EMİ722 - FARMASÖTİK SOSYAL PAZARLAMA
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
FARMASÖTİK SOSYAL PAZARLAMA | EMİ722 | 2. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 14 |
Önkoşul(lar)-var ise | - | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Proje Tasarımı/Yönetimi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri | |||||
Dersin amacı | Hem hastaların yaşam kalitelerinin hem de eczacılık mesleğinin imajının geliştirilmesi için öğrencilere eczacılık hizmetlerinin sosyal pazarlaması hakkında bilgi vermek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Sosyal değişim için sosyal pazarlama yaklaşımı, eczacılık hizmetlerinin pazarlamasına giriş, önemli pazarlama fikirleri, hizmetlerin özellikleri, eczacılık hizmetlerinin tasarlanması, tüketici davranışı, pazarlama iletişimi. | |||||
Kaynaklar | 1. Marketing Social Change: Changing Behavior to Promote Health, Social Development, and the Environment (Andreasen AR), 2. Marketing Public Health: Strategies to Promote Social Change (Siegel M, Doner L), 3. Social Marketing (Kotler P, Roberto EL), 4. Promoting Health in Multicultural Populations: A Handbook for Practitioners (Huff RM, Kline MV), 5. Health Behavior and Health Education: Theory, Research and Practice (Glanz K), 6. Marketing for Pharmacists (Holdford DA). |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Sosyal Değişim için Sosyal Pazarlama Yaklaşımı |
2. Hafta | Eczacılık Hizmetlerinin Pazarlamasına Giriş |
3. Hafta | Önemli Pazarlama Fikirleri |
4. Hafta | Hizmetlerin Özellikleri |
5. Hafta | Hizmet Performansının Yönetimi |
6. Hafta | Eczacılık Hizmetlerinin Tasarlanması |
7. Hafta | Tüketici Davranışı |
8. Hafta | ARA SINAV |
9. Hafta | Hizmetin Tüketici Tarafından Değerlendirilmesi |
10. Hafta | Stratejik Pazarlama Planlaması |
11. Hafta | Pazarlama Stratejileri |
12. Hafta | Pazar Segmentasyonu |
13. Hafta | Pazarlama İletişimi |
14. Hafta | Eczacılık Hizmetlerinin Fiyatlandırılması |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | GENEL SINAV |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 50 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 6 | 84 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 50 | 50 |
Proje | 1 | 74 | 74 |
Ödevler | 1 | 60 | 60 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü | 33 | 303 | 420 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Eczacının profesyonel imajı içerisinde yer alması gereken güncel konular hakkındaki bilgi düzeyini arttırır ve diğer disiplinlerle olan ilişkileri geliştirerek, yenilikler getirilmesine katkı sağlar. | X | ||||
2. Araştırma yöntemleri ve uygulamaları hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Eczacılık işletmeciliği alanında yapılan çalışmaların etik ilkeler çerçevesinde, güncel uygulamalarla yapılması gerektiğini bilir. | X | ||||
4. Mesleki uygulamalara yönelik standartları, ilgili yönetmelik, mevzuat ve yasaları bilir ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | ||||
5. Aldığı eğitim doğrultusunda, eczacılık işletmeciliği alanının kapsamında yer alan konularda yenilik getirecek ve çözüm sağlayacak araştırmalar planlayabilir. | X | ||||
6. Yaptığı araştırmalarda gerekli teknolojik uygulamalardan faydalanabilir. | X | ||||
7. Araştırma sonuçlarını raporlayarak uygun bilimsel ortamlarda paylaşır. | X | ||||
8. Eczacılık işletmeciliği ve sosyal eczacılık alanlarında dünyadaki uygulamaları, sorunları ve bilimsel gelişmeleri takip eder, ulusal ve uluslar arası projelerde yer alır. | X | ||||
9. Eczacılığın sosyal yönü ağırlıklı olan bir meslek olduğu gerçeği doğrultusunda iletişim becerilerini geliştirir ve bunu disiplinler arası çalışmalar yaparken de kullanır. | X | ||||
10. Sahip olduğu bilgilerin eczacılık işletmeciliği alanındaki konularda toplum yararına kullanılması için etik ilkelere dikkat ederek çalışır. | X | ||||
11. Güncel gelişmeleri değerlendirirken ve yeni çalışmalar yaparken, toplumun sosyal ve kültürel özelliklerini dikkate alır ve gerektiğinde eleştiriler yapması gerektiğini bilir. | X | ||||
12. Ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda eczacılık işletmeciliği alanının önemini vurgular, ihtiyaç duyulduğunda yetkinliğini göstererek yeni düzenlemeler ve çözüm önerileri sunulmasında liderlik eder. | X | ||||
13. Bilimsel çalışmaların yaşam boyu öğrenmeyi gerektirdiğini bilerek ve her türlü ulusal ve uluslararası gelişmeyi takip ederek kendini geliştirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek