Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim dalı 1996 yılında kurulmuş olup, 2000 yılından itibaren lisans eğitimi vermektedir.
Farmasötik Mikrobiyoloji yüksek lisans programının amacı alanda yüksek düzey lisansüstü öğrenim ortamı sağlamak, öğrencilere temel ve ileri yöntemleri kullanarak Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapabilecek temel bilimsel bilgi ve deneyimi kazandırmaktır.
Yüksek Lisans Derecesi
YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7
Eczacılık Fakültesi, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji lisans mezunu olmak. İlişkili diğer fakültelerden alınan lisans derecesinin Anabilim Dalı Akademik Kurulunca uygun görülmesi şartı aranır. İlgili bölümlerden mezun yabancı öğrenciler yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması durumunda başvuru yapabilir.
? ALES?den ilgili puan türünde en az 60 standart puan almış olmak. GRE-GMAT Sonuç Belgesi (GRE veya GMAT belgesi ile yapılacak başvurular için Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü sayfasında yer alan ?ALES-GRE ve ALES-GMAT dönüşüm tablosu?nda belirtilen puan türü dönüşümleri geçerli olacaktır ve kullanılacaktır.)
? İngilizce Yabancı dil sınavından (YDS) 100 üzerinden en az 60 puan almış olmak veya ÖSYM tarafından kabul edilen diğer ulusal veya uluslararası sınavdan eşdeğer dil puanı almış olmak.
? Yukarıda bahsedilmeyen koşullar için Sağlık Bilimleri Ensitüsü sayfasında belirtilen koşullar uygulanır.
https://saglikbilimleri.hacettepe.edu.tr/tr/menu/basvuru_ve_kayit_islemleri-275
Tezli Farmasötik Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programını tamamlayan öğrenciler Farmasötik Mikrobiyoloji yüksek lisans derecesi kazanır. Programı başarı ile tamamlamak için; en az 21 ulusal kredi ve 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve 60 AKTS tez çalışması olmak üzere toplam 120 AKTS (60 AKTS ders + 60 AKTS tez) kredilik ders almaları ve bunlarda gösterdikleri genel akademik başarının 4 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir
Detaylı bilgi için bk. Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği.
Farmasötik Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı'na müracaat önkoşullarını sağlayan ve programa giriş sınavında başarılı bulunan mezunlar programa başvurabilir. Yatay geçiş ile programa dâhil olmak isteyen öğrencilerin üniversitede veya diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarında en az bir yarıyıl öğrenim görmüş olmaları gerekmektedir. Başvuruların kabul edilebilmesi için; anabilim dalında yüksek lisans yatay geçiş kontenjanlarının olması, öğrencinin kayıt kabul koşullarını sağlamış ve en az bir yarıyıl lisansüstü öğrenim görerek aldığı derslerin her birinden Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen başarı notlarını almış olması gerekir. Yatay geçiş yapan öğrencilerin başka bir üniversitede aldığı derslerin, yüksek lisans programında verilen dersin içeriğine uygun olması ve onaylanması durumunda eşdeğerlikleri kabul edilir.
Farmasötik Mikrobiyoloji yüksek lisans programının amacı alanda yüksek düzey lisansüstü öğrenim ortamı sağlamak, öğrencilere temel ve ileri yöntemleri kullanarak Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapabilecek temel bilimsel bilgi ve deneyimi kazandırmaktır.
Farmasötik Mikrobiyoloji programından mezun olanlar medikal ve farmasötik mikrobiyoloji konusunda bilgi sahibi olur ve güncel mikrobiyolojik yöntemleri kullanabilir. Farmasötik Mikrobiyoloji yüksek lisans derecesi kazanan mezunlar üniversitelerde akademik kariyerlerine devam edebilir. Mezunlar ayrıca ilaç firmalarında, biyoteknoloji firmalarında laboratuvar yöneticisi ve/veya uzman olarak çalışabilir.
YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8
Farmasötik Mikrobiyoloji Yüksek Lisans programı, ders ve tez çalışmasını birleştiren karma bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Program Seminer dahil olmak üzere 4 zorunlu ders, 5 seçmeli ders ve tez çalışmalarını içermektedir. Program toplam 4 yarıyılı kapsamaktadır. İlk 2 yarıyıl ders dönemi, son 2 yarıyıl ise tez hazırlama dönemidir. Öğrenci, sorumlu olduğu dersleri tamamladıktan sonra, tez dönemine girer. Programa kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin eğitimleri boyunca en az 21 ulusal kredi ve 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve 60 AKTS tez çalışması olmak üzere toplam 120 AKTS (60 AKTS ders + 60 AKTS tez) kredilik ders almaları ve bunlarda gösterdikleri genel akademik başarının 4 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (final sınavı, sunumlar vb) ve bunlara ait oranlar, ilgili öğretim elemanı tarafından hazırlanan ve Ders Bilgi Paketi'nde yer alan ?Değerlendirme Sistemi?nde tanımlanmıştır. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları, ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir.
Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği?nin ilgili maddeleri uygulanır.
Yüksek lisans programından mezuniyet koşulları için Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uygulanır.
Öğrencilerin en az 21 ulusal kredi ve 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve 60 AKTS tez çalışması olmak üzere toplam 120 AKTS (60 AKTS ders + 60 AKTS tez) kredilik ders almaları ve bunlarda gösterdikleri genel akademik başarının 4 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrencilerin özgün bir yüksek lisans tezi yazmaları ve bu hazırladıkları tezi, çoğunluk oyu ile karar veren bir jüri önünde savunmak zorundadır.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Prof. Dr. Prof. Dr. Meral Sağıroğlu
E-posta: mozalp@hacettepe.edu.tr
Ofis Tel: 0 312 305 14 99
Adres: Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Sıhhıye, ANKARA.