SER718 - SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II SER718 Bahar 2 1 2 10
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Takım/Grup Çalışması
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. T. Emre Feyzoğlu 
Dersin amacıBu dersin amacı, sanatta yeterlik düzeyindeki öğrencilere alternatif pişirim teknikleri hakkında bilgi vermek, farklı kültür ve anlayışlara özgü seramik pişirimlerini tanımalarını sağlamak, çalıştıkları kurum ya da kendilerine ait atölyelerde kullanabilecekleri fırınların yapım kurallarını öğrenmelerini sağlamak, alternatif seramik pişirim tekniklerini uygulayan uluslar arası sanatçılarla iletişim kurmalarını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunmaktır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Alternatif pişirim teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Pişirim tekniği malzeme ilişkisini kurar.
  3. Pişirim sürecini planlar.
  4. Farklı pişirim seçeneklerinin getireceği artistik ve teknik sonuçlar hakkında deneyime sahip olur.
  5. Uluslar arası düzeyde sanatçılarla iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
Dersin içeriği1. Seramik pişirim kavramının irdelenmesi
2. Artistik seramik formların pişiriminde göz önünde tutulacak etmenlerin belirlenmesi
3. Tasarıma göre pişirim ilkelerinin belirlenmesi
4. Alternatif fırınlama teknikleri hakkında temel bilgiye giriş
5. Farklı kültürlere ait pişirim ve fırınlama tekniklerinin detaylı öğretilmesi
6. Uluslar arası düzeyde sanatçılarla iletişim kurularak bu sanatçıların öğrencilerimizle deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak 
KaynaklarTasarım, seramik sanatı ve endüstriyel seramik üretimiyle ilgili her tür kitap, dergi ve broşür, internet, çeşitli önemli seramik sanatçılarının yayınlamış olduğu seramik pişirimi ve fırın yapımı konularında kitaplar.

Örnek: Olsen, Fred; The Kiln Book,
Kusakabe, Masakazu; Japanese Wood-Fired Ceramics, kp books, 2005. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSeramik pişirim ilkelerine giriş
2. HaftaGenel bilgilerin gözden geçirilmesi ve tekrarlanması
3. HaftaÖğrencilerle yapacakları uygulamalar hakkında bilgi alışverişi ve ilgi duydukları pişirim türünde tanınmış sanatçıların belirlenmesi
4. HaftaAtölye çalışması
5. HaftaAtölye çalışması (devam)
6. HaftaI. Ara sınav
7. HaftaAtölye çalışması
8. HaftaAtölye çalışmalarının tamamlanması
9. HaftaÖğrenci sunumları
10. HaftaÖğrenci ödev sunumları (devam)
11. HaftaII. Ara sınav
12. HaftaLaboratuar çalışması (Astar ya da sır hazırlama)
13. HaftaLaboratuar çalışması (devam)
14. HaftaOdun yakıtlı fırınlarda tuz ya da soda pişirimi uygulaması
15. Hafta-
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler330
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar220
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 14 8 112
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması6424
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)61060
Sunum / Seminer Hazırlama21530
Proje000
Ödevler4520
Ara sınavlara hazırlanma süresi144
Genel sınava hazırlanma süresi188
Toplam İş Yükü4857300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek