Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Mühendisliği Lisans Programı eğitim-öğretime 2005-2006 akademik yılında başlamıştır. Bölüm ilk mezunlarını 2010 yılında vermiştir
Programın eğitim dili İngilizcedir. Öğrenciler programa başlamak için İngilizce yeterlilik sınavından başarılı olmak zorundadırlar. Programı benzer programlardan ayıran başlıca özellik Otomotiv Mühendisliği eğitiminin yanısıra güçlü bir Makina Mühendisliği eğitimi de sunmasıdır. Programdan mezun olan öğrenciler ileri gelen otomotiv, savunma sanayii, makine, üretim ve enerji firmalarında çalışmaktadırlar.
Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Mühendisliği Programı 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) (http://www.mudek.org.tr/) tarafından akredite edilmiş ve EUR-ACE Bachelor (European Accreditation of Engineering Programmes) etiketi almaya hak kazanmıştır.
Makina Mühendisliği Bölümünde 15 öğretim üyesi bulunmaktadır. Bölüm araştırma alanında çok aktiftir; lisans programının yanı sıra Makina Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora programları da bulunmaktadır. Bölümün araştırma faaliyetleri otomotiv mühendisliği, katı mekaniği ve tasarım, mekanizmalar ve makina teorisi, malzeme, kontrol, mekatronik, algılayıcılar, termal-akışkan sistemler ve enerji üzerine yoğunlaşmıştır.
Lisans Derecesi
YÇ-AYA: 1
AYÇ-YBÖ: 6
Aday öğrencilerin ÖSYM'nin her sene düzenlemiş olduğu ulusal sınavda MF-4 alanında yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. Uluslararası öğrencilerin ve yatay geçiş öğrencilerinin kabul kuralları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından belirlenir.
Lisans programı 1.dönemlerine 2013-2014 akademik yılı ve sonrasında başlamış olan öğrenciler MMU 200 Makine Atölyesi, OMU 300 Yaz Stajı ve OMU 400 Yaz Stajı II dahil olmak üzere, D.8.'de verilen ders programı kapsamında en az 240 AKTS'lik iş yükünü tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Seçmeli dersler ile ilgili özel kurallara bölüm web sitesinden ulaşılabilir (http://www.me.hacettepe.edu.tr).
Kazanılan derece gereklilikleri ve kurallar yukarıda belirtilen koşullara bağlı kalmak sureti ile “Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin ilgili hükümlerine göre belirlenir (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/).
Kredi transferi ve ders muafiyetleri ‘Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre yürütülür (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/).
Hacettepe Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Programı Mezunlarının;
beklenir.
Mezunlar özel sektör ve devlet kurumlarında görev alarak kariyerlerini ilerletebildikleri gibi isterlerse, üst düzey akademik çalışmalara da devam edebilmektedirler. Mezunlar otomotiv, savunma, makine, üretim ve enerji sektörlerinin Ar-Ge, ürün geliştirme, kalite kontrol, üretim, pazarlama ve satış birimlerinde çalışmaktadırlar.
YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7
Program;
oluşmaktadır.
Ders programı laboratuvar çalışmalarıyla da desteklenmektedir.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve ders bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Yönergelere ilişkin bilgiye, http://www.oid.hacettepe.edu.tr adresinden ulaşılabilir.
2013-2014 akademik yılı ve sonrasında 1. dönemlerine başlayan öğrencilerin:
Seçmeli dersler ile ilgili (kısıtlı teknik ve teknik olmayan seçmeli dersler) özel kurallara bölüm web sitesinden ulaşılabilir (http://www.me.hacettepe.edu.tr).
2013-2014 akademik yılı ve öncesinde 1. dönemlerine başlayan öğrenciler ulusal kredi sistemine tabidirler. Bu öğrencilerin mezuniyet koşulları bölüm web sitesinden öğrenilebilir.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Prof. Dr. Bora Yıldırım, Bölüm Başkanı
e-posta: boray@hacettepe.edu.tr
Tel: +90 (312) 297-6208/116
Fax: +90 (312) 297-6206
Adres: Makina Mühendisligi Bölümü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu Beytepe/Ankara-Türkiye 06800
Web Adresi: http://www.me.hacettepe.edu.tr/tr/index.php