HSE704 - SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ve YAŞLANMA
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ve YAŞLANMA | HSE704 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 0 | 2 | 4 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof Dr. Dilek Aslan | |||||
Dersin amacı | Bu dersin amacı; öğrencilerin sağlığın geliştirilmesi felsefesi ve uygulamalarının bir parçası olarak ?sağlıklı? yaşlanma konusunda bilgi kazanmalarının sağlanmasıdır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Yaşlanan Toplum; Sağlığın Sosyal Belirleyicileri;Yaşlanan Toplumlarda Öne Çıkan Hastalıklar; Sağlıklı Yaşam Davranışları; Yaşlanan Toplumlarda Sağlığın Geliştirilmesi Araştırmaları; Sağlıklı Yaşlanma İçin Ulusal ve Uluslararası Kapasite; Sağlıklı Yaşlanma Model ve Eylemlerinin Planlanması ve Organizasyonu; Sağlıklı Yaşlanma Modellerinin Sağlığın Geliştirilmesi Uygulamalarına Entegrasyonu | |||||
Kaynaklar | 1. Bahar-Özvarış Ş. Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2011. 2. Health Promotion. http://www.who.int/topics/health_promotion/en/. Erişim:22.11.2012. 3. Yaşlı Sağlığı Modülleri. Eğitimciler İçin Eğitim Rehberi. Bahar-Özvarış Ş, Aslan D, (Eds). T.C. Sağlık Bakanlığı (Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü) Yayın No: 810, Anıl Matbaacılık, Birinci Baskı, Şubat 2011. 4. Global Dynamics of Aging. Powell JL, Chen S (Eds), Nova. Science Publishers, New York, 2012. (ISBN: 978-1-62100-936-8) (ISBN (e book): 978-1-62100-973-3) 5. Yaşlı Sağlığı, Sorunlar ve Çözümler. Aslan D, Ertem M (Eds) HASUDER Yayınları, 2012/1. http://halksagligiokulu.org/anasayfa/components/com_booklibrary/ebooks/yasl%C4%B1saglgiyeni16.7.2012.pdf. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Yaşlanan Toplum |
2. Hafta | Sağlığın ve Yaşlanmanın Sosyal Belirleyicileri |
3. Hafta | Sağlık ve Uzun Ömür |
4. Hafta | Sağlık ve Hastalıkta Davranışsal Eğilimler |
5. Hafta | Yaşlanan Toplumlarda Öne Çıkan Sağlık Sorunları/Hastalıklar |
6. Hafta | Ara sınav |
7. Hafta | Yeti Yitimi ve Yaşlılık |
8. Hafta | Kesişen İki Kavram: Sağlığın Geliştirilmesi ve Sağlıklı Yaşlanma |
9. Hafta | Sağlıklı Yaşlanma İçin Sağlıklı Yaşam Davranışları |
10. Hafta | Kronik Hastalıklar Önlemede Sağlığın Geliştirilmesi |
11. Hafta | Ara sınav |
12. Hafta | Yaşlanan Toplumlarda Sağlığın Geliştirilmesi Araştırmaları |
13. Hafta | Sağlıklı Yaşlanma İçin Ulusal ve Uluslararası Kapasite |
14. Hafta | Sağlıklı Yaşlanma Eylemlerinin Planlanması ve Organizasyonu |
15. Hafta | Sağlıklı Yaşlanma Modellerinin Sağlığın Geliştirilmesi Uygulamalarına Entegrasyonu |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 4 | 10 |
Sunum | 3 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 10 |
Ara Sınavlar | 2 | 20 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 10 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 10 | 4 | 40 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 0 | 0 | 0 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 4 | 5 | 20 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 4 | 5 | 20 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 3 | 6 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü | 35 | 25 | 120 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar. | X | ||||
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir. | X | ||||
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar. | X | ||||
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar. | X | ||||
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir. | X | ||||
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir. | X | ||||
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar. | X | ||||
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır. | X | ||||
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir. | X | ||||
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır. | X | ||||
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek