D.9. Program Yeterlilikleri

1. İyi eczacılık uygulamaları, akılcı ilaç kullanımı, eczacılık ile ilgili mevzuat, eczacılıktaki temel etik sorunlar, eczane işletmeciliği, hastane eczacılığı işletmeciliği, sağlık ekonomisi ve farmakoekonomik analiz yöntemleri hakkında derin ve güncel bilgilere sahiptir. Eczacılık ile işletme, yönetim, ekonomi, istatistik, hukuk, felsefe, iletişim ve eğitim alanları arasındaki etkileşimi kavrar ve kullanır.

3. Eczacılık İşletmeciliği ve Sosyal Eczacılık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerle işletme, istatistik, ekonomi gibi değişik disiplinlerden edindiği bilgileri uyum içinde kullanır, bu bilgileri bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir.

4. Birbirinden farklı araştırma konularında çalışmalar yapar, en az bir araştırmayı planlar ve yürütür, yaptığı araştırmanın raporunu yazar.

5. Bilgisayar ve kayıt cihazlarından ileri düzeyde yararlanır, istatistiksel yöntemleri ve programları hızlı ve doğru bir şekilde kullanır ve yorumlar.

6. Eczacılık İşletmeciliği ve Sosyal Eczacılık ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda araştırma projesi kurgular, öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde sorumluluk alarak çözüm üretir, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.

7. Kendi alanında ve toplum sağlığı ile ilgili çözüm bekleyen öncelikli konularda bağımsız ve/veya ekip olarak çalışmalarını yürütür, bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.

8. Eczacılık İşletmeciliği ve Sosyal Eczacılık ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. Bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar, kanıta dayalı uygulamaları takip eder, kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar ve gerçekleştirdiği çalışmalarda alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini uygular.

9. Eczacılık İşletmeciliği ve Sosyal Eczacılık alanındaki bilimsel ve sosyal gelişmeleri izlemek ve katma değer yaratabilmek için bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar, analiz ettiği konuları bilimsel toplantılardaki yazılı ve sözlü sunumlarda, anabilim dalı içindeki seminer ve makale saatlerinde ve ders kapsamındaki sunum ve tartışmalarda sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır.

10. Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve ekip halinde çalışılan bilimsel projelerde uyumlu bir çalışma sergiler.

12. Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir ve etik davranır. Yürüteceği çalışmaları etik kurul onayına sunar, alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir.

13. Eczacılık İşletmeciliği ve Sosyal Eczacılık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.

14. Alanındaki güncel gelişmeleri toplumun temel birimi olan çocuk ve aileyi de kapsayacak şekilde ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.

15. İstatistik ve araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibidir, temel istatistiksel analiz yöntemlerini uzman düzeyinde bilir, istatistiksel yazılımları etkili ve kayıt cihazlarını kullanır. Kütüphane ve internet tabanlı kaynaklardan uzman düzeyinde yararlanabilir.

16. 12. Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir ve etik davranır. Yürüteceği çalışmaları etik kurul onayına sunar, alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir.