HSP614 - ADOLESAN SAĞLIĞI ve HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ADOLESAN SAĞLIĞI ve HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ HSP614 Herhangi Yarıyıl/Yıl 1 0 1 2
Önkoşul(lar)-var iseYok.
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Beyin Fırtınası
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Hilal Özcebe 
Dersin amacıÖğrencilerin adolesan dönem gelişim ve sağlık sorunları, adolesanların gereksinimi olan halk sağlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Adolesan dönem gelişim dönemlerini ve sağlık sorunlarını öğrenmeleri
  2. Adolesanların gereksimlerini karşılayan halk sağlığı hizmetleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
Dersin içeriği1. Adolesan dönem gelişim özellikleri
2. Adolesan dönem sağlık sorunları
3. Adolesanların sağlık hizmet gereksinimleri
4. Adolesan dostu sağlık hizmetleri modeli
 
KaynaklarHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Yayını. Katkı Pediatri Dergisi. Adolesan. Cilt 21, Sayı 6, Kasım-Aralık 2000-ISSN 1300-4336.

Adolescent and Adolescent Reproductive Health. International Children?s Centre, (supported by UNFPA and Ministry of Health General Directorate of Maternal Child Health Family Planning), Meteksan A.Ş. Ankara 2003.

WHO. Adolescent Friendly Health Services An Agenda for Change, WHO/FCH/CAH/02.14, Geneva, 2002.

WHO. Child And Adolescent Division.

UNICEF. web sayfaları

UNFPA. web sayfaları

Her dönem farklı güncel makaleler
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaAdolesan dönem gelişimi ve özellikleri
2. HaftaAdolesan dönem fiziksel sağlık sorunları
3. HaftaAdolesan dönem psikososyal sağlık sorunları
4. HaftaAdolesan dönem üreme ve cinsel sağlık sorunları
5. HaftaAdolesanlarda riskli davranışlar
6. HaftaToplumda adolesan sağlığı sorunlarının boyutları
7. HaftaAdolesanların sağlık gereksinimleri
8. HaftaToplumda adolesan sağlık sorunlarına bakış
9. HaftaAile içinde adolesan sağlığının korunması
10. HaftaOkulda adolesan sağlığının korunması
11. HaftaAdolesan sağlık hizmetlerinin özellikleri
12. HaftaAdolesanlara erişim
13. HaftaAdolesanların sağlık hizmetlerine katılımı
14. HaftaAdolesan sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi
15. HaftaTartışma ve Değerlendirme
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler210
Sunum110
Projeler00
Seminer120
Ara Sınavlar00
Genel sınav160
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı440
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı160
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 1 14
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)10110
Sunum / Seminer Hazırlama2510
Proje000
Ödevler2510
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi11616
Toplam İş Yükü292860

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar.  X  
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir.  X  
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar.   X 
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar.  X  
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.   X 
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir.  X  
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir.   X 
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar.    X 
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır.  X  
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir.  X  
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır.   X 
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek