GMÜ734 - GIDA ENDÜSTRİSİ ATIK-ARTIKLARI ve ÇEVRE İLİŞKİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA ENDÜSTRİSİ ATIK-ARTIKLARI ve ÇEVRE İLİŞKİSİ GMÜ734 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gözlem
Alan Gezisi
Örnek Olay İncelemesi
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıGıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının sınıflandırılması, tanımları, artık ve atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri, endüstriyel atık arıtımı 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Gıda endüstrisi atıklarının arıtımı ve artıklarının değerlendirilmesi konusunda gıda mühendisliği bakış açısıyla yeterlik kazanma.
Dersin içeriğiEndüstriyel atık-artıkların kaynakları ve karakteristikleri. Atık arıtım süreçleri. Ön ve temel uygulamalar. Standartlar. Gıda endüstrisi artıkları; bitkisel ve hayvansal ürün işleme süreci artıkları. Artık değerlendirmede temel yaklaşımlar. Gıda endüstrisi atıkları ve çevre ilişkisi. 
KaynaklarSpreer, E., Mixa, A., 1998, Milk and Dairy Product Technology, MarcelDekker Inc., NY.
Chanes, J.W., et al., 2002, Engineering and Food for 21st Century, Woodhead Publ., UK.
Fellows, P., 2000, Food Processing Technology; principles and practice, Woodhead Publ., UK.
Tijskens, L.M.M. et al, 2001, Food Process Modelling, Woodhead Publ., UK.
Eckenfelder, W.W., 2000, Industrial Water Pollution Control, 3rd ed.,McGrawHill Publ., NY.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSu ve endüstriyel atıksu kavramlarına giriş
2. HaftaEndüstriyel atıksu karakteristikleri
3. HaftaAtıksu arıtımında ön işlemler
4. HaftaAerasyon ve aerasyon sistemleri
5. HaftaBiyolojik atıksu arıtımı kinetikleri
6. HaftaAra sınav
7. HaftaBiyolojik atıksu arıtımının temelleri
8. HaftaGıda artıklarına giriş
9. HaftaTemel süçülük artıkları değerlendirme yöntemleri
10. HaftaAra sınav
11. HaftaPeynir suyu değerlendirmede kullanılan süreçler
12. HaftaHububat endüstrisi artıkları ve değerlendirilmesi
13. HaftaEt endüstrisi artıkları ve değerlendirilmesi
14. HaftaBira endüstrisi artıkları ve değerlendirilmesi
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)105
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler25
Sunum110
Projeler210
Seminer410
Ara Sınavlar220
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)10660
Sunum / Seminer Hazırlama11818
Proje22550
Ödevler22040
Ara sınavlara hazırlanma süresi22040
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü32142300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.    X
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.     X
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.     X
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.    X 
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.    X
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.    X
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.   X 
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.     X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek