GMÜ730 - GIDA ANALİZLERİ II

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA ANALİZLERİ II GMÜ730 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 2 3 10
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm Sorumluları 
Dersin amacıGıda mikrobiyolojisinde kullanılan yeni hızlı teknikler ile ilgili bilgi vermek 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersi tamamladıklarında öğrenciler aşağıdaki konularda bilgi, beceri ve yetkinlik kazanacaklardır; - Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan klasik ve hızlı-modern teknikler hakkında bilgi sahibi olmak,
  2. - Gıdalardaki mikroorganizmalar ve/veya onların ürünlerini belirleyebilmek amacıyla kullanılan; kimyasal, biyolojik ve fiziksel yöntemleri öğrenmek, - Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan moleküler esaslı metotlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak,
  3. - Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan immunolojik metotlar hakkında bilgi sahibi olmak, - Profesyonel ve etik sorumlulukları anlamak, - Hayat boyu öğrenmenin gerekli olduğunun farkında olmak ve benimsemek.
Dersin içeriğiGıda mikrobiyolojisinde klasik uygulamalar. Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinde hızlı enstrümental yöntemlerin gelişimi. Kimyasal, biyolojik, fiziksel metotlar. Patojenlerin gıdalardan ayrılması ve konsantrasyonu. Membran filtrasyon teknikleri. Akış sitometrisi. Mikrobiyolojik analizlerde optik biyosensörler. İmmunomanyetik teknik. İmmünolojik teknikler. Biyolüminesans teknik. Empedans tekniği. Gıda sistemlerinde mikrobiyal biyofilm teknikleri. Genetik esaslı teknikler. Gıda kaynaklı patojenler için gen prob sistemi uygulamaları. PCR ve nükleik asit amplifikasyon yöntemleri. Moleküler parmak izi yöntemleri. Gıda mikrobiyolojisinde gen dizilimi veri tabanları.  
KaynaklarJay, J. M., Loessner, M. J., Golden, D. A., 2005. Modern Food Microbiology. Sevnth Ed. Springer, USA.
- Tortorella, M. L., Gendel, S. M., 1997. Food Microbiological Analysis. New technologies. Marcel Dekker. Inc., USA.
- Lund, B. M., Baird-Parker, T. C., Gould, G. W., 2000. The Microbiological Safety and Quality of Food. Aspen Pub. Inc. Maryland, USA.
- Patel, P., 1994. Rapid Analysis Techniques in Food Microbiology. Blackie Academic and Professional, Chapman Hall, UK.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGıda mikrobiyolojisinde kullanılan klasik yöntemler.
2. HaftaGıdaların mikrobiyolojik analizlerinde hızlı enstrümental yöntemlerin gelişimi.
3. HaftaGıdaların mikrobiyolojik analizlerinde kullanılan kimyasal, biyolojik ve fiziksel yöntemler.
4. HaftaFiziksel ayırma ve konsantrasyon teknikleri. Membran filtrasyon tekniği.
5. HaftaAkış sitometresi, biyosensörler, empedans, mikro kalorimetre yöntemleri.
6. Haftaİmmunomanyetik teknik. Biyolüminesans esaslı teknikler.
7. Haftaİmmunolojik yöntemler.
8. HaftaAra sınav
9. HaftaGıda sistemlerinde mikrobiyel biyofilmler için özel teknikler.
10. HaftaMoleküler genetik esaslı teknikler.
11. HaftaGen prob uygulamaları. PZR ve nükleik asit çoğaltma yöntemleri.
12. HaftaMoleküler parmak izi yöntemleri.
13. HaftaGıda mikrobiyolojisinde gen dizilimi veri tabanları.
14. HaftaBiyolojik teknikler. Hücre kültürü sistemleri.
15. HaftaGenel sınava hazırlık haftası
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama120
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler45
Sunum25
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar140
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)11888
Sunum / Seminer Hazırlama22040
Proje000
Ödevler41040
Ara sınavlara hazırlanma süresi13030
Genel sınava hazırlanma süresi14646
Toplam İş Yükü47118300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.    X
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.    X 
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.  X   
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.  X   
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. X   
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.    X
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.   X 
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.    X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek