BDY609 - BÖBREK HASTALIKLARI ve BESLENME

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BÖBREK HASTALIKLARI ve BESLENME BDY609 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç.Dr. Mehmet Fisunoğlu, Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu 
Dersin amacıBöbrek hastalıklarının oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek Böbrek hastalarında kişiye özgü beslenme programlarını geliştirmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Böbrek hastalıklarının beslenme tedavileri hakkında son yıllara ait yeni bilgileri öğrenir
  2. Böbrek hastalıkları ile ilgili var olan beslenme tedavi programlarına yeni literatür bilgilerini adapte ederek geliştirir.
  3. Böbrek hastalığı olan hastaların beslenme sorunlarını irdeler
  4. Böbrek hastalığı olan hastaların beslenme sorunlarını giderecek çözümler üretir
  5. Böbrek transplantasyonu olan hastaların beslenme tedavilerini öğrenir
Dersin içeriğiBöbrek fizyolojisi, böbrek hastalıkların etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve beslenme tedavisi. 
Kaynaklar1-Mahan LK and Raymond JL (eds) Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th edn. Elsevier Saunders, 2017
2-Perry, S. & Hartley, G. Acute and chronic kidney disease. In: J. Gandy (ed), Manual of Dietetic Practice, 5th edn. Wiley Blackwell, Oxford, 2014
3-Kopple J, Massry S,  Kalantar-Zadeh K Nutritional Management of Renal Disease 3rd edn. Academic Press, 2013
4-Campbell, K. Nutrition support in kidney disease. In: M. Hickson, S. Smith (ed), Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support Wiley Blackwell, Oxford. 2018
5-Ross, A. C., Caballero, B. H., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R. Modern nutrition in health and disease: Eleventh edition. Wolters Kluwer Health Adis (ESP), 2012 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaAkut glomerulonefrit ve beslenme
2. HaftaKronik glomerulanefrit ve beslenme
3. HaftaLiteratür tartışması, seminer
4. HaftaNefrotik sendrom ve beslenme
5. HaftaLiteratür tartışması, seminer
6. HaftaAkut böbrek yetmezliği ve beslenme
7. HaftaKronik böbrek yetmezliği ve beslenme
8. HaftaLiteratür tartışması, seminer
9. HaftaHemodiyaliz-pertion diyaliz ve beslenme
10. HaftaLiteratür tartışması, seminer
11. HaftaTransplantasyon ve beslenme
12. HaftaLiteratür tartışması, seminer
13. HaftaBöbrek taşları ve beslenme
14. HaftaLiteratür tartışması, seminer
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler00
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama23060
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü3175170

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.    X
2. Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.    X
3. Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.    X
4. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
5. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.    X
6. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek