BDY604 - KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR II

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR II BDY604 2. Yarıyıl 1 2 2 7
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gözlem
Alan Gezisi
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Uygulama-Alıştırma
Sorun/Problem Çözme
Beyin Fırtınası
 
Dersin sorumlusu(ları)Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar 
Dersin amacıKlinik beslenmede var olan sorunları öğrenmek, klinik beslenmede sorunu olan hastanede yatan yetişkin hastaların diyetlerinde var olan beslenme sorunları ile ilgili değişiklik yapmayı öğrenmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Klinikte karşılaşılan beslenme sorunlarının neler olabileceğini öğrenmek
  2. Klinikte karşılaşılan beslenme sorunlarının nelerden kaynaklanabileceğini irdelemek
  3. Klinikte karşılaşılan beslenme sorunlarına çözüm önerileri getirmek
  4. Klinik beslenmede karşılaşılan sorunlarla başetme becerisini kazanmak
  5. Hastane koşullarına göre oluşabilecek farklı durumlarda hastanın beslenmesi ile ilgili neler yapılabileceğini öğrenmek
Dersin içeriğiKlinik beslenmede sorunlar ve bu sorunlar ile hastalıklar arasındaki ilişki. 
Kaynaklar-Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition,ILSI Press,Washington,DC,2001.
-Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 6. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2011.
-Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, etc.) ve kitaplar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaKlinik beslenmede sorunlar
2. HaftaKlinik beslenmede sorunlar
3. HaftaKlinik beslenmede sorunlar
4. HaftaHastanede vaka çalışması (hasta takibi)
5. HaftaHastanede vaka çalışması (hasta takibi)
6. HaftaHastanede vaka çalışması (hasta takibi)
7. HaftaHastanede vaka çalışması (hasta takibi)
8. HaftaHastanede vaka çalışması (hasta takibi)
9. HaftaAra sınav
10. HaftaVaka çalışmalarının sunumu
11. HaftaVaka çalışmalarının sunumu
12. HaftaVaka çalışmalarının sunumu
13. HaftaVaka çalışmalarının sunumu
14. HaftaGenel değerlendirme
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması120
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar110
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı350
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 1 14
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması15050
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama12020
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi12020
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü46126204

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek