KUM615 - ÜRÜN ve SÜREÇ TASARIMINDA KALİTE MÜHENDİSLİĞİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ÜRÜN ve SÜREÇ TASARIMINDA KALİTE MÜHENDİSLİĞİ | KUM615 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Örnek Olay İncelemesi Sorun/Problem Çözme Proje Tasarımı/Yönetimi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm tarafından belirlenecektir. | |||||
Dersin amacı | Bu dersin amacı ürünlerin ve süreçlerin iyileştirilmesi için Taguchi?nin gürbüz tasarım yöntemlerini uygulayabilme yeteneği geliştirmektir. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | * Kalite mühendisliği * Kalite karakteristikleri için Taguchi?nin kalite kayıp fonksiyonu * Gürbüz tasarım kavramları * Nitelik ve nicelikler için sinyal-gürültü oranları * Ortogonal dizi deneyleri * Parametre tasarım ve tolerans tasarım uygulamaları. | |||||
Kaynaklar | *Phadke, M.S., (1989). Quality Engineering Using Robust Design, Prentice Hall PTR, New York, USA. *Fowlkes, W.Y, Creveling, C.M., (1995) Engineering Methods for Robust Product Design: Using Taguchi Methods in Technology and Product Development, Prentice Hall PTR, New York, USA. *Antony, J. (2002). ?Training for Design of Experiments Using a Catapult?, Quality and Reliability Engineering International, v. 18: p. 29-35 *Ghani, J.A., Choudhury, I.A., Hassan, H.H. (2004). ?Application of Taguchi Method in the Optimization of End Milling Parameters?, Journal of Materials Processing Technology, v. 145: p.84-92. *Jhang, J., Chan, H. (2001). ?Application of the Taguchi Method to Improve the Process Yield Rate for Air Cleaners in Toyota Corona Vehicles?, International Journal of Reliability, Quality and Safety Engineering, v.8, p.219-231. * May, N.S., Chappell, P. (2002). ?Finding critical variables for food heating?, International Journal of Food Science and Technology v. 37, p. 503?513 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Deney tasarımı ile süreç tasarımı ve iyileştirme |
2. Hafta | Deney tasarımı ile süreç tasarımı ve iyileştirme |
3. Hafta | Mancınık deneyi |
4. Hafta | Kalite mühendisliği ve gürbüz tasarım |
5. Hafta | Gürbüz tasarımın prensipleri |
6. Hafta | Ortogonal dizi kullanılarak tasarlanan matris deneyleri |
7. Hafta | Gürbüz tasarımın aşamaları |
8. Hafta | Sinyal-gürültü oranları |
9. Hafta | Ara sınav |
10. Hafta | Toplamsallığın sağlanması |
11. Hafta | Ortogonal dizilerin oluşturulması |
12. Hafta | Bilgisayar destekli gürbüz tasarım |
13. Hafta | Örnek olay/uygulama sunumları ve tartışması |
14. Hafta | Proje sunumları ve tartışması |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 6 |
Projeler | 1 | 24 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 5 | 60 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 12 | 12 |
Proje | 1 | 42 | 42 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 24 | 24 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 36 | 36 |
Toplam İş Yükü | 30 | 122 | 216 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği alanındaki çalışmalar kapsamında gerekli olan bilgi ve yöntemlere araştırma yaparak ulaşır; bu bilgi ve yöntemleri sistem bakış açısı ile kalite izleme, uygunluk değerlendirme ve kalite iyileştirme süreçlerinde kullanır ve uygular. | X | ||||
2. İnsan, makine, malzeme ve bilgiyi entegre eden kalite sistemlerini yenilikçi bir şekilde tasarlamak, geliştirmek, analiz etmek ve iyileştirmek için kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği prensiplerini, hesaplama yöntemlerini ve modelleme tekniklerini uygular. | X | ||||
3. Ürün, süreç ve sistemlerin ulusal ve uluslararası standartlarını belirler ve ilgili dokumantasyonu hazırlar. | X | ||||
4. Ürün ve sistemlerin uygunluklarının değerlendirilmesi için ölçüm sistemleri geliştirir ve uygulamaya geçirir. | X | ||||
5. Kalite iyileştirme, uygunluk değerlendirme, standart belirleme projeleri geliştirir ve planlar, yürütülen projeleri izleyerek kontrol eder ve değerlendirir. | X | ||||
6. Sistemlerden elde edilen verileri ileri teknikler ile analiz ederek değerlendirir; bilimsel yöntemlerle kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği açısından sınırlı veya eksik verileri tamamlar. | X | ||||
7. Kalite sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, analizi, planlanması, izlenmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaları ve projeleri, sonuçları ve değerlendirmeleri raporlar ve sunar. | X | ||||
8. Kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği ile ilişkili bilgisayar yazılımlarını, bilgi sistemlerini, bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | X | ||||
9. Mesleki sorumluluklarının bilincindedir, kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği uygulamalarının teknolojik, ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini tanımlar, bilimsel ve kurumsal etik değerleri gözeterek bireysel olarak bağımsız ve takım üyesi olarak çalışır, sorumluluk alır ve liderlik yapar. | X | ||||
10. Güncel kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği uygulamalarının farkındadır, kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliğinin gerektirdiği alanlarda literatürü takip eder, yabancı bir dilde bilgiye ulaşma, aktarabilme ve uygulayabilme yetkinliğine sahiptir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek