GMÜ746 - YAĞ TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
YAĞ TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER | GMÜ746 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Diğer: Ödev | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Öğrencilere katı ve sıvı yağların işlenmesinde kullanılan yeni yöntemler hakkında bilgi vermek ve bu yöntemleri teorik bilgi temelinde açıklamak. Öğrencilere bitkisel yağların işlenmesi ile katı ve sıvı yağların ileri seviyede kimyası konularında kazandığı bilgileri kullanma, uygulama ve yorumlama becerisi kazandırmak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) teknolojisi ve yağlı tohumlar, biyorafinasyon, süperkritik akışkan ekstraksiyonu, membran teknolojisi, interesterifikasyon, kimyasal interesterifikasyon, trans yağların azaltılması, ısıl işelm kontaminatları, yapılandırılmış lipidler, hidrojenasyon, kızartma yağları ve rejenerasyonu, biyodizel | |||||
Kaynaklar | Öğrencilere ilgili dökümanların , kütüphane kaynaklarının ( süreli yayınlar dahil) ve açık ulaşımdaki internet sitelerinin listesi verilecektir. Diğer materyaller derste öğrenciye ulaştırılacaktır. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Genetiği değiştirilmiş organizma teknolojisi (GDO) ve yağ hammaddelerine uygulanması |
2. Hafta | Enzimler ve yağ teknolojisinde kullanımı |
3. Hafta | Asitlik giderme işlemlerinde yeni yaklaşımlar |
4. Hafta | Membran teknolojisi |
5. Hafta | Derin kızartma/rejenerasyon |
6. Hafta | Margarin ve şortening üretiminde yeni yaklaşımlar |
7. Hafta | Arasınav |
8. Hafta | Trans yağların azaltılmasında/yok edilmesinde yeni teknolojiler |
9. Hafta | Yapılandırılmış lipidler |
10. Hafta | Düşük kalorili yapılandırılmış lipidler ve kakao yağı ikameleri |
11. Hafta | Proses kontaminatları |
12. Hafta | Biyodizel |
13. Hafta | Ödev sunumları |
14. Hafta | Ödev sunumları |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 25 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 25 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 5 | 70 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 80 | 80 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 68 | 68 |
Toplam İş Yükü | 31 | 196 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek