GMÜ707 - GIDA BİYOKİMYASINDA ÖZEL KONULAR

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA BİYOKİMYASINDA ÖZEL KONULAR GMÜ707 3. Yarıyıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Sorun/Problem Çözme
Beyin Fırtınası
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıDersin amacı temel biyomoleküllerin yapısı ve özellikleri hakkında ileri düzeyde bilgiler öğretmek; metabolik enerjinin üretimi ve depolanması ile ilgili hesaplamalar yapmayı öğretmek, proteinlerin yapılarını ve özelliklerinii amino asit diziliş sırasını, proteinlerin yüksek düzeydeki yapılarını öğretmek. Makromoleküllerin biosentezi, genetik bilginin aktarılması, nükleik asitlerin yapısı, replikasyon ve protein biyosentezi hakkında güncel bilgiler vermek. Rekombinant DNA teknolojisi, protein mühendisliği, proteinlerin sentez sonrası modifikasyonu, PCR tekniği ve bunların uygılamalarını öğretmek. Proteinlerin çeşitli yöntemlerle saflaştırılmalarını öğrenmek. Gıdalardaki başlıca biyokimyasal değişiklikler konusunda ileri düzeyde bilgiler vermek. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak, öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, metabolizma ve biyoenerjetik konuslarında ileri düzeyde bilgi sahibi olacak, karbonhidratlar ve lipidler gibi başlıca biyomolküllerin metabolizması sırasındaki enerji hesapları öğrenecektir.
  2. proteinlerin yapılarını ve özelliklerini, amino asit diziliş sırasınının belirlenmesini, proteinlerin yüksek düzeydeki yapılarını, protein denatürasyonu ve katlanmasını detaylı olarak öğrenecek,
  3. genetik bilginin aktarılması hakkında güncel bilgiler öğrenecek Rekombinant DNA teknolojisi, protein mühendisliği, proteinlerin sentez sonrası modifikasyonu, PCR tekniği ve bunların uygılamalarını öğrenecek,
  4. Proteinlerin farklı teknikler kullanılarak saflaştırılması hakkındaki yeni gelişmleri öğrenecek, Gıdaların depolanması ve üretimi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler hakkında güncel bilgiler öğrenecek,
  5. Gıda biyokimyası alanındaki güncel bilgilerini geliştirecek ve bunların proses ve depolama üzerine etkilerini tartışma becerisi geliştirecek fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi ve profesyonel ve etik sorumluluk bilincini geliştirecek,
  6. farklı bilgi kaynaklarına ulaşma, sözlü sunum ve grup halinde rapor hazırlama becerisi geliştirecektir.
Dersin içeriğiBiyoenerjetik ve metabolizma; glikoliz, piruvat dehidrogenaz, sitrik acit döngüsü, oksidatif fosforilasyon ve piruvatın anaaerobik koşullarda kullanımı ile ilgili enerji hesapları, glikojenin sentezi ve parçalanması, yağ asitlerinin metabolizması, beta-oksidasyon, proteinlerin yapılarıı ve özellikleri, büyük proteinlerin amino asit diziliş sırasınının belirlenmesini, titrasyon kurveleri, proteinlerin yüksek düzeydeki yapıları, protein denatürasyonu ve katlanması, enzim aktivitesinin moleküler mekanizması, genetik bilginin transferi, nükleik asitlerin yapısı, replikasyon, RNA sentezi, genetic kod; Rekombinant DNA teknolojisi ve uygulamaları, protein mühendisliği ve uygulamaları, PCR tekniği ve uygılamaları, proteinlerin sentez sonrası modifikasyonu, proteinlerin farklı teknikler kullanılarak saflaştırılması,gıdaların depolanması ve üretimi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler  
KaynaklarKarlson, P. Introduction to modern biochemistry, Academic, NY 1975
Lehninger, A. L. Principles of biochemistry, Worth, New York
Mathews, C. K. , Biochemistry, 1990
Stryer, L. Biochemistry, Freeman, New York, 1988
C. Branden, J. Tooze. Introduction to Protein Structure, Garland Publishing, New York, 1991.
Other references will be suggested as the course starts
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSuyun iyonlaşması, zayıf asitler/bazlar, tampon çözeltiler, zayıf asitlerin titrasyon kurveleri
2. HaftaBiyoenerjetik ve metabolizma; glikoliz, pirüvat dehidrogenaz, sitrik asit döngüsü, oksidatif fosforilasyon ve pirüvatın anoksidatif kullanımı sırasında enerji hesapları
3. HaftaGlukoneogenez, glikojenin sentezi ve parçalanması
4. HaftaLipidlerin yapısı, yağ asitlerinin metabolizması, beta-oksidasyon
5. HaftaProteinlerin yapısı ve özellikleri, büyük proteinlerin amino asit dizilimlerinin belirlenmesi, protein homolojisi, peptidlerin titrasyon kurveleri ve elektrik yüklerinin belirlenmesi
6. HaftaProteinlerin daha yüksek düzeydeki yapıları (sekonder, süper-sekonder, tersiyer ve kuaterner yapılar), Rhamachandran grafikleri, protein motifleri, denatürasyon ve katlanma
7. HaftaEnzim aktivitesinin moleküler mekanizması, Lac-operon sistemi
8. HaftaAra sınav.
9. HaftaGenetik bilginin transferi, nükleik asitlerin yapısı, DNA replikasyonu, RNA sentezi, genetik kod, Rekombinant DNA teknolojisi ve uygulamaları, PCR tekniği ve uygulamaları
10. HaftaProtein sentezi, Post-translasyonal modifikasyon, protein mühendisliği
11. HaftaProteinlerin çözünürlük farklılıklarına göre; jel filtrasyon, iyon değişim kromatografisi ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisi kullanılarak saflaştırılması.
12. HaftaProteinlerin afinite kromatografisi, elektroforez ve izo-elektrik odaklama teknikleri ile saflaştırılması
13. Haftaİmmünolojik metotlar ve gıda bilimi ve teknolojisindeki uygulamaları
14. HaftaGıdalarda proses ve depolama sırasında meydana gelen biokimyasal değişiklikler
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler210
Sunum00
Projeler00
Seminer220
Ara Sınavlar130
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)12560
Sunum / Seminer Hazırlama22040
Proje000
Ödevler23060
Ara sınavlara hazırlanma süresi14040
Genel sınava hazırlanma süresi15858
Toplam İş Yükü32156300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.    X
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.     X
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.     X
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. X    
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.X    
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.    X
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.    X
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.     X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek