SER718 - SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II | SER718 | Bahar | 2 | 1 | 2 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Takım/Grup Çalışması | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. T. Emre Feyzoğlu | |||||
Dersin amacı | Bu dersin amacı, sanatta yeterlik düzeyindeki öğrencilere alternatif pişirim teknikleri hakkında bilgi vermek, farklı kültür ve anlayışlara özgü seramik pişirimlerini tanımalarını sağlamak, çalıştıkları kurum ya da kendilerine ait atölyelerde kullanabilecekleri fırınların yapım kurallarını öğrenmelerini sağlamak, alternatif seramik pişirim tekniklerini uygulayan uluslar arası sanatçılarla iletişim kurmalarını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunmaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | 1. Seramik pişirim kavramının irdelenmesi 2. Artistik seramik formların pişiriminde göz önünde tutulacak etmenlerin belirlenmesi 3. Tasarıma göre pişirim ilkelerinin belirlenmesi 4. Alternatif fırınlama teknikleri hakkında temel bilgiye giriş 5. Farklı kültürlere ait pişirim ve fırınlama tekniklerinin detaylı öğretilmesi 6. Uluslar arası düzeyde sanatçılarla iletişim kurularak bu sanatçıların öğrencilerimizle deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak | |||||
Kaynaklar | Tasarım, seramik sanatı ve endüstriyel seramik üretimiyle ilgili her tür kitap, dergi ve broşür, internet, çeşitli önemli seramik sanatçılarının yayınlamış olduğu seramik pişirimi ve fırın yapımı konularında kitaplar. Örnek: Olsen, Fred; The Kiln Book, Kusakabe, Masakazu; Japanese Wood-Fired Ceramics, kp books, 2005. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Seramik pişirim ilkelerine giriş |
2. Hafta | Genel bilgilerin gözden geçirilmesi ve tekrarlanması |
3. Hafta | Öğrencilerle yapacakları uygulamalar hakkında bilgi alışverişi ve ilgi duydukları pişirim türünde tanınmış sanatçıların belirlenmesi |
4. Hafta | Atölye çalışması |
5. Hafta | Atölye çalışması (devam) |
6. Hafta | I. Ara sınav |
7. Hafta | Atölye çalışması |
8. Hafta | Atölye çalışmalarının tamamlanması |
9. Hafta | Öğrenci sunumları |
10. Hafta | Öğrenci ödev sunumları (devam) |
11. Hafta | II. Ara sınav |
12. Hafta | Laboratuar çalışması (Astar ya da sır hazırlama) |
13. Hafta | Laboratuar çalışması (devam) |
14. Hafta | Odun yakıtlı fırınlarda tuz ya da soda pişirimi uygulaması |
15. Hafta | - |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 3 | 30 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 2 | 20 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 14 | 8 | 112 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 6 | 4 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 6 | 10 | 60 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 15 | 30 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 4 | 5 | 20 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 4 | 4 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü | 48 | 57 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek