BDD719 - BESLENME İLİNTİLİ HASTALIKLARIN OLUŞUMUNDA MEKAN.

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESLENME İLİNTİLİ HASTALIKLARIN OLUŞUMUNDA MEKAN. BDD719 1. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Diğer: Seminer Hazırlama  
Dersin sorumlusu(ları)Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri  
Dersin amacıBeslenme ile ilişkili kronik kompleks hastalıkların patofizyolojisinde rol oynayan faktörleri belirlemek, bu faktörlerin hastalıkların tanısında ve takibinde neden önemli olduğunu saptamak ve bireylerin beslenme alışkanlıklarının bu hastalıklarla ilişkili biyokimyasal ve moleküler mekanizmaları ne yönde etkileyeceğini değerlendirmek  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1.Yetersiz ve dengesiz beslenme ile ilişkilendirilen kronik kompleks hastalıkların patofizyolojisi değerlendirilir
  2. 2. Bu hastalıkların gelişiminde rol oynayan beslenme alışkanlıkları ve faktörleri belirlenir
  3. 3. Hastalıkların etiyolojisi ile ilişkili olan beslenme alışkanlıkları ve faktörlerinin hangi mekanizmalar aracılığıyla hastalık gelişimine katkı verdiği öğrenilir
  4. 4. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile ilişkilendirilen kronik kompleks hastalıkların tanı ve takibinde kullanılan biyokimyasal göstergeler ve bu parametrelerin önemi öğrenilir
  5. 5. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile ilişkilendirilen kronik kompleks hastalıkların önlenmesinde etkili olabilecek diyet stratejileri hastalıkların ilişkili mekanizmaları çerçevesinde değerlendirilir
Dersin içeriğiBu dersin kapsamında beslenme ile ilintili hastalıkların (obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, gastrointestinal sistem hastalıkları, inflamatuvar hastalıklar vb.) fizyopatolojisinde yer alan oksidatif stres, inflamasyon, insülin direnci, açlık-tokluk, lipoprotein metabolizması ve katabolik süreç gibi temel mekanizmalar ele alınacaktır
 
KaynaklarMaurice E. Shils (Ed), Moshe Shike (Ed), A. Catharine Ross (Ed), Benjamin Caballero (Ed), Robert J. Cousins (Ed) Modern Nutrition in Health and Disease, Lippincott Williams and Wilkins, 2005

Martha H. Stipanuk, Marie A. Caudill Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition, Saunders , 2012
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaAçlık-tokluk mekanizmaları
2. HaftaKatabolik süreç
3. Haftaİnsülin ve etki mekanizmaları
4. HaftaLipoprotein metabolizması
5. Haftaİnflamasyon ve immün sistem
6. HaftaOksidatif stres
7. HaftaObezite
8. HaftaAra sınav
9. HaftaKardiyovasküler hastalıklar
10. HaftaDiyabet
11. HaftaMetabolik sendrom
12. HaftaKanser
13. HaftaGastrointestinal sistem hastalıkları
14. Haftaİnflamatuvar hastalıklar
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler1010
Sunum00
Projeler00
Seminer115
Ara Sınavlar125
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama13636
Proje000
Ödevler10330
Ara sınavlara hazırlanma süresi14040
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü41135240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.   X 
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.  X  
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.  X  
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur.   X 
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.   X 
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur.   X 
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.    X
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.    X
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek