PBT604 - DOĞAL POLİMERLERİN BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
DOĞAL POLİMERLERİN BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ | PBT604 | 1. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Örnek Olay İncelemesi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. D. Şolpan ÖZBAY/ Prof. Dr. Murat ŞEN | |||||
Dersin amacı | Bu dersin temel amacı, öğrencileri polisakkarit esaslı doğal polimerler ve bu polimerlerin endüstriyel uygulamaları ve modifikasyonu konusunda eğitmek ve doğal polimerlerin kimyası fizikokimyası ve teknolojisinde öne çıkan yeni konuları ve gelişmeleri öğrenciye aktarmaktır | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Doğal Polimerlerin Sınıflandırılması, Karbohidrat polimerler: Gelişmesi, Özellikleri ve Uygulamaları, Polisakkaritler : Kaynak ve Yapıları, Fonksiyonel Polisakkaritlerin Yapısal Karakterizasyonundaki Gelişmeler, Deniz Kaynaklı Polisakkaritler I : Karragenan, Sodyum aljinat, Deniz Kaynaklı Polisakkaritler II : Kitin-Kitosan, Bitki Kaynaklı Polisakkaritler: Gam Arabik, Galaktomannanlar, Bakteriyel ve Hücre Dışı Mikrobiyal Polisakkaritler, Selüloz ve Türevleri, Kimyasal Modifiye Edilmiş Kitosan Siklodextrin Türevleri ve Biomedikal Uygulamalarındaki Son Gelişmeler, Oligosakkaritlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu, Polisakkaritlerin ve Oligosakkaritlerin Endüstriyel Uygulamaları: Gıda, Medikal, Membran Bioreaktör Biosensör, Tarım vb. Uygulamaları, Endüstriyel Polisakkaritlerin Reolojisi | |||||
Kaynaklar | - Severian Dumitriu, Polysaccharides: Structural Diversity and Functional Versatility, Second Edition, Taylor & Francis, 2010 - Alistair M. Stephen, Glyn O. Phillips, Food Polysaccharides and Their Applications, Taylor & Francis, 2010 - N. K. Mathur, Industrial Galactomannan Polysaccharides, CRC Press, 2012. - Dieter Klemm, Polysaccharides II, Springer ,2006 - Roy Lester Whistler, James N. BeMiller, Industrial Gums: Polysaccharides and Their Derivatives, Acedemic Press, 1993. - Severian Dumitriu, Polysaccharides in Medicinal Applications, Marcel Dekker Inc., 1996. - R. Lapasin, Rheology of Industrial Polysaccharides, Theory and Applications, Springer London, Limited, 2012 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Doğal Polimerlerin Sınıflandırılması, Kaynak ve Yapıları |
2. Hafta | Karbonhidrat Polimerler: Özellikleri ve Uygulamaları |
3. Hafta | Polisakkaritlerin Yapısal Karakterizasyonu |
4. Hafta | Deniz kaynaklı polisakkaritler I : Karragenan, Sodyum aljinat |
5. Hafta | Deniz kaynaklı Polisakkaritler II : Kitin-Kitosan |
6. Hafta | Ara Sınav |
7. Hafta | Bitki Kaynaklı Polisakkaritler: Arap Sakızı, Galaktomannanlar vb. |
8. Hafta | Bakteriyel ve Mikrobiyal Polisakkaritler |
9. Hafta | Selüloz ve Türevleri |
10. Hafta | Kimyasal Modifiye Edilmiş Kitosan ve Siklodekstrin Türevleri ve Biyomedikal Uygulamaları |
11. Hafta | Oligosakkaritlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu |
12. Hafta | Polisakkaritlerin ve Oligosakkaritlerin Endüstriyel Uygulamaları: Gıda, Medikal, Membran Biyoreaktör, Biyosensör, Tarım vb. uygulamaları |
13. Hafta | Seminer |
14. Hafta | Endüstriyel Polisakkaritlerin Reolojisi |
15. Hafta | Ödev ve proje |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 25 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 2 | 25 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 10 | 6 | 60 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 30 | 30 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 35 | 70 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 28 | 114 | 242 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel Bilimler, ve mühendislik bilgilerini kullanıp bilimsel araştırmalar yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşma, değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi kazanır | X | ||||
2. Sınırlı verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlama, uygulama ve değişik disiplinlere ait bilgilerle bütünleştirme becerisi kazanır | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenme becerisi kazanır | X | ||||
4. Polimer Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili problemleri tanımlama ve çözümüne yönelik yenilikçi yöntemler geliştirme ve uygulama becerisi kazanır | X | ||||
5. Analitik modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirerek tasarlar, uygular ve bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar | X | ||||
6. Polimer Bilimi ve teknolojisi uygulamalarının sağlık, güvenlik, sosyal ve çevresel boyutlarını anlama, değerlendirme ve katkı koyabilme becerisi edinir | X | ||||
7. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir | X | ||||
8. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, Polimer Bilimi alanı veya ilgili alanlarla ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilir | X | ||||
9. Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmalarında liderlik yapma, inisiyatif kullanma ve sorumluluk alma becerisi kazanır | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek