HAY606 - ACİL ve AFET DURUMLARINDA BEBEK ve ÇOCUK BESLENMES

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ACİL ve AFET DURUMLARINDA BEBEK ve ÇOCUK BESLENMES HAY606 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 0 2 4
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Diğer: Seminer sunumları  
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr.Kerim Hakan Altıntaş, Öğr. Gör. A.Tülay Bağcı Bosi (PhD)  
Dersin amacıBu dersin amaçları; Acil ve afet durumlarında bebek ve çocuk beslenmesinin özelliklerini öğretmek, bebeklerin anne sütü ile beslenmesini teşvik edecek vebebek- çocuk beslenmesini planlayabilecek bilgi ve donanımı kazandırmaktır Acil yardım operasyonlarında emzirmenin desteklenmesinde azami dikkati göstermek, bebek ve çocukların doğru beslenebilmesi için gerekli koşulları oluşturabilmek ve bebek beslenme hattını kontrol etmek, afet bölgelerinde bebek ve çocukların beslenmesinin plan ve uygulamasını yapabilmek ve acil ve afet durumunda o bölgede görülebilecek beslenme sorunları, hastalıklar, nedenleri ve çözüm yolları, acil ve afet durumundan kaynaklanan hastalıkları önleme programının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi konusunda bilgi kazanmalarını sağlamaktır.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Acil ve afet durumlarında bebek ve çocuk beslenmesinin özelliklerini tarif eder.
  2. Acil ve afet durumlarında bebek beslenmesinde emzirmenin önemini açıklar
  3. Acil ve afet durumlarında bebek ve çocuk beslenmesinde hijyen kurallarının önemini açıklar
  4. Acil ve afet durumlarında beslenme yardım akışını planlar
  5. Beslenme akış şemasını yerel otorilerle beraber denetler
  6. Acil ve afet durumlarında bölgenin özelliklerine göre beslenme yardım hattını kurar
  7. Acil ve afet durumlarında beslenmeden kaynaklanan sorunları çözümler
  8. Acil ve afet durumlarında ?mama kod?unun temel koşullarını yerine getirir Acil ve afet durumlarında o bölgede anne-bebek çadırlarını, emzirme köşelerini ve bebek dostu acil barınaklarını hazırlar
Dersin içeriğiAcil ve Afet durumlarında bebek ve çocuk beslenmesinin özelliklerini öğrenir. Acil durumlarda bebek beslenmesinde emzirmenin önemini kavrar ve çocuk beslenmesinde hijyen kurallarının önemini öğrenir. Acil ve afet durumlarında beslenme yardım akışını planlar, beslenme akış şemasını yerel otorilerle beraber denetler. Acil ve afet durumlarında beslenmeden kaynaklanacak sorunları çözümler bebek beslenmesi konusundaki yanlış inanışların ortadan kaldırılmasına çalışır. Acil ve afet durumlarında bölgenin özelliklerine göre beslenme yardım hattını kurar, ?mama kod?unun temel koşullarının yerine getirir. Acil ve afet durumlarında o bölgede anne-bebek çadırlarını, emzirme köşelerini ve bebek dostu acil barınaklarını hazırlar.
 
Kaynaklar1. Infant and Young Child Feeding in Emergencies, operational guidance for emergency and relief staff and policy-makers. Document prepared by the inter-agency working group on infant feeding in emergencies and supported by a number of key relief organizations, 2001.Request a copy from Fiona O?Reilly, Emergency Nutrition Network: foreilly@tcd.ie.
2. Infant Feeding in Emergencies. Policy, Strategy and Practice. Report of the Ad Hoc Group on Infant Feeding Emergencies. May 1999. ENN, Emergency Nutrition Network: www.tcd.ie/enn/InfantFeedingReport
3. Policy of the UNHCR related to the Acceptance, Distribution and Use of Milk Products in Feeding Programs in Refugee Settings. UNHCR, 1989.
4. The International Code of marketing of Breast-milk Substitutes and relevant WHA Resolutions.www.ibfan.org/English/resource/who/fullcode.html
5. Protecting Infant Health. A Health Workers? Guide to the International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes.9th Edition, IBFAN Penang, April 1999. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBebek ve çocuklarda acil ve afet durumunun tanımı
2. HaftaDünyada ve Türkiye'de acil ve afet durumundan etkilenenlerin epidemiyolojisi
3. HaftaAcil ve afet durumlarında bebek beslenmesinin özellikleri , Acil ve afet durumlarında emzirmenin korunması, özendirilmesi ve teşvik edilmesi
4. HaftaAcil ve afet durumlarında çocuk beslenmesinin özellikleri ve uygulamalar. Literatür tartışma
5. HaftaAcil ve afet durumlarında yardım akışının şemasının tanımı, nasıl hazırlanacağı ve idaresi
6. HaftaAra sınav
7. HaftaAcil ve afet durumlarında bebek ve çocuk gıda hattının yararları, kurulması için yapılması gerekenler, işbirliği yapılacak kuruluşlar. Bu konu ile ilgili ülke örnekleri sunma
8. HaftaAcil ve afet durumlarında bebek ve çocuk gıda hattının yararları, kurulması için yapılması gerekenler, işbirliği yapılacak kuruluşlar. Bu konu ile ilgili ülke örnekleri sunma
9. HaftaAcil ve afet durumlarındaki bebek beslenmesi konusundaki yapılan yanlışlar ve bunun insan sağlığına etkisinin tartışılması.
10. HaftaAcil ve afet durumlarındaki bebek beslenmesi konusunda yapılan yanlışları önleme çalışmaları, toplumun yanlış inanışları tesbit edip ortadan kaldırılması
11. HaftaAcil ve afet durumlarında "mama kod"unun temel koşullarının uygulanması
12. HaftaAcil ve afet durumlarında anne-bebek çadırlarının kurulması, emzirme köşelerinin ve bebek dostu acil barınakların hazırlanması
13. HaftaAcil ve afet durumlarında bebek ve çocuklarda görülebilecek sağlık sorunlarının saptanması için çalışma yapılması
14. HaftaAcil ve afet durumlarında bebek ve çocuklarda görülen sağlık sorunlarını önleme çalışmalarının uygulanması
15. HaftaAcil ve afet durumlarında bebek ve çocuk beslenmesinde yapılan uygulamla için Ülke örneklerinin tartışılması
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum110
Projeler00
Seminer110
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı350
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)13678
Sunum / Seminer Hazırlama144
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi236
Genel sınava hazırlanma süresi144
Toplam İş Yükü3119120

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar.   X 
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir.   X 
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar.  X  
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar. X   
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.  X  
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir.   X 
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir.    X
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar.   X  
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır.   X 
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir.   X 
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır.   X 
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek