BDD728 - BESİN DESTEKLERİ ve TOPLUM SAĞLIĞI
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESİN DESTEKLERİ ve TOPLUM SAĞLIĞI | BDD728 | 3. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Doç. Dr. Zeynep Göktaş | |||||
Dersin amacı | Besin desteği, türleri, tebliğler doğrultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Besin desteğinin ne olduğu, türleri, özellikleri, etiket okunması ve değerlendirilmesi, vitamin ve mineral desteği tebliği, iyi üretim uygulamaları ve besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yeri, ülke politikaları ve yayınlar ile irdelenir. | |||||
Kaynaklar | 1.Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements & Functional Foods, Blackwell Publishing, 2006. 2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor & Francis Publishing, 2007. 3.Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Besin Destekleri Mevzuatları ve Besin Desteği Çeşitleri |
2. Hafta | Vitamin ve mineral destekleri-1 |
3. Hafta | Vitamin ve mineral destekleri-2 |
4. Hafta | Bitkisel destekler |
5. Hafta | Besin destekleri ve ilaç etkileşimi |
6. Hafta | Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi |
7. Hafta | Besin zenginleştirme politikaları |
8. Hafta | Ara Sınav |
9. Hafta | Vaka çalışması: Folik asit |
10. Hafta | Vaka çalışması: Demir |
11. Hafta | Vaka çalışması: D vitamini |
12. Hafta | Öğrenci seminer sunumları |
13. Hafta | Öğrenci seminer sunumları |
14. Hafta | Projelerin değerlendirilmesi |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 1 | 20 |
Seminer | 1 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 3 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 32 | 32 |
Proje | 1 | 32 | 32 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 32 | 32 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü | 32 | 162 | 240 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir. | X | ||||
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular. | X | ||||
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. | X | ||||
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. | X | ||||
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar. | X | ||||
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. | X | ||||
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır. | X | ||||
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur. | X | ||||
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek