GMÜ744 - HUBUBAT TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
HUBUBAT TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER | GMÜ744 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | Lisans düzeyinde hububat teknolojisi ve gıda kimyası dersi almış olmak | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Gösteri Sorun/Problem Çözme Beyin Fırtınası | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Yüksek basınç, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının temelleri, hububat bileşenlerine etkisi, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat işlemede kullanımı konusunda temel bilgi sağlamak. Nişasta modifikasyonu, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimi, ekstrüzyon ve hububat teknolojisinde son gelişmeler, hububat ve ürünlerinin kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikler konusunda bilgi sağlamak ve tartışmak. Öğrencileri hububat işleme için zorunlu olan teknikler, beceriler ve modern araçlarla donatmak. Üretim ve kalite karakteristikleri ile ilgili problemleri tanımlama ve çözmeyi öğretmek. Sürekli gelişme, profesyonel ve etik sorumluluk bilinci geliştirmek. Çeşitli kaynaklardan bilgi araştırma, grup projesi ve sözlü sunum hazırlama becerisi kazandırmak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Nişasta modifikasyonu, yüksek basınç uygulaması, mikrodalga uygulaması, kızılötesi uygulaması, yüksek basınç, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat bileşenlerine etkisi, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat ürünlerinin üretiminde kullanımı, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretiminde, ekstrüzyon teknolojisinde ve hububat teknolojisinde son gelişmeler, hububat ve ürünlerinin kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikler | |||||
Kaynaklar | Proctor, A., 2010, Alternatives to Conventional Food Processing, RSC Publishing Schubert, H., Reiger, M., 2005, The microwave processing of of foods, Woodhead Publishing Singh, R.P., Heldman, D.R., 2001, Introduction to Food Engineering, Academic Press, UK Datta A. K., Almeida M., 2005, Properties relevant to infrared heating of foods, M. A. Rao, S. S. H. Rizvi, & A. K. Datta (Eds), Engineering Properties of Foods, USA: CRC Pres LLC. Skjöldebrand, C., 2001, Infrared heating, P. Richardson (Ed.), Thermal Technologies in Food Processing, USA: CRC Press LLC. Skjöldebrand, C., 2002, Infrared processing, C.J.K. Henry, C. Chapman (Eds.), The nutrition handbook for food processors, USA: CRC Press LLC. Sakai N., Mao W., 2006, Infrared heating, D.-W. Sun (Ed.), Thermal food processing: new technologies and quality issues, USA: CRC Press LLC. Mercier, C., 1989, Extrusion cooking, AACC, USA |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Nişasta modifikasyonu ve avantajları |
2. Hafta | Yüksek basınç uygulamasının hububat proteinleri ve karbonhidratlar üzerine etkisi |
3. Hafta | Yüksek basınç uygulamasının nişasta modifikasyonundaki rolü ve yüksek basınç uygulaması ile ilgili son gelişmeler |
4. Hafta | Mikrodalga uygulamasının temel ilkeleri, hububat ve ürünlerinde kullanımı, bileşenler ve kaliteye etkisi |
5. Hafta | Mikrodalga uygulaması ile ilgili son gelişmeler |
6. Hafta | Kızılötesi uygulamasının temelleri, hububat bileşenleri üzerine etkisi |
7. Hafta | Kızılötesi uygulamasının hububat ürünleri üretiminde kullanımı, sunum |
8. Hafta | Ara sınav. |
9. Hafta | Kızılötesi ile nişasta modifikasyonu (ısı-nem uygulamaları), sunum |
10. Hafta | ?Glutensiz ürün? üretim teknolojisindeki son gelişmeler |
11. Hafta | Enzime dirençli nişasta üretimde son gelişmeler |
12. Hafta | Ekstrüzyon teknolojisinde son gelişmeler |
13. Hafta | Hububat teknolojisinde ve kalite değerlendirmede son gelişmeler |
14. Hafta | Sunumlar |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel Sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 2 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 9 | 108 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 40 | 80 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 10 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 30 | 132 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek