HCR700-02 - ÖZEL KONULAR

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ÖZEL KONULAR HCR700-02 6. Yarıyıl 5 0 0 30
Önkoşul(lar)-var iseHCR700-01 Özel Konular dersini başarıyla tamamlamış olmak
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gözlem
Alan Gezisi
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Uygulama-Alıştırma
Örnek Olay İncelemesi
Sorun/Problem Çözme
Beyin Fırtınası
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç. Dr. Zeliha Özdemir Köken, Doç. Dr. Melek Serpil Talas, Dr. Öğr. Üyesi Zahide Tunçbilek, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Canbolat Seyman, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Duluklu  
Dersin amacıBu ders, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü güncel ve bilimsel bilgiye ulaşabilme; literatürü izleyebilme; bilginin doğruluğunu, geçerliliğini ve güvenilirliğini değerlendirebilme ve bilgiyi uygulamaya aktarabilme bilgisini; bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilme; yeni ve karmaşık fikirleri sistematik bir yaklaşımla yorumlayabilme, analiz ve sentez edebilme; değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme ve bu sonuçları mesleki gelişiminde kullanabilme; Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü bilimsel bilgiye katkı sağlayacak araştırmalar/projeler planlayabilme ve uygulayabilme, araştırma/proje sonuçlarını en az bir ulusal ve/veya uluslararası kongrede sunabilme; en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergide yayınlayabilme; yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini ve yetkinliklerini kazandırır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü güncel ve bilimsel bilgiye ulaşma; literatürü izleme; bilginin doğruluğunu, geçerliliğini ve güvenilirliğini değerlendirme ve bilgiyi uygulama bilgisini açıklar.
  2. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği etkinlik alanlarında (eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim) bilişim ve bakım teknolojilerini kullanır.
  3. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanının ilişkili olduğu yeni ve karmaşık fikirleri sistematik bir yaklaşımla yorumlar, analiz ve sentez eder; değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır ve bu sonuçları mesleki gelişiminde kullanır.
  4. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü bilimsel bilgiye katkı sağlayacak araştırmalar/projeler planlar ve uygular, araştırma/proje sonuçlarını en az bir ulusal ve/veya uluslararası kongrede sunar.
  5. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergide yayınlar.
  6. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
  7. Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.
Dersin içeriğiDersin içeriğinde; tez konusu ile ilgili literatür tarama, problemi tanımlama, araştırma planı oluşturma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve rapor etme yer almaktadır. 
KaynaklarÖğretim üyesinin önerdiği, konuya ilişkin makale ve kitaplar
Öğrencinin konuya ilişkin kütüphaneden ve elektronik kaynaktan ulaştığı makale ve kitaplar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
2. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
3. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
4. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
5. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
6. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
7. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
8. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
9. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
10. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
11. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
12. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
13. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
14. HaftaDanışman gözetiminde tez çalışması
15. HaftaYapılan Çalışmaların Sunumu (Tez İzleme)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması150
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı150
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 5 70
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması1440560
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)1418252
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi11818
Toplam İş Yükü4381900

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü güncel ve bilimsel bilgiye ulaşabilme; bilgiyi uygulayabilme bilgisine sahiptir.    X
2. Bedenin normal fizyolojik süreçlerinin; hastalık durumunda ortaya çıkan belirti ve bulguları bilir ve hemşirelik bakımında bu bilgileri kullanır.     
3. Bir cerrahi hastasının cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü kanıta dayalı bilgileri kullanarak, bütüncül bir anlayışla ve sistematik bir yaklaşımla perioperatif bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder.     
4. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği etkinlik alanlarında (eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim) bilişim ve bakım teknolojilerini kullanır.    X
5. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanının ilişkili olduğu yeni ve karmaşık fikirleri sistematik bir yaklaşımla analiz ve sentez eder.     X
6. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü araştırmalar/projeler planlar ve uygular, araştırma/proje sonuçlarını en az bir ulusal ve/veya uluslararası kongrede sunar.    X
7. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergide yayınlar.    X
8. Eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilir.    X
9. Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.    X
10. Bilimsel bilgiye ulaşabilecek, yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanır.     
11. Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.      
12. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanı ile ilgili konularda karşılaşılan bilimsel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilir ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilir.     
13. Öğrenci klinik uygulamalarında üstlendikleri görevleri (bilgiyi aktarma, hemşirelik girişimlerini öğretme, rol modeli olma ve öğrenciyle iletişim kurabilme gibi) yerine getirme sorumluluğuna sahiptir.     

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek