GMÜ707 - GIDA BİYOKİMYASINDA ÖZEL KONULAR
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA BİYOKİMYASINDA ÖZEL KONULAR | GMÜ707 | 3. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Sorun/Problem Çözme Beyin Fırtınası | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Dersin amacı temel biyomoleküllerin yapısı ve özellikleri hakkında ileri düzeyde bilgiler öğretmek; metabolik enerjinin üretimi ve depolanması ile ilgili hesaplamalar yapmayı öğretmek, proteinlerin yapılarını ve özelliklerinii amino asit diziliş sırasını, proteinlerin yüksek düzeydeki yapılarını öğretmek. Makromoleküllerin biosentezi, genetik bilginin aktarılması, nükleik asitlerin yapısı, replikasyon ve protein biyosentezi hakkında güncel bilgiler vermek. Rekombinant DNA teknolojisi, protein mühendisliği, proteinlerin sentez sonrası modifikasyonu, PCR tekniği ve bunların uygılamalarını öğretmek. Proteinlerin çeşitli yöntemlerle saflaştırılmalarını öğrenmek. Gıdalardaki başlıca biyokimyasal değişiklikler konusunda ileri düzeyde bilgiler vermek. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak, öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Biyoenerjetik ve metabolizma; glikoliz, piruvat dehidrogenaz, sitrik acit döngüsü, oksidatif fosforilasyon ve piruvatın anaaerobik koşullarda kullanımı ile ilgili enerji hesapları, glikojenin sentezi ve parçalanması, yağ asitlerinin metabolizması, beta-oksidasyon, proteinlerin yapılarıı ve özellikleri, büyük proteinlerin amino asit diziliş sırasınının belirlenmesini, titrasyon kurveleri, proteinlerin yüksek düzeydeki yapıları, protein denatürasyonu ve katlanması, enzim aktivitesinin moleküler mekanizması, genetik bilginin transferi, nükleik asitlerin yapısı, replikasyon, RNA sentezi, genetic kod; Rekombinant DNA teknolojisi ve uygulamaları, protein mühendisliği ve uygulamaları, PCR tekniği ve uygılamaları, proteinlerin sentez sonrası modifikasyonu, proteinlerin farklı teknikler kullanılarak saflaştırılması,gıdaların depolanması ve üretimi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | |||||
Kaynaklar | Karlson, P. Introduction to modern biochemistry, Academic, NY 1975 Lehninger, A. L. Principles of biochemistry, Worth, New York Mathews, C. K. , Biochemistry, 1990 Stryer, L. Biochemistry, Freeman, New York, 1988 C. Branden, J. Tooze. Introduction to Protein Structure, Garland Publishing, New York, 1991. Other references will be suggested as the course starts |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Suyun iyonlaşması, zayıf asitler/bazlar, tampon çözeltiler, zayıf asitlerin titrasyon kurveleri |
2. Hafta | Biyoenerjetik ve metabolizma; glikoliz, pirüvat dehidrogenaz, sitrik asit döngüsü, oksidatif fosforilasyon ve pirüvatın anoksidatif kullanımı sırasında enerji hesapları |
3. Hafta | Glukoneogenez, glikojenin sentezi ve parçalanması |
4. Hafta | Lipidlerin yapısı, yağ asitlerinin metabolizması, beta-oksidasyon |
5. Hafta | Proteinlerin yapısı ve özellikleri, büyük proteinlerin amino asit dizilimlerinin belirlenmesi, protein homolojisi, peptidlerin titrasyon kurveleri ve elektrik yüklerinin belirlenmesi |
6. Hafta | Proteinlerin daha yüksek düzeydeki yapıları (sekonder, süper-sekonder, tersiyer ve kuaterner yapılar), Rhamachandran grafikleri, protein motifleri, denatürasyon ve katlanma |
7. Hafta | Enzim aktivitesinin moleküler mekanizması, Lac-operon sistemi |
8. Hafta | Ara sınav. |
9. Hafta | Genetik bilginin transferi, nükleik asitlerin yapısı, DNA replikasyonu, RNA sentezi, genetik kod, Rekombinant DNA teknolojisi ve uygulamaları, PCR tekniği ve uygulamaları |
10. Hafta | Protein sentezi, Post-translasyonal modifikasyon, protein mühendisliği |
11. Hafta | Proteinlerin çözünürlük farklılıklarına göre; jel filtrasyon, iyon değişim kromatografisi ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisi kullanılarak saflaştırılması. |
12. Hafta | Proteinlerin afinite kromatografisi, elektroforez ve izo-elektrik odaklama teknikleri ile saflaştırılması |
13. Hafta | İmmünolojik metotlar ve gıda bilimi ve teknolojisindeki uygulamaları |
14. Hafta | Gıdalarda proses ve depolama sırasında meydana gelen biokimyasal değişiklikler |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel Sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 2 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 5 | 60 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 30 | 60 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 58 | 58 |
Toplam İş Yükü | 32 | 156 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek