HSP614 - ADOLESAN SAĞLIĞI ve HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ADOLESAN SAĞLIĞI ve HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ | HSP614 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 1 | 0 | 1 | 2 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok. | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Beyin Fırtınası | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Hilal Özcebe | |||||
Dersin amacı | Öğrencilerin adolesan dönem gelişim ve sağlık sorunları, adolesanların gereksinimi olan halk sağlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | 1. Adolesan dönem gelişim özellikleri 2. Adolesan dönem sağlık sorunları 3. Adolesanların sağlık hizmet gereksinimleri 4. Adolesan dostu sağlık hizmetleri modeli | |||||
Kaynaklar | Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Yayını. Katkı Pediatri Dergisi. Adolesan. Cilt 21, Sayı 6, Kasım-Aralık 2000-ISSN 1300-4336. Adolescent and Adolescent Reproductive Health. International Children?s Centre, (supported by UNFPA and Ministry of Health General Directorate of Maternal Child Health Family Planning), Meteksan A.Ş. Ankara 2003. WHO. Adolescent Friendly Health Services An Agenda for Change, WHO/FCH/CAH/02.14, Geneva, 2002. WHO. Child And Adolescent Division. UNICEF. web sayfaları UNFPA. web sayfaları Her dönem farklı güncel makaleler |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Adolesan dönem gelişimi ve özellikleri |
2. Hafta | Adolesan dönem fiziksel sağlık sorunları |
3. Hafta | Adolesan dönem psikososyal sağlık sorunları |
4. Hafta | Adolesan dönem üreme ve cinsel sağlık sorunları |
5. Hafta | Adolesanlarda riskli davranışlar |
6. Hafta | Toplumda adolesan sağlığı sorunlarının boyutları |
7. Hafta | Adolesanların sağlık gereksinimleri |
8. Hafta | Toplumda adolesan sağlık sorunlarına bakış |
9. Hafta | Aile içinde adolesan sağlığının korunması |
10. Hafta | Okulda adolesan sağlığının korunması |
11. Hafta | Adolesan sağlık hizmetlerinin özellikleri |
12. Hafta | Adolesanlara erişim |
13. Hafta | Adolesanların sağlık hizmetlerine katılımı |
14. Hafta | Adolesan sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi |
15. Hafta | Tartışma ve Değerlendirme |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 |
Sunum | 1 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 20 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 60 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 4 | 40 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 1 | 14 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 10 | 1 | 10 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 5 | 10 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü | 29 | 28 | 60 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar. | X | ||||
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir. | X | ||||
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar. | X | ||||
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar. | X | ||||
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir. | X | ||||
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir. | X | ||||
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar. | X | ||||
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır. | X | ||||
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir. | X | ||||
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır. | X | ||||
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek