GMÜ745 - YAĞ TEKNOLOJİSİNDE ÖZEL KONULAR

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
YAĞ TEKNOLOJİSİNDE ÖZEL KONULAR GMÜ745 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Gösteri
Örnek Olay İncelemesi
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıZeytinyağının kimyası ve işlenmesi konularında detaylı bilgi vermek. Zeytinyağı üretiminde eski ve günümüzde kullanılan endüstriyel prosesler ile yüksek kaliteli zeytinyağı eldesi için uygulanan işlemler ve stratejileri teorik bilgi temelinde açıklamak. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. Öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek. Öğrencilere zeytinyağı teknolojisi konularında bu derste kazandığı yeni bilgileri kullanma ve yorumlama becerisi kazandırmak.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; Optimum zeytinyağı üretiminde kulllanılan geleneksel ve yeni yöntemler hakkında güncel temel bilimsel bilgileri edinecek. Zeytinyağında kalite kriterleri ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olacak
  2. Zeytinyağı sektörününde katma değeri ve rekabeti arttıracak ekonomik araçlar hakkında farkındalık yaratmak. Zeytinyağının major ve minör bileşenleri ile bunların sağlık açısından önemi konularında detaylı bilgi sahibi olacak.
  3. Bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirme becerilerini geliştirmek. Sözlü sunum yeteneğinin gelişmesine yardımcı olacak. Farklı bilgi kaynaklarına ulaşma yeteneğini geliştirecek.
  4. Profesyonel ve etik sorumluluk bilincini geliştirecek. Fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek.
Dersin içeriğiTarihçe ve zeytinyağı pazarı ile ilgili istatistikler. Zeytin hasatı ve depolama. Zeytinyağı eldesi. Yaprak ayırma ve yıkama. Zeytin hamurunun hazırlanması. Malaksasyon. Yağ sızdırılması. Presyon. Karasuyun ayrılması. Dekantasyon. Santrifüj. Santrifüj dekantasyon. İki fazlı ve üç fazlı sistemler. Perkolasyon. Yağ ekstraksiyonunda kullanılan yardımcı maddeler. Prina yağının üretilmesi. Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması. Zeytinyağı kompozisyonu. Zeytinyağı rafinasyonu. Zeytinyağının sınıflandırılması ve karakteristikleri. Zeytinyağında tahşiş ve tespiti. Sızma zeytinyağında duyusal özellikler. Atık su yönetimi.  
KaynaklarShahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, 6th Edition, Wiley, 1984.
O'Brien R. Fats and Oils. Technomics Publishing Company Inc., Pennsylvania, 1998. Boskou D. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Illinois, 1996.
Kayahan M. Yağ Kimyası. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2003.
Damodaran S., Parkin K. L., Fennema O.R. Fennema's Food Chemistry, 4th Edition, CRC Press, 2008.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGiriş, üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri, tarihçe
2. HaftaZeytin ağacının botanik ve morfolojik özellikleri, agronomy, çeşit
3. HaftaHasat ve mekanizasyon
4. HaftaMekanik ekstraksiyonun prensipleri: zeytin hamurunun hazırlanması, malaksasyon
5. HaftaMekanik ekstraksiyonun prensipleri: katı-sıvı ve sıvı-sıvı ayrımı
6. HaftaZeytinyağı kimyası: Ana bileşenler
7. HaftaZeytinyağı kimyası: Minör bileşenler
8. HaftaAra Sınav
9. HaftaZeytinyağının beslenme ve sağlıklı yaşam için önemi
10. HaftaZeytinyağının sınıflandırlmasında kullanılan parametreler ve yasal düzenlemeler
11. HaftaDuyusal analizin temel prensipleri ve zeytinyağında duyusal analiz
12. HaftaYan ürünler ve değerlendirilmesi, atık su yönetimi
13. HaftaRafine zeytinyağı ve prina yağı üretimi
14. HaftaZeytinyağında tahşiş ve tespiti
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler510
Sunum00
Projeler00
Seminer310
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14570
Sunum / Seminer Hazırlama32060
Proje000
Ödevler51575
Ara sınavlara hazırlanma süresi11818
Genel sınava hazırlanma süresi13535
Toplam İş Yükü3896300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.    X
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.    X 
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.   X  
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.  X   
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.    X
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.   X 
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.    X
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.   X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek