BDD719 - BESLENME İLİNTİLİ HASTALIKLARIN OLUŞUMUNDA MEKAN.
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESLENME İLİNTİLİ HASTALIKLARIN OLUŞUMUNDA MEKAN. | BDD719 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Diğer: Seminer Hazırlama | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri | |||||
Dersin amacı | Beslenme ile ilişkili kronik kompleks hastalıkların patofizyolojisinde rol oynayan faktörleri belirlemek, bu faktörlerin hastalıkların tanısında ve takibinde neden önemli olduğunu saptamak ve bireylerin beslenme alışkanlıklarının bu hastalıklarla ilişkili biyokimyasal ve moleküler mekanizmaları ne yönde etkileyeceğini değerlendirmek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Bu dersin kapsamında beslenme ile ilintili hastalıkların (obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, gastrointestinal sistem hastalıkları, inflamatuvar hastalıklar vb.) fizyopatolojisinde yer alan oksidatif stres, inflamasyon, insülin direnci, açlık-tokluk, lipoprotein metabolizması ve katabolik süreç gibi temel mekanizmalar ele alınacaktır | |||||
Kaynaklar | Maurice E. Shils (Ed), Moshe Shike (Ed), A. Catharine Ross (Ed), Benjamin Caballero (Ed), Robert J. Cousins (Ed) Modern Nutrition in Health and Disease, Lippincott Williams and Wilkins, 2005 Martha H. Stipanuk, Marie A. Caudill Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition, Saunders , 2012 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Açlık-tokluk mekanizmaları |
2. Hafta | Katabolik süreç |
3. Hafta | İnsülin ve etki mekanizmaları |
4. Hafta | Lipoprotein metabolizması |
5. Hafta | İnflamasyon ve immün sistem |
6. Hafta | Oksidatif stres |
7. Hafta | Obezite |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Kardiyovasküler hastalıklar |
10. Hafta | Diyabet |
11. Hafta | Metabolik sendrom |
12. Hafta | Kanser |
13. Hafta | Gastrointestinal sistem hastalıkları |
14. Hafta | İnflamatuvar hastalıklar |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 10 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 15 |
Ara Sınavlar | 1 | 25 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 36 | 36 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 10 | 3 | 30 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 41 | 135 | 240 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir. | X | ||||
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular. | X | ||||
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. | X | ||||
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. | X | ||||
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar. | X | ||||
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. | X | ||||
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır. | X | ||||
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur. | X | ||||
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek