HSE704 - SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ve YAŞLANMA

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ve YAŞLANMA HSE704 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 0 2 4
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof Dr. Dilek Aslan 
Dersin amacıBu dersin amacı; öğrencilerin sağlığın geliştirilmesi felsefesi ve uygulamalarının bir parçası olarak ?sağlıklı? yaşlanma konusunda bilgi kazanmalarının sağlanmasıdır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenciler, Yaşlanan toplumun dinamiklerini açıklayabilecekler,
  2. Yaşlılık, sağlıklı yaşlanma ve sağlığın geliştirilmesi arasındaki ilişkileri tanımlayabilecekler,
  3. Sağlıklı yaşlanma için gerekli koşulları sıralayabilecekler,
  4. Sağlık politikaları içinde sağlıklı yaşlanma ve sağlığın geliştirilmesi kavramlarının yerini açıklayabilecekler,
  5. Sağlıklı yaşlanma ile ilgili bireysel ve toplumsal müdahale programlarını planlayabilecekler, uygulama için öneriler geliştirebileceklerdir.
Dersin içeriğiYaşlanan Toplum; Sağlığın Sosyal Belirleyicileri;Yaşlanan Toplumlarda Öne Çıkan Hastalıklar; Sağlıklı Yaşam Davranışları; Yaşlanan Toplumlarda Sağlığın Geliştirilmesi Araştırmaları; Sağlıklı Yaşlanma İçin Ulusal ve Uluslararası Kapasite; Sağlıklı Yaşlanma Model ve Eylemlerinin Planlanması ve Organizasyonu; Sağlıklı Yaşlanma Modellerinin Sağlığın Geliştirilmesi Uygulamalarına Entegrasyonu
 
Kaynaklar1. Bahar-Özvarış Ş. Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2011.
2. Health Promotion. http://www.who.int/topics/health_promotion/en/. Erişim:22.11.2012.
3. Yaşlı Sağlığı Modülleri. Eğitimciler İçin Eğitim Rehberi. Bahar-Özvarış Ş, Aslan D, (Eds). T.C. Sağlık Bakanlığı (Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü) Yayın No: 810, Anıl Matbaacılık, Birinci Baskı, Şubat 2011.
4. Global Dynamics of Aging. Powell JL, Chen S (Eds), Nova. Science Publishers, New York, 2012. (ISBN: 978-1-62100-936-8) (ISBN (e book): 978-1-62100-973-3)
5. Yaşlı Sağlığı, Sorunlar ve Çözümler. Aslan D, Ertem M (Eds) HASUDER Yayınları, 2012/1. http://halksagligiokulu.org/anasayfa/components/com_booklibrary/ebooks/yasl%C4%B1saglgiyeni16.7.2012.pdf.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaYaşlanan Toplum
2. HaftaSağlığın ve Yaşlanmanın Sosyal Belirleyicileri
3. HaftaSağlık ve Uzun Ömür
4. HaftaSağlık ve Hastalıkta Davranışsal Eğilimler
5. HaftaYaşlanan Toplumlarda Öne Çıkan Sağlık Sorunları/Hastalıklar
6. HaftaAra sınav
7. HaftaYeti Yitimi ve Yaşlılık
8. HaftaKesişen İki Kavram: Sağlığın Geliştirilmesi ve Sağlıklı Yaşlanma
9. HaftaSağlıklı Yaşlanma İçin Sağlıklı Yaşam Davranışları
10. HaftaKronik Hastalıklar Önlemede Sağlığın Geliştirilmesi
11. HaftaAra sınav
12. HaftaYaşlanan Toplumlarda Sağlığın Geliştirilmesi Araştırmaları
13. HaftaSağlıklı Yaşlanma İçin Ulusal ve Uluslararası Kapasite
14. HaftaSağlıklı Yaşlanma Eylemlerinin Planlanması ve Organizasyonu
15. HaftaSağlıklı Yaşlanma Modellerinin Sağlığın Geliştirilmesi Uygulamalarına Entegrasyonu
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler410
Sunum310
Projeler00
Seminer110
Ara Sınavlar220
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı1050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması10440
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)000
Sunum / Seminer Hazırlama4520
Proje000
Ödevler4520
Ara sınavlara hazırlanma süresi236
Genel sınava hazırlanma süresi166
Toplam İş Yükü3525120

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar.   X 
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir.   X 
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar.   X 
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar.  X  
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.  X  
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir.   X 
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir.    X
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar.    X 
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır.   X 
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir.  X  
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır.   X 
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek