HBG603 - BESLENME HASTALIKLARI EPİDEMİYOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESLENME HASTALIKLARI EPİDEMİYOLOJİSİ | HBG603 | 2. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 4 |
Önkoşul(lar)-var ise | BİS 605-Biyoistatistik dersini tamamlamış olmak | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Doç.Dr. A. Tülay Bağcı Bosi (PhD) | |||||
Dersin amacı | Bu dersin sonunda öğrencilerin beslenme araştırmalarında uygun araştırma yöntemlerini seçebilmeleri, uygulayabilmeleri ve yorumlayabilmeleri amaçlanmaktadır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Beslenme araştırmalarında epidemiyolojinin önemi Beslenme araştırmalarının özellikleri, araştırma yöntemleri, örneklem, örneklem büyüklüğü ve gücü, Diyet-hastalık (etken-sonuç) ilişkilerinin ölçülmesi Beslenme alanında kullanılan epidemiyolojik araştırma tipleri ROC eğrisi ve antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesi Beslenme durumunun değerlendirilmesinde hata kaynakları, kullanılan istatistiksel yöntemler, beslenme ile ilgili geçerlilik çalışmalarının planlanması Beslenme durumunun değerlendirilmesinde biyo-belirteçlerin ölçümü Epidemiyolojik beslenme araştırmalarının sonuçlarından elde edilen ilişkilerin açıklanması | |||||
Kaynaklar | Oxford Textbook of Public Health (Eds. Detels R., Beaglehole R., Lansang MA, Gulliford M) Oxford University Press, 2011 (ISBN: :978-0-19-969347-4). http://www.who.int/en/. http://www.who.int/childgrowth/software/en/. WHO Child Growth Standards, WHO, Department of Nutrition for Health and Development, 2006. Tezcan S. Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi,Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 92/1, Ankara, 1992. Langseth L.Nutritional Epidemiology Possibilities and Limitations, ILSI EUROPE CONCISE MONOGRAPH SERIES, ILSI Europe, 1993. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Beslenme araştırmalarında epidemiyolojinin önemi Beslenme araştırmalarının özellikleri |
2. Hafta | Araştırma yöntemleri, örneklem, örneklem büyüklüğü ve gücü Ölçümler sonucunda elde edilen etken ve sonuçlar |
3. Hafta | Beslenme araştırmalarında hata kaynakları |
4. Hafta | Diyet-hastalık (etken-sonuç) ilişkilerinin ölçülmesi |
5. Hafta | Ekolojik, kesitsel ve durum saptama çalışmaları |
6. Hafta | Ara sınav |
7. Hafta | Prospektif ve retrospektif kohort çalışmaları |
8. Hafta | Vaka kontrol ve müdahale çalışmaları |
9. Hafta | ROC eğrisi ve antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesi |
10. Hafta | Beslenme durumunun değerlendirilmesinde hata kaynakları |
11. Hafta | Ara sınav |
12. Hafta | Toplum beslenmesinin incelenmesi, değerlendirilmesi için geçerlilik çalışmalarının planlanması |
13. Hafta | Beslenme araştırmalarında kullanılan istatistiksel yöntemler |
14. Hafta | Beslenme durumunun değerlendirilmesinde biyo-belirteçlerin ölçümü |
15. Hafta | Epidemiyolojik beslenme araştırmalarının sonuçlarından elde edilen ilişkilerin açıklanması |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 2 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 2 | 10 |
Ara Sınavlar | 2 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 6 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 13 | 6 | 78 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 4 | 4 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 3 | 6 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü | 31 | 19 | 120 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar. | X | ||||
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir. | X | ||||
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar. | X | ||||
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar. | X | ||||
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir. | X | ||||
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir. | X | ||||
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar. | X | ||||
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır. | X | ||||
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir. | X | ||||
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır. | X | ||||
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek