BDY611 - KALP DAMAR HASTALIKLARI ve BESLENME

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
KALP DAMAR HASTALIKLARI ve BESLENME BDY611 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu , Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu 
Dersin amacıKalp damar hastalıklarının oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek Kalp damar hastalıklarında kişiye özgü beslenme programlarını geliştirmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyondan korunmak için gerekli olan beslenme önerilerini öğrenir.
  2. Kalp damar hastalıklarının ve hipertansiyonun beslenme tedavileri hakkında son yıllara ait yeni bilgileri öğrenir.
  3. Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon ile ilgili var olan beslenme tedavi programlarına yeni literatür bilgilerini adapte ederek geliştirir.
  4. Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyonu olan hastaların beslenme sorunlarını irdeler.
  5. Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyonu olan hastaların beslenme sorunlarını giderecek çözümler üretir.
Dersin içeriğiKalp damar hastalıklarının etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve beslenme tedavisi. 
Kaynaklar1-Mahan LK and Raymond JL (eds) Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th edn. Elsevier Saunders, 2017

2-Ross, A. C., Caballero, B. H., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R. Modern nutrition in health and disease: Eleventh edition. Wolters Kluwer Health Adis (ESP), 2012

3-Harnden, K. (2014) Hypertension. In: J. Gandy (ed), Manual of Dietetic Practice, 5th edn.
Wiley Blackwell, Oxford.

4-Hinchliffe, J. & Green, J. (2014) Coronary heart disease. In: J. Gandy (ed), Manual of Dietetic
Practice, 5th edn. Wiley Blackwell, Oxford. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaKoroner arter hastalıklarının etiyolojisi ve klinik bulguları
2. HaftaKoroner arter hastalıkları ve enerji
3. HaftaKoroner arter hastalıkları ve karbonhidratlar
4. HaftaKoroner arter hastalıkları ve posa
5. HaftaKoroner arter hastalıkları ve proteinler
6. HaftaKoroner arter hastalıkları ve yağlar
7. HaftaLiteratür tartışması ,seminer
8. HaftaKoroner arter hastalıkları ve vitaminler
9. HaftaKoroner arter hastalıkları ve mineraller
10. HaftaKoroner arter hastalıkları ve biyoaktif bileşenler
11. HaftaLiteratür tartışması ,seminer
12. HaftaHipertansiyon, etyolojisi ve klinik bulguları
13. HaftaHipertansiyonda beslenme tedavisi
14. HaftaLiteratür tartışması ,seminer
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler00
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama23060
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü3166174

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.   X 
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.   X 
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek