GMÜ744 - HUBUBAT TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
HUBUBAT TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER GMÜ744 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var iseLisans düzeyinde hububat teknolojisi ve gıda kimyası dersi almış olmak
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Gösteri
Sorun/Problem Çözme
Beyin Fırtınası
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıYüksek basınç, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının temelleri, hububat bileşenlerine etkisi, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat işlemede kullanımı konusunda temel bilgi sağlamak. Nişasta modifikasyonu, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimi, ekstrüzyon ve hububat teknolojisinde son gelişmeler, hububat ve ürünlerinin kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikler konusunda bilgi sağlamak ve tartışmak. Öğrencileri hububat işleme için zorunlu olan teknikler, beceriler ve modern araçlarla donatmak. Üretim ve kalite karakteristikleri ile ilgili problemleri tanımlama ve çözmeyi öğretmek. Sürekli gelişme, profesyonel ve etik sorumluluk bilinci geliştirmek. Çeşitli kaynaklardan bilgi araştırma, grup projesi ve sözlü sunum hazırlama becerisi kazandırmak. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, yüksek basınç, mikrodalga ve kızılötesi uygulamaları konusunda temel bilgi sahibi olacak yüksek basınç, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat bileşenleri üzerine etkisini öğrenecek
  2. mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat ürünlerinin üretiminde kullanımını öğrenecek nişasta modifikasyonundaki, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimindeki, ekstrüzyon ve hububat teknolojisindeki son gelişmeleri, hububat ve ürünlerinin kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikleri öğrenecek
  3. gıda kimyası ve hububat teknolojisi alanındaki temel bilgilerini prosesin bileşenler ve kalite üzerine etkilerini tartışma sırasında kullanma becerisi ve fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek,
  4. farklı bilgi kaynaklarına ulaşma, sözlü sunum ve grup halinde rapor hazırlama becerisi geliştirecek, profesyonel ve etik sorumluluk bilincini geliştirecektir.
Dersin içeriğiNişasta modifikasyonu, yüksek basınç uygulaması, mikrodalga uygulaması, kızılötesi uygulaması, yüksek basınç, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat bileşenlerine etkisi, mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının hububat ürünlerinin üretiminde kullanımı, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretiminde, ekstrüzyon teknolojisinde ve hububat teknolojisinde son gelişmeler, hububat ve ürünlerinin kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikler 
KaynaklarProctor, A., 2010, Alternatives to Conventional Food Processing, RSC Publishing
Schubert, H., Reiger, M., 2005, The microwave processing of of foods, Woodhead Publishing
Singh, R.P., Heldman, D.R., 2001, Introduction to Food Engineering, Academic Press, UK
Datta A. K., Almeida M., 2005, Properties relevant to infrared heating of foods, M. A. Rao, S. S. H. Rizvi, & A. K. Datta (Eds), Engineering Properties of Foods, USA: CRC Pres LLC.
Skjöldebrand, C., 2001, Infrared heating, P. Richardson (Ed.), Thermal Technologies in Food Processing, USA: CRC Press LLC.
Skjöldebrand, C., 2002, Infrared processing, C.J.K. Henry, C. Chapman (Eds.), The nutrition handbook for food processors, USA: CRC Press LLC.
Sakai N., Mao W., 2006, Infrared heating, D.-W. Sun (Ed.), Thermal food processing: new technologies and quality issues, USA: CRC Press LLC.
Mercier, C., 1989, Extrusion cooking, AACC, USA
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaNişasta modifikasyonu ve avantajları
2. HaftaYüksek basınç uygulamasının hububat proteinleri ve karbonhidratlar üzerine etkisi
3. HaftaYüksek basınç uygulamasının nişasta modifikasyonundaki rolü ve yüksek basınç uygulaması ile ilgili son gelişmeler
4. HaftaMikrodalga uygulamasının temel ilkeleri, hububat ve ürünlerinde kullanımı, bileşenler ve kaliteye etkisi
5. HaftaMikrodalga uygulaması ile ilgili son gelişmeler
6. HaftaKızılötesi uygulamasının temelleri, hububat bileşenleri üzerine etkisi
7. HaftaKızılötesi uygulamasının hububat ürünleri üretiminde kullanımı, sunum
8. HaftaAra sınav.
9. HaftaKızılötesi ile nişasta modifikasyonu (ısı-nem uygulamaları), sunum
10. Hafta?Glutensiz ürün? üretim teknolojisindeki son gelişmeler
11. HaftaEnzime dirençli nişasta üretimde son gelişmeler
12. HaftaEkstrüzyon teknolojisinde son gelişmeler
13. HaftaHububat teknolojisinde ve kalite değerlendirmede son gelişmeler
14. HaftaSunumlar
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum220
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)129108
Sunum / Seminer Hazırlama24080
Proje000
Ödevler0100
Ara sınavlara hazırlanma süresi13030
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü30132300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.  X  
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.     X
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.     X
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. X    
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.  X  
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.    X
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.    X
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.     X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek