GMÜ741 - MEYVE ve SEBZE TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
MEYVE ve SEBZE TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER GMÜ741 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıMeyve ve sebze işleme teknolojisi alanında uygulanan yeni teknolojiler konusunda bilgilendirme.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, Meyve ve sebze teknolojisi konusunda modern gıda muhafaza yöntemleri konusunda bilgilendirilecektir.
Dersin içeriğiMeyve ve sebze teknolojisinde yüksek basınç (hidrostatik ve karbondioksit basıncı) uygulamaları, enzimlerin meyve sebze ürünlerinin muhafazasında kullanılması,minimum işlenmiş meyve ve sebzeler ve bunların modifiye atmosferde paketlenmesi ile sebze işlemede modern yöntemler 
KaynaklarMakaleler 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaMeyve ve sebze endüstrisinde modern teknolojiye giriş
2. HaftaMeyve suyu üretiminde yüksek hidrostatik basınç uygulamaları
3. HaftaBasınçlı karbondioksit uygulamaları
4. HaftaMinimum işlenmiş meyve ve sebzeler
5. HaftaYenilebilir ambalajlar
6. HaftaMeyve ve sebzelerin modifiye atmosferde paketlenmesi
7. HaftaAra sınav
8. HaftaMeyve suyu üretiminde ohmic ısıtma uygulamaları
9. HaftaMeyve suyu üretiminde ultrason uygulamaları
10. HaftaMeyve suyu üretiminde vurgulu elektrik alan uygulamaları
11. HaftaMeyve ve sebze ürünlerinin muhafazasında enzimlerin kullanılması
12. HaftaOzmotik kurutma
13. HaftaMeyve sebze endüstrisinde kızılötesi ışın uygulamaları
14. HaftaVurgulu ışık, UV ve mikrodalga uygulamaları
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler220
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)129108
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler22550
Ara sınavlara hazırlanma süresi15050
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü30137300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.   X 
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.   X 
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.  X   
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.   X  
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. X    
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.   X 
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. X   
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.  X  
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.    X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek