BES646 - İLERİ BESLENMEDE BESİN GRUPLARI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
İLERİ BESLENMEDE BESİN GRUPLARI BES646 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri 
Dersin amacıTemel besin gruplarının (sırasıyla süt ve süt ürünleri; et, tavuk, balık ve ürünleri, yumurta, kurubaklagiller, yağlı tohumlar; sebze ve meyveler; ekmek ve tahıl ürünleri; yağlar ve şekerler) genel özelliklerini incelemek; temel hazırlama ve pişirme ilkelerini tartışmak; farklı yaş ve cinsiyete göre günlük alım önerilerini incelemek; besin öğesi içerikleri bakımından karşılaştırmak; bu besin gruplarında yer alan besinlerin sağlıklı beslenmedeki yerini değerlendirmektir. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Temel besin gruplarında yer alan besinlerin genel özelliklerini tartışır.
  2. Besinlerin fizikokimyasal özellikleri ile ilgili bilgileri yorumlar.
  3. Besin gruplarında yer alan besinlerin hazırlama ve pişirme ilkelerini sağlık açısından değerlendirir.
  4. Farklı yaş ve cinsiyete göre önerilen günlük alım miktarlarını tartışır.
  5. Besinlerin enerji ve besin öğesi içeriklerini karşılaştırır.
  6. Besinlerin sağlıklı beslenmedeki yerini değerlendirir.
  7. Edinilen bilgileri analiz etme ve sunma becerisini kazanır.
Dersin içeriğiBesin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanması, sınıflandırılması, fizikokimyasal özellikleri, günlük alım önerileri, enerji ve besin öğesi içerikleri,sağlık üzerine etkileri 
Kaynaklar1. Whitney E., Rolfes SR. (ed). Understanding Nutrition,12th edition,Wadsworth,Cengage learning, 2011.
2. Brown A. Understanding Food Pinciples and Preparation, 4th edition, Wadsworth, Cengage learning, 2011.
3. Konu ile ilgili güncel bilimsel yayınlar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaTemel besin gruplarının tanımlanması fiziko kimyasal özellikleri
2. HaftaSüt ve süt ürünlerinin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri
3. HaftaSüt ve süt ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri
4. HaftaEt ve et ürünlerinin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri
5. HaftaEt ve et ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri -I
6. HaftaEt ve et ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri -II
7. HaftaAra Sınav (teorik)
8. HaftaSebze ve meyvelerin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri
9. HaftaSebze ve meyvelerin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri
10. HaftaEkmek ve tahıl ürünlerinin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri
11. HaftaEkmek ve tahıl ürünlerinin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri
12. HaftaYağların enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri
13. HaftaYağların günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri
14. HaftaŞekerlerin enerji - besin öğesi içerikleri ve hazırlama- pişirme ilkeleri, Şekerlerin günlük alım önerileri ve sağlık üzerine etkileri
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı (teorik)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum125
Projeler00
Seminer125
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama22550
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi13535
Toplam İş Yükü3166169

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.   X 
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.   X 
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.   X 
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.   X 
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek