BDD726 - BESLENME DURUMUNUN GELİŞTİRİLMESİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESLENME DURUMUNUN GELİŞTİRİLMESİ | BDD726 | 3. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri | |||||
Dersin amacı | Malnutrisyonun önlenmesinde ve beslenme durumunun geliştirilmesinde etkenlerin ve çözüm yollarının tartışılması. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Uluslararası beslenme, Dünya'daki ve ülkemizdeki beslenme sorunları, beslenmenin geliştirilmesi, malnutrisyonun nedenleri, beslenmede iyilik halinin korunması ve geliştirilmesi, besin üretimi ve besin güvencesi, besin çevresi ve yapısal çevre, beslenmede sosyal ve kültürel etmenler. | |||||
Kaynaklar | 1. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause's.Food , Nutrition & Diet Therapy (Ed by), 11 th Edition, Elsevier (USA). 2. Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L. Public Health Nutrition. The Nutrition Society Textbook Series. Blackwell Publishing. Oxford. 2004. 3. Sharlin J., Edelstein S. (2011). Life Cycle Nutrition, Jones and Barlett Publishers (USA) 4. FAO publications www.fao.org 5. WHO publications www.who.org |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Uluslararası beslenme, Dünya'daki ve ülkemizdeki beslenme sorunları |
2. Hafta | Beslenmenin geliştirilmesi |
3. Hafta | Malnutrisyonun nedenleri |
4. Hafta | Besin üretimi ve besin güvencesi (Ulusal ve ev halkı düzeyinde) |
5. Hafta | Besin çevresi ve yapısal çevre |
6. Hafta | Beslenmede sosyal ve kültürel etmenler |
7. Hafta | Beslenmede iyilik halinin korunması ve geliştirilmesi |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Besin ve beslenme politikaları |
10. Hafta | Toplumun ve bireyin beslenmede bilinçlendirilmesi ve eğitimi |
11. Hafta | Ülke deneyimleri |
12. Hafta | Proje çalışması |
13. Hafta | Sunumlar ve genel değerlendirme |
14. Hafta | Proje çalışması |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 1 | 20 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 5 | 70 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 1 | 45 | 45 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 47 | 47 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 31 | 149 | 240 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir. | X | ||||
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular. | X | ||||
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. | X | ||||
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. | X | ||||
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar. | X | ||||
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. | X | ||||
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır. | X | ||||
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur. | X | ||||
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek