BDD728 - BESİN DESTEKLERİ ve TOPLUM SAĞLIĞI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN DESTEKLERİ ve TOPLUM SAĞLIĞI BDD728 3. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç. Dr. Zeynep Göktaş  
Dersin amacıBesin desteği, türleri, tebliğler doğrultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1. Besin desteği nedir öğrenir.
  2. 2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini öğrenir.
  3. 3. Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdelenmesi ile kavrar.
Dersin içeriğiBesin desteğinin ne olduğu, türleri, özellikleri, etiket okunması ve değerlendirilmesi, vitamin ve mineral desteği tebliği, iyi üretim uygulamaları ve besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yeri, ülke politikaları ve yayınlar ile irdelenir. 
Kaynaklar1.Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements & Functional Foods, Blackwell Publishing, 2006.
2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor & Francis Publishing, 2007.
3.Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBesin Destekleri Mevzuatları ve Besin Desteği Çeşitleri
2. HaftaVitamin ve mineral destekleri-1
3. HaftaVitamin ve mineral destekleri-2
4. HaftaBitkisel destekler
5. HaftaBesin destekleri ve ilaç etkileşimi
6. HaftaBesin destekleri ve besin ögesi etkileşimi
7. HaftaBesin zenginleştirme politikaları
8. HaftaAra Sınav
9. HaftaVaka çalışması: Folik asit
10. HaftaVaka çalışması: Demir
11. HaftaVaka çalışması: D vitamini
12. HaftaÖğrenci seminer sunumları
13. HaftaÖğrenci seminer sunumları
14. HaftaProjelerin değerlendirilmesi
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler120
Seminer120
Ara Sınavlar120
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı360
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama13232
Proje13232
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi13232
Genel sınava hazırlanma süresi16060
Toplam İş Yükü32162240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.  X  
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. X   
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.   X 
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. X   
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.   X 
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. X   
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.  X  
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.   X 
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek