BES646 - İLERİ BESLENMEDE BESİN GRUPLARI
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
İLERİ BESLENMEDE BESİN GRUPLARI | BES646 | 2. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri | |||||
Dersin amacı | Temel besin gruplarının (sırasıyla süt ve süt ürünleri; et, tavuk, balık ve ürünleri, yumurta, kurubaklagiller, yağlı tohumlar; sebze ve meyveler; ekmek ve tahıl ürünleri; yağlar ve şekerler) genel özelliklerini incelemek; temel hazırlama ve pişirme ilkelerini tartışmak; farklı yaş ve cinsiyete göre günlük alım önerilerini incelemek; besin öğesi içerikleri bakımından karşılaştırmak; bu besin gruplarında yer alan besinlerin sağlıklı beslenmedeki yerini değerlendirmektir. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanması, sınıflandırılması, fizikokimyasal özellikleri, günlük alım önerileri, enerji ve besin öğesi içerikleri,sağlık üzerine etkileri | |||||
Kaynaklar | 1. Whitney E., Rolfes SR. (ed). Understanding Nutrition,12th edition,Wadsworth,Cengage learning, 2011. 2. Brown A. Understanding Food Pinciples and Preparation, 4th edition, Wadsworth, Cengage learning, 2011. 3. Konu ile ilgili güncel bilimsel yayınlar |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Temel besin gruplarının tanımlanması fiziko kimyasal özellikleri |
2. Hafta | Süt ve süt ürünlerinin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri |
3. Hafta | Süt ve süt ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri |
4. Hafta | Et ve et ürünlerinin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri |
5. Hafta | Et ve et ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri -I |
6. Hafta | Et ve et ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri -II |
7. Hafta | Ara Sınav (teorik) |
8. Hafta | Sebze ve meyvelerin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri |
9. Hafta | Sebze ve meyvelerin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri |
10. Hafta | Ekmek ve tahıl ürünlerinin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri |
11. Hafta | Ekmek ve tahıl ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri |
12. Hafta | Yağların enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri |
13. Hafta | Yağların günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri |
14. Hafta | Şekerlerin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri, Şekerlerin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı (teorik) |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 25 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 25 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 25 | 50 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 35 | 35 |
Toplam İş Yükü | 31 | 66 | 169 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek