HCR705 - CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ UYGULAMASI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ UYGULAMASI HCR705 2. Yarıyıl 2 4 4 12
Önkoşul(lar)-var iseYOK
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gözlem
Takım/Grup Çalışması
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Uygulama-Alıştırma
Örnek Olay İncelemesi
Sorun/Problem Çözme
Beyin Fırtınası
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç. Dr. Zeliha Özdemir Köken, Doç. Dr. Melek Serpil Talas, Dr. Öğr. Üyesi Zahide Tunçbilek, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Canbolat Seyman, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Duluklu  
Dersin amacıBu ders, güncel ve bilimsel bilgiye kullanarak, hastalık durumunda ortaya çıkan belirti ve bulguları hücre düzeyinde değerlendirip, hemşirelik bakımında temel olan kavramları ve ilkeleri hakkında bilgiyi; bir cerrahi hastasının cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri kullanarak, bütüncül bir anlayışla ve sistematik bir yaklaşımla perioperatif bakımı verme, verdiği bakımın etkisini değerlendirme ve kaydetme; Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergide yayınlama; yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme; en az bir yabancı dil kullanabilme; özgün görüşlerini savunabilme; öğrenci klinik uygulamalarında üstlendikleri görevleri yerine getirebilme becerilerini ve yetkinliklerini kazandırır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Güncel ve bilimsel bilgiyi kullanarak, hastalık durumunda ortaya çıkan belirti ve bulguları hücre düzeyinde değerlendirip, hemşirelik bakımında temel olan kavramları ve ilkeleri açıklar.
  2. Bir cerrahi hastasının cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri, bilişim ve bakım teknolojilerini kullanarak, bütüncül bir anlayışla ve sistematik bir yaklaşımla perioperatif bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder.
  3. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergide yayınlar.
  4. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
  5. Bilimsel bilgiye ulaşabilecek, ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilecek ve tartışabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanır.
  6. Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
  7. Öğrenci klinik uygulamalarında üstlendikleri görevleri (bilgiyi aktarma, hemşirelik girişimlerini öğretme, rol modeli olma ve öğrenciyle iletişim kurabilme gibi) yerine getirme sorumluluğunu alır.
Dersin içeriğiDersin içeriğinde; yoğun bakım ünitelerinin yapı/işleyişi ve öğretim ortamı olarak klinikler başlıklı konular, kalp-damar cerrahisi, üroloji ve beyin cerrahisi ile ilgili klinik uygulamalar ve vaka tartışmaları yer almaktadır. 
KaynaklarHarding, M. M., Kwong, J., Roberts, D., Hagler, D., & Reinisch, C. (2022). Lewis's Medical-Surgical Nursing. Elsevier.
Citak, M., & Adolf, J. (2023). Ten key steps: How to successfully publish?. Joint Diseases and Related Surgery, 34(3), 534.
LoBiondo-Wood, G., & Haber, J. (2021). Nursing research E-book: methods and critical appraisal for evidence-based practice. Elsevier Health Sciences.
Melnyk, B. M., & Fineout-Overholt, E. (2022). Evidence-based practice in nursing & healthcare: A guide to best practice. Lippincott Williams & Wilkins. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGiriş, Klinik uygulama
2. HaftaKonulara Hazırlık, Klinik uygulama
3. HaftaKonulara Hazırlık, Klinik uygulama
4. HaftaYoğun bakım ünitelerinin yapı ve işleyişi, Klinik uygulama
5. HaftaYoğun bakım ünitelerinin yapı ve işleyişi, Klinik uygulama
6. HaftaÖğretim Ortamı Olarak Klinikler, Klinik uygulama
7. HaftaÖğretim Ortamı Olarak Klinikler, Klinik uygulama
8. HaftaÜroloji - vaka tartışması, Klinik uygulama
9. HaftaÜroloji - vaka tartışması, Klinik uygulama
10. HaftaKalp-Damar Cerrahisi-vaka tartışması, Klinik uygulama
11. HaftaKalp-Damar Cerrahisi-vaka tartışması, Klinik uygulama
12. HaftaBeyin Cerrahisi - vaka tartışması, Klinik uygulama
13. HaftaBeyin Cerrahisi - vaka tartışması, Klinik uygulama
14. HaftaKlinik uygulama, tartışma
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGENEL SINAV

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama130
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum520
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı650
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14456
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)1415210
Sunum / Seminer Hazırlama51260
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi166
Toplam İş Yükü4839360

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü güncel ve bilimsel bilgiye ulaşabilme; bilgiyi uygulayabilme bilgisine sahiptir.     
2. Bedenin normal fizyolojik süreçlerinin; hastalık durumunda ortaya çıkan belirti ve bulguları bilir ve hemşirelik bakımında bu bilgileri kullanır.    X
3. Bir cerrahi hastasının cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü kanıta dayalı bilgileri kullanarak, bütüncül bir anlayışla ve sistematik bir yaklaşımla perioperatif bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder.    X
4. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği etkinlik alanlarında (eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim) bilişim ve bakım teknolojilerini kullanır.     
5. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanının ilişkili olduğu yeni ve karmaşık fikirleri sistematik bir yaklaşımla analiz ve sentez eder.      
6. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanına özgü araştırmalar/projeler planlar ve uygular, araştırma/proje sonuçlarını en az bir ulusal ve/veya uluslararası kongrede sunar.     
7. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergide yayınlar.    X
8. Eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilir.    X
9. Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.     
10. Bilimsel bilgiye ulaşabilecek, yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanır.    X
11. Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.     X
12. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanı ile ilgili konularda karşılaşılan bilimsel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilir ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilir.     
13. Öğrenci klinik uygulamalarında üstlendikleri görevleri (bilgiyi aktarma, hemşirelik girişimlerini öğretme, rol modeli olma ve öğrenciyle iletişim kurabilme gibi) yerine getirme sorumluluğuna sahiptir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek