KUM615 - ÜRÜN ve SÜREÇ TASARIMINDA KALİTE MÜHENDİSLİĞİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ÜRÜN ve SÜREÇ TASARIMINDA KALİTE MÜHENDİSLİĞİ KUM615 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Örnek Olay İncelemesi
Sorun/Problem Çözme
Proje Tasarımı/Yönetimi
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm tarafından belirlenecektir. 
Dersin amacıBu dersin amacı ürünlerin ve süreçlerin iyileştirilmesi için Taguchi?nin gürbüz tasarım yöntemlerini uygulayabilme yeteneği geliştirmektir.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Taguchi kalite kayıp fonksiyonunu tanımlayarak uygulamadaki önemini tartışabilmelidir
  2. Gürbüz tasarım kavramının prensip ve aşamalarını açıklayarak uygulayabilmelidir
  3. Ortogonal dizi deneylerini tasarlayabilmelidir
  4. Sinyal-gürültü oranlarını hesaplayarak yorumlayabilmelidir
  5. Ders kapsamında istatistiksel bir yazılımı kullanabilmeli ve analizlerin sonuçlarını yorumlayabilmelidir
Dersin içeriği* Kalite mühendisliği
* Kalite karakteristikleri için Taguchi?nin kalite kayıp fonksiyonu
* Gürbüz tasarım kavramları
* Nitelik ve nicelikler için sinyal-gürültü oranları
* Ortogonal dizi deneyleri
* Parametre tasarım ve tolerans tasarım uygulamaları.
 
Kaynaklar*Phadke, M.S., (1989). Quality Engineering Using Robust Design, Prentice Hall PTR, New York, USA.
*Fowlkes, W.Y, Creveling, C.M., (1995) Engineering Methods for Robust Product Design: Using Taguchi Methods in Technology and Product Development, Prentice Hall PTR, New York, USA.
*Antony, J. (2002). ?Training for Design of Experiments Using a Catapult?, Quality and Reliability Engineering International, v. 18: p. 29-35
*Ghani, J.A., Choudhury, I.A., Hassan, H.H. (2004). ?Application of Taguchi Method in the Optimization of End Milling Parameters?, Journal of Materials Processing Technology, v. 145: p.84-92.
*Jhang, J., Chan, H. (2001). ?Application of the Taguchi Method to Improve the Process Yield Rate for Air Cleaners in Toyota Corona Vehicles?, International Journal of Reliability, Quality and Safety Engineering, v.8, p.219-231.
* May, N.S., Chappell, P. (2002). ?Finding critical variables for food heating?, International Journal of Food Science and Technology v. 37, p. 503?513 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaDeney tasarımı ile süreç tasarımı ve iyileştirme
2. HaftaDeney tasarımı ile süreç tasarımı ve iyileştirme
3. HaftaMancınık deneyi
4. HaftaKalite mühendisliği ve gürbüz tasarım
5. HaftaGürbüz tasarımın prensipleri
6. HaftaOrtogonal dizi kullanılarak tasarlanan matris deneyleri
7. HaftaGürbüz tasarımın aşamaları
8. HaftaSinyal-gürültü oranları
9. HaftaAra sınav
10. HaftaToplamsallığın sağlanması
11. HaftaOrtogonal dizilerin oluşturulması
12. HaftaBilgisayar destekli gürbüz tasarım
13. HaftaÖrnek olay/uygulama sunumları ve tartışması
14. HaftaProje sunumları ve tartışması
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum16
Projeler124
Seminer00
Ara Sınavlar120
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı150
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)12560
Sunum / Seminer Hazırlama11212
Proje14242
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi12424
Genel sınava hazırlanma süresi13636
Toplam İş Yükü30122216

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği alanındaki çalışmalar kapsamında gerekli olan bilgi ve yöntemlere araştırma yaparak ulaşır; bu bilgi ve yöntemleri sistem bakış açısı ile kalite izleme, uygunluk değerlendirme ve kalite iyileştirme süreçlerinde kullanır ve uygular.     X
2. İnsan, makine, malzeme ve bilgiyi entegre eden kalite sistemlerini yenilikçi bir şekilde tasarlamak, geliştirmek, analiz etmek ve iyileştirmek için kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği prensiplerini, hesaplama yöntemlerini ve modelleme tekniklerini uygular.     X
3. Ürün, süreç ve sistemlerin ulusal ve uluslararası standartlarını belirler ve ilgili dokumantasyonu hazırlar.     X
4. Ürün ve sistemlerin uygunluklarının değerlendirilmesi için ölçüm sistemleri geliştirir ve uygulamaya geçirir.   X 
5. Kalite iyileştirme, uygunluk değerlendirme, standart belirleme projeleri geliştirir ve planlar, yürütülen projeleri izleyerek kontrol eder ve değerlendirir.    X 
6. Sistemlerden elde edilen verileri ileri teknikler ile analiz ederek değerlendirir; bilimsel yöntemlerle kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği açısından sınırlı veya eksik verileri tamamlar.     X
7. Kalite sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, analizi, planlanması, izlenmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaları ve projeleri, sonuçları ve değerlendirmeleri raporlar ve sunar.    X 
8. Kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği ile ilişkili bilgisayar yazılımlarını, bilgi sistemlerini, bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.     X
9. Mesleki sorumluluklarının bilincindedir, kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği uygulamalarının teknolojik, ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini tanımlar, bilimsel ve kurumsal etik değerleri gözeterek bireysel olarak bağımsız ve takım üyesi olarak çalışır, sorumluluk alır ve liderlik yapar.    X 
10. Güncel kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği uygulamalarının farkındadır, kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliğinin gerektirdiği alanlarda literatürü takip eder, yabancı bir dilde bilgiye ulaşma, aktarabilme ve uygulayabilme yetkinliğine sahiptir.     X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek