GMÜ746 - YAĞ TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
YAĞ TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER GMÜ746 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Diğer: Ödev  
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıÖğrencilere katı ve sıvı yağların işlenmesinde kullanılan yeni yöntemler hakkında bilgi vermek ve bu yöntemleri teorik bilgi temelinde açıklamak. Öğrencilere bitkisel yağların işlenmesi ile katı ve sıvı yağların ileri seviyede kimyası konularında kazandığı bilgileri kullanma, uygulama ve yorumlama becerisi kazandırmak. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; Gıdaların işlenmesinde, formüle edilmesinde ve kalite kontrolünde; lipidlerin temel fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özelliklerinin etkilerini anlayabilecek.
  2. Lipid bazlı yeni teknolojiler, fonksiyonel ürünler ve lipid analizinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olabilecek.
  3. Bilimsel araştırma makalesi veya derleme okuma, yorumlama ve ana hatlarıyla özetleyebilme yeteneğini geliştirebilecek.
  4. Sınıf içi tartışmalarda kendilerini ifade edebilme, tartışma ve çözüm üretme, sunum yapma ve zamanı doğru kullanma yeteneğini kazanabilecek.
Dersin içeriğiGenetiği değiştirilmiş organizma (GDO) teknolojisi ve yağlı tohumlar, biyorafinasyon, süperkritik akışkan ekstraksiyonu, membran teknolojisi, interesterifikasyon, kimyasal interesterifikasyon, trans yağların azaltılması, ısıl işelm kontaminatları, yapılandırılmış lipidler, hidrojenasyon, kızartma yağları ve rejenerasyonu, biyodizel 
KaynaklarÖğrencilere ilgili dökümanların , kütüphane kaynaklarının ( süreli yayınlar dahil) ve açık ulaşımdaki internet sitelerinin listesi verilecektir. Diğer materyaller derste öğrenciye ulaştırılacaktır. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenetiği değiştirilmiş organizma teknolojisi (GDO) ve yağ hammaddelerine uygulanması
2. HaftaEnzimler ve yağ teknolojisinde kullanımı
3. HaftaAsitlik giderme işlemlerinde yeni yaklaşımlar
4. HaftaMembran teknolojisi
5. HaftaDerin kızartma/rejenerasyon
6. HaftaMargarin ve şortening üretiminde yeni yaklaşımlar
7. HaftaArasınav
8. HaftaTrans yağların azaltılmasında/yok edilmesinde yeni teknolojiler
9. HaftaYapılandırılmış lipidler
10. HaftaDüşük kalorili yapılandırılmış lipidler ve kakao yağı ikameleri
11. HaftaProses kontaminatları
12. HaftaBiyodizel
13. HaftaÖdev sunumları
14. HaftaÖdev sunumları
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum125
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar125
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14570
Sunum / Seminer Hazırlama18080
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi14040
Genel sınava hazırlanma süresi16868
Toplam İş Yükü31196300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.    X
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.     X
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.     X
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.  X   
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. X   
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.   X 
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.    X
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.   X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek