ilaç- gıda etkileşmelerine ilişkin bilgilerin aktarımı  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1. Öğrenci gıda toksikolojisinin temel kavramlarını bilir.
  2. 2. Gıdaların doğal bileşenlerinin toksik etkileri konusunda bilgi sahibidir.
  3. 3. Gıda kontaminantlarına bağlı gelişebilen toksisite konusunu bilir.
  4. 4. İlaç- gıda etkileşimleri konusunda bilgi sahibidir.
Dersin içeriğiGıdalardaki toksisite potansiyeli olan bileşenler, ilaç etkisini değiştiren besinsel ögeler, vitamin ve mineraller, kronik ilaç kullanımında gözlenebilen nutrisyonel eksiklikler ve sonuçları, besinlerde bulunan çevresel kontaminantlar konularında toksikolojik açıdan değerlendirme yapılması 
Kaynaklar1. Klaassen, C.D., Watkins J.W., "Casarett & Doull?s Essential of Toxicology, The McGraw Hill Companies, 2010.
2. Ellenhorn, M.J., "Medical Toxicology", Williams & Wilkins, Maryland, 1997.
3. Hayes, A.W., "Principles and Methods of Toxicology", Taylor & Francis, Philadelphia, 2001. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenel kavramlar: Gıda toksikolojisinde temel tanımlar, birimler, Gıda toksikolojisinin önemi
2. HaftaMutajenik ve Karsinojenik Etkili Besinsel Bileşenler ve Bu Etkiyi İnhibe Eden Besinsel Bileşenler
3. HaftaMikotoksinler, Bakteriyel Enfeksiyonlarla olan Zehirlenmeler ve Mantarlarla olan Zehirlenme
4. HaftaKronik İlaç Kullanımda Nutrisyonel Eksikliklere Örnekler
5. HaftaBesinlerde Bulunan Çevresel Kirleticiler: Pestisitler ve Tarım İlaçları (PCB, PBB, TCDD)
6. HaftaMineral Toksisitesi
7. HaftaVeteriner İlaç Kullanımı ve Atıklar Sorunu
8. HaftaBesinlerde Bulunan Çevresel Kirleticiler: Metaller, Nitrozo Bileşikleri
9. HaftaVitamin Toksisitesi
10. HaftaGıdalarda Ambalaj Maddesi Kontaminasyonu
11. HaftaBesin Katkı Maddeleri: Tanımlar ve İzin Düzeyler, :E Kodu ve Örnekler Üzerinde Tartışma
12. HaftaBebek Mamalarındaki Olası Kontaminasyonlar
13. HaftaEnerji İçeceklerinin İçeriklerinin Toksikolojik Açıdan Değerlendirilmesi
14. HaftaTartışma
15. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler230
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav170
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı030
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı070
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14228
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler250100
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü31105220

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Kimyasal, fiziksel ve biyolojik ajanların olası toksik etkileri hakkında ileri ve güncel bilgiye sahiptir. X   
2. Toksikolojinin farklı alanları hakkında güçlü bilgiye sahip olur ve farklı bilim disiplinleriyle sistematik yaklaşımla bütünleşebilir. X   
3. Etik ilkelere uygun çalışmalar yapabilir, toksikoloji alanında bağımsız olarak proje planlayıp yürütebilir, birçok farklı analitik teknikle ileri toksikolojik analizler yapabilir ve sonuçlarını uygun istatistiksel analizlerle değerlendirebilir. X   
4. Profesyonel toksikologlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilir; ulusal ve uluslararası bilim insanlarıyla ekip çalışması yapar, iş birliği yapar.X    
5. Farklı bilgi teknolojilerini bilir ve toksikoinformatik çalışmalar yapabilir.X    
6. Bu analizlerden elde edilen bilgileri değerlendirip yorumlayabilir, farklı moleküler yolları aydınlatabilir, sonuçları tartışabilir ve ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sunabilir, ayrıca verilerini yüksek etkili dergilerde yayınlayabilir.    X
7. Toksik ajanların ve farmasötiklerin duyarlı popülasyonlarda ve farklı patolojik durumlardaki etkileri, intoksikasyonların tanı ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olur.    X
8. Çevreyi kirleten ve toksik maddeler, besin ve bitkisel takviyeler ile gıdaların halk sağlığına etkilerini değerlendirme ve bu konuda kamuoyunu ve düzenleyici otoriteleri bilgilendirme konusunda bilgi sahibidir.    X
9. Risk değerlendirme ve stratejik karar alma süreçlerine katkıda bulunabilir, günlük yaşamda karşılaşılan toksikolojik sorunlara çözüm bulabilir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek