GMÜ734 - GIDA ENDÜSTRİSİ ATIK-ARTIKLARI ve ÇEVRE İLİŞKİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA ENDÜSTRİSİ ATIK-ARTIKLARI ve ÇEVRE İLİŞKİSİ | GMÜ734 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gözlem Alan Gezisi Örnek Olay İncelemesi Sorun/Problem Çözme | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Gıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının sınıflandırılması, tanımları, artık ve atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri, endüstriyel atık arıtımı | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Endüstriyel atık-artıkların kaynakları ve karakteristikleri. Atık arıtım süreçleri. Ön ve temel uygulamalar. Standartlar. Gıda endüstrisi artıkları; bitkisel ve hayvansal ürün işleme süreci artıkları. Artık değerlendirmede temel yaklaşımlar. Gıda endüstrisi atıkları ve çevre ilişkisi. | |||||
Kaynaklar | Spreer, E., Mixa, A., 1998, Milk and Dairy Product Technology, MarcelDekker Inc., NY. Chanes, J.W., et al., 2002, Engineering and Food for 21st Century, Woodhead Publ., UK. Fellows, P., 2000, Food Processing Technology; principles and practice, Woodhead Publ., UK. Tijskens, L.M.M. et al, 2001, Food Process Modelling, Woodhead Publ., UK. Eckenfelder, W.W., 2000, Industrial Water Pollution Control, 3rd ed.,McGrawHill Publ., NY. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Su ve endüstriyel atıksu kavramlarına giriş |
2. Hafta | Endüstriyel atıksu karakteristikleri |
3. Hafta | Atıksu arıtımında ön işlemler |
4. Hafta | Aerasyon ve aerasyon sistemleri |
5. Hafta | Biyolojik atıksu arıtımı kinetikleri |
6. Hafta | Ara sınav |
7. Hafta | Biyolojik atıksu arıtımının temelleri |
8. Hafta | Gıda artıklarına giriş |
9. Hafta | Temel süçülük artıkları değerlendirme yöntemleri |
10. Hafta | Ara sınav |
11. Hafta | Peynir suyu değerlendirmede kullanılan süreçler |
12. Hafta | Hububat endüstrisi artıkları ve değerlendirilmesi |
13. Hafta | Et endüstrisi artıkları ve değerlendirilmesi |
14. Hafta | Bira endüstrisi artıkları ve değerlendirilmesi |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 5 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 5 |
Sunum | 1 | 10 |
Projeler | 2 | 10 |
Seminer | 4 | 10 |
Ara Sınavlar | 2 | 20 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 10 | 6 | 60 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 18 | 18 |
Proje | 2 | 25 | 50 |
Ödevler | 2 | 20 | 40 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 20 | 40 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 32 | 142 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek