BDY609 - BÖBREK HASTALIKLARI ve BESLENME
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BÖBREK HASTALIKLARI ve BESLENME | BDY609 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Doç.Dr. Mehmet Fisunoğlu, Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu | |||||
Dersin amacı | Böbrek hastalıklarının oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek Böbrek hastalarında kişiye özgü beslenme programlarını geliştirmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Böbrek fizyolojisi, böbrek hastalıkların etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve beslenme tedavisi. | |||||
Kaynaklar | 1-Mahan LK and Raymond JL (eds) Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th edn. Elsevier Saunders, 2017 2-Perry, S. & Hartley, G. Acute and chronic kidney disease. In: J. Gandy (ed), Manual of Dietetic Practice, 5th edn. Wiley Blackwell, Oxford, 2014 3-Kopple J, Massry S, Kalantar-Zadeh K Nutritional Management of Renal Disease 3rd edn. Academic Press, 2013 4-Campbell, K. Nutrition support in kidney disease. In: M. Hickson, S. Smith (ed), Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support Wiley Blackwell, Oxford. 2018 5-Ross, A. C., Caballero, B. H., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R. Modern nutrition in health and disease: Eleventh edition. Wolters Kluwer Health Adis (ESP), 2012 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Akut glomerulonefrit ve beslenme |
2. Hafta | Kronik glomerulanefrit ve beslenme |
3. Hafta | Literatür tartışması, seminer |
4. Hafta | Nefrotik sendrom ve beslenme |
5. Hafta | Literatür tartışması, seminer |
6. Hafta | Akut böbrek yetmezliği ve beslenme |
7. Hafta | Kronik böbrek yetmezliği ve beslenme |
8. Hafta | Literatür tartışması, seminer |
9. Hafta | Hemodiyaliz-pertion diyaliz ve beslenme |
10. Hafta | Literatür tartışması, seminer |
11. Hafta | Transplantasyon ve beslenme |
12. Hafta | Literatür tartışması, seminer |
13. Hafta | Böbrek taşları ve beslenme |
14. Hafta | Literatür tartışması, seminer |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 30 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 30 | 60 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 31 | 75 | 170 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | X | ||||
2. Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | X | ||||
3. Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | X | ||||
4. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
5. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | X | ||||
6. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek