ADB633 - ADLİ PALİNOLOJİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ADLİ PALİNOLOJİ ADB633 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 3 3 9
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gösteri
Deney
Örnek Olay İncelemesi
 
Dersin sorumlusu(ları)Yrd. Doç. Dr. Cahit DOĞAN 
Dersin amacıPalinomorf olarak bilinen polen, spor ve asitlere dayanıklı diğer mikroskobik bitkisel cisimler ile çalışan palinoloji, adli bilimler, jeoloji, coğrafya, botanik, zooloji, arkeoloji ve immünoloji gibi çeşitli bilim dallarında uygulama imkanı olan disiplinlerarası bir bilim alanıdır. Çoğu birbirleri ile etkileşim içinde olan ve iç içe geçmiş bu bilim dalları bir araya geldiğinde adli palinolojinin çalışma konusunu oluşturur. Güncel adli disiplinlerin çoğu gibi, palinoloji de bozulmaya ve yok edilmeye karşı dayanıklı mikroskobik deliller ile çalışmayı kapsamaktadır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Adli Palinoloji dersinin amacı ise palinoloji uygulamalarının adli vakalarda kullanımını detaylı bir şekilde incelenmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında incelenecek olan konuların başlıcaları polenlerin özellikleri, nasıl ve neden delil olarak kullanıldığı, örnek tipleri, olay yerinden örneklerin alınması ve bunların saklanması, örneklerden polenlerin analiz edilmesi, bunların yorumlanmasıdır.
Dersin içeriğiAdli palinoloji, günümüzde birçok ülkede spor, polen ve diğer palinomorfların özelliklerini kullanarak fail, olay yeri, mağdur ve olay zamanı arasında bağlantı kurmak, olay yerinde bırakılan bir delil ile fail arasında bağlantı kurmak, suçu kanıtlamak, mağdurun anlattıklarını doğrulamak, şüphelilerin sayısını azaltmak, polisin doğru yönde araştırma yapmasına yardımcı olmak, çeşitli dolandırıcılık suçlarını aydınlatmak, uyuşturucunun geçtiği güzergahı tespit etmek ya da coğrafi kaynağının tespit edilmesi gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. 
Kaynaklar1-Bryant, V.M., Mildehall, D.C., 2001. Forensic Palynology: A New Way To Catch Crooks. Erişim: [http://www.crimeandclues.com/pollen.html, Erişim Tarihi: 05.01. 2007].
2-Coyle, H.M. 2005. Forensic Botany Principles and Applications To Criminal Casework. Crc Press, Boca Raton London New York Washington, D.C. 346 p.
3-Doğan, C., Karakuş, O., 2007. Türkiye?de Palinolojik Delillerin Yardımıyla Çözülen İlk Hırsızlık Olayı, Adli Bilimler Dergisi, 6 (4):36-42.
4-Doğan, C., Adli Palinoloji, 373-395. Editör: Oğuz Karakuş, 2011. Adli Bilimler, Adalet Yayınevi, Ankara, 2011, 626 s.
5-Doğan, C., Kızılpınar, İ. 2009. Adli Bilimler Çalıştayı, Adli Palinoloji Nedir. Hacettepe Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi, Ankara. s., 61-90.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaAdli palinolojinin tarihi ve uygulanması (T) Polen ve sporların genel özelliklerinin mikroskop altında incelenmesi (P)
2. HaftaPolen ve sporlar- Ne, nerede ve niçin, Polenin biyolojik rolü (T) Polen ve sporlar arasındaki farkların mikroskop altında incelenmesi (P)
3. HaftaPolenin morfolojik özellikleri: Boyut, şekil, apertür tipi, skülptür, polen duvarı bileşimi ve dayanıklılığı, polen duvarı yapısı (T)
4. HaftaPolen üretimi ve dağılım yolları (T) Farklı tozlaşma biçimlerine sahip bitkilerin polenlerinin karşılaştırılarak mikroskop altında incelenmesi (P)
5. HaftaPolen analizi- Nasıl çalışıyor?, Palinomorfları teşhis etme- lokalitelerin parmakizleri (T) Karışık polen preparatlarında polenlerin teşhis edilmesi (P)
6. HaftaI. Ara Sınav
7. HaftaPolen analizi için örnek hazırlama, Polen analizlerinin adli palinoloji açısından yorumlanması (T) Karışık polen preparatlarında polenlerin teşhis edilmesi, Polen analizi için örnek hazırlanması (P)
8. HaftaDelilin önemi, Palinoloji hangi durumlardaki incelemelere yardımcı olabilir, Örneklerin tipi: Kontrol örneği; Adli polen örneği; Toprak, kir ve toz, Örnek Olay: çamurlu motosiklet (T) Toprak örneğinden polen preparatı hazırlanması ve incelenmesi (P)
9. HaftaKıyafet ve yünlü materyaller: Örnek olay: algli tecavüz; Sicim, halı, kürk, hayvan tüyü ve insan saçı lifleri: Örnek olay: koyun satışı (T) Tekstil örneğinden polen preparatı hazırlanması ve teşhisi (P)
10. HaftaYasal olmayan uyuşturucu maddeler: Örnek olay: pakette kenevir poleni; Örnek olay: gezgin kokain; Ambalaj materyali; Örnek olay: kirli makineler (T) Ambalaj örneğinden polen preparatı hazırlanması ve teşhisi (P)
11. HaftaDelil ve kontrol örneklerindeki polen teşhislerini karşılaştırma (T) Farklı ve aynı ortamlara ait preparatlardaki polenlerin teşhis edilerek birbirleri ile karşılaştırılması (P)
12. HaftaÖrnek alma ve saklama; Polen kontrol örnekleri; Polenleri toprak, çamur ve su örneklerinden ayırma; Toprak, çamur ve su örneklerinin saklanması (T) Örnek alma ve saklama yöntemleri (P)
13. HaftaBitki referans örnekleri; toplanması ve saklanması; Çoklu toplama ve ayrıştırma metotlarının kullanımı (T) Bitki referans örnekleri; toplanması ve saklanması; Çoklu toplama ve ayrıştırma metotlarının kullanımı (P)
14. HaftaAdli örneklerin incelenmesi;Adi palinolojinin geleceği; Örnek olay: seri tecavüzcüyü bulan tahıllar; Hypericum ile engel olma; Örnek olay: Nothofagus fark etti (T) Örnek olay oluşturulması ve olayın adli palinoloji açısından incelenmesi (P)
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar140
Genel sınav160
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı040
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı060
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 14 3 42
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14684
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler14570
Ara sınavlara hazırlanma süresi11515
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü5851259

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Farklı alandaki lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.    X
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.   X 
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.    X
4. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.   X 
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.  X  
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.   X 
7. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.   X 
8. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.   X 
9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetme yeteneğine sahip olur.   X 
10. Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, sonuçları dikkate alarak değerlendirir.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek