BDD726 - BESLENME DURUMUNUN GELİŞTİRİLMESİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESLENME DURUMUNUN GELİŞTİRİLMESİ BDD726 3. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri 
Dersin amacıMalnutrisyonun önlenmesinde ve beslenme durumunun geliştirilmesinde etkenlerin ve çözüm yollarının tartışılması. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Güncel beslenme sorunlarını ve nedenlerini analiz eder.
  2. Beslenme sorunlarının etkilerini açıklar.
  3. Sağlığın ve beslenme durumunun nasıl geliştirileceğini tartışır.
Dersin içeriğiUluslararası beslenme, Dünya'daki ve ülkemizdeki beslenme sorunları, beslenmenin geliştirilmesi, malnutrisyonun nedenleri, beslenmede iyilik halinin korunması ve geliştirilmesi, besin üretimi ve besin güvencesi, besin çevresi ve yapısal çevre, beslenmede sosyal ve kültürel etmenler.  
Kaynaklar1. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause's.Food , Nutrition & Diet Therapy (Ed by), 11 th Edition, Elsevier (USA).
2. Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L. Public Health Nutrition. The Nutrition Society Textbook Series. Blackwell Publishing. Oxford. 2004.
3. Sharlin J., Edelstein S. (2011). Life Cycle Nutrition, Jones and Barlett Publishers (USA)
4. FAO publications www.fao.org
5. WHO publications www.who.org 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaUluslararası beslenme, Dünya'daki ve ülkemizdeki beslenme sorunları
2. HaftaBeslenmenin geliştirilmesi
3. HaftaMalnutrisyonun nedenleri
4. HaftaBesin üretimi ve besin güvencesi (Ulusal ve ev halkı düzeyinde)
5. HaftaBesin çevresi ve yapısal çevre
6. HaftaBeslenmede sosyal ve kültürel etmenler
7. HaftaBeslenmede iyilik halinin korunması ve geliştirilmesi
8. HaftaAra sınav
9. HaftaBesin ve beslenme politikaları
10. HaftaToplumun ve bireyin beslenmede bilinçlendirilmesi ve eğitimi
11. HaftaÜlke deneyimleri
12. HaftaProje çalışması
13. HaftaSunumlar ve genel değerlendirme
14. HaftaProje çalışması
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler120
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14570
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje14545
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi14747
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü31149240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.    X
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.  X  
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.    X
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur.  X  
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.    X
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur.    X
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.  X  
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.    X
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek