D.9. Program Yeterlilikleri

1. Klinik eczacılığın temellerini öğrenerek, akılcı ilaç kullanımı ilkeleri doğrultusunda uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.

2. Toplum sağlığını korumak, hastalıkları önlemek ve iyileşmeyi sağlamak amacıyla diğer sağlık personeli ile birlikte, ekip çalışması içinde eczacılık hizmetlerini sürdürür.

3. Mesleki bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek ilgili yasal otoriteler, meslek örgütleri ve diğer paydaşlar ile birlikte çalışır.

4. Atatürk ilkelerine bağlı, orta veya ileri düzeyde İngilizce bilen, alanında donanımlı eczacı olarak topluma hizmet verir.

5. Eczacılık lisansüstü eğitimi sırasında edindiği bilgi ve becerileri, mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik kurallar çerçevesinde mesleğin uygulama alanlarında kullanır.

6. İlgili veri ve bilgi kaynaklarını kullanarak hasta ve yakınlarına, meslektaşlarına, diğer sağlık personeline ve topluma eczacılık alanında bilimsel, objektif, güvenilir, güncel ve kanıta dayalı bilgi kaynağı olarak hizmet sunar.

7. Bilimsel kaynakları ve ilgili bilişim sistemlerini etkin biçimde kullanır; bilgiyi değerlendirir, bulgularını rapor halinde ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sunar ve yayınlar.

8. Laboratuvar verilerini değerlendirilerek ve ilaçların farmakokinetik ve farmakodinamik etkilerini göz önünde bulundurarak, tedavinin optimize edilmesi için sağlık personeline önerilerde bulunur.

9. İlaç etkileşmeleri ve geçimsizlikleri, ilaç yan etkisi ve toksisitesi, ilaç hatalarının izlenmesi ve önlenmesi konularında bilgi sahibidir.

10. İlaç dozaj şekillerinin kullanım teknikleri ve ilaç kullanımına yönelik dikkat edilmesi gereken konularda (etkileşim, yan etki, ilaç suistimali, uyunç problemleri) hastaları bilgilendirir.