GMÜ730 - GIDA ANALİZLERİ II
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA ANALİZLERİ II | GMÜ730 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 2 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm Sorumluları | |||||
Dersin amacı | Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan yeni hızlı teknikler ile ilgili bilgi vermek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Gıda mikrobiyolojisinde klasik uygulamalar. Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinde hızlı enstrümental yöntemlerin gelişimi. Kimyasal, biyolojik, fiziksel metotlar. Patojenlerin gıdalardan ayrılması ve konsantrasyonu. Membran filtrasyon teknikleri. Akış sitometrisi. Mikrobiyolojik analizlerde optik biyosensörler. İmmunomanyetik teknik. İmmünolojik teknikler. Biyolüminesans teknik. Empedans tekniği. Gıda sistemlerinde mikrobiyal biyofilm teknikleri. Genetik esaslı teknikler. Gıda kaynaklı patojenler için gen prob sistemi uygulamaları. PCR ve nükleik asit amplifikasyon yöntemleri. Moleküler parmak izi yöntemleri. Gıda mikrobiyolojisinde gen dizilimi veri tabanları. | |||||
Kaynaklar | Jay, J. M., Loessner, M. J., Golden, D. A., 2005. Modern Food Microbiology. Sevnth Ed. Springer, USA. - Tortorella, M. L., Gendel, S. M., 1997. Food Microbiological Analysis. New technologies. Marcel Dekker. Inc., USA. - Lund, B. M., Baird-Parker, T. C., Gould, G. W., 2000. The Microbiological Safety and Quality of Food. Aspen Pub. Inc. Maryland, USA. - Patel, P., 1994. Rapid Analysis Techniques in Food Microbiology. Blackie Academic and Professional, Chapman Hall, UK. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan klasik yöntemler. |
2. Hafta | Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinde hızlı enstrümental yöntemlerin gelişimi. |
3. Hafta | Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinde kullanılan kimyasal, biyolojik ve fiziksel yöntemler. |
4. Hafta | Fiziksel ayırma ve konsantrasyon teknikleri. Membran filtrasyon tekniği. |
5. Hafta | Akış sitometresi, biyosensörler, empedans, mikro kalorimetre yöntemleri. |
6. Hafta | İmmunomanyetik teknik. Biyolüminesans esaslı teknikler. |
7. Hafta | İmmunolojik yöntemler. |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Gıda sistemlerinde mikrobiyel biyofilmler için özel teknikler. |
10. Hafta | Moleküler genetik esaslı teknikler. |
11. Hafta | Gen prob uygulamaları. PZR ve nükleik asit çoğaltma yöntemleri. |
12. Hafta | Moleküler parmak izi yöntemleri. |
13. Hafta | Gıda mikrobiyolojisinde gen dizilimi veri tabanları. |
14. Hafta | Biyolojik teknikler. Hücre kültürü sistemleri. |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık haftası |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 12 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 4 | 5 |
Sunum | 2 | 5 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 11 | 8 | 88 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 4 | 10 | 40 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 46 | 46 |
Toplam İş Yükü | 47 | 118 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek