BTS610 - BESLENME SERVİSLERİNİN YÖNETİMİNDE BİLGİSAYAR UYG.
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESLENME SERVİSLERİNİN YÖNETİMİNDE BİLGİSAYAR UYG. | BTS610 | 2. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Derya DİKMEN Prof. Dr. Mevlüde KIZIL Doç. Dr. M.Merve TENGİLİMOĞLU METİN | |||||
Dersin amacı | Kurum Beslenme Servislerinin yönetim ve değerlendirmesinde bilgisayar uygulamaları ile ilgili temel bilgi ve beceriyi kazandırmak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | - Beslenme Servisleri yönetiminde bilgisayarın yeri, bilgisayarla yapılan uygulamalar - Bilgisayar kullanarak menü planlama - Planlanan menülere uygun standart yemek tarifelerinin bilgisayar ortamında depolanması - Menülerin bilgisayarda enerji ve besin değerlerinin hesaplanması - Menülerin bilgisayarda maliyet hesaplarının yapılması - Satın alınacak, depodan çıkacak malzemelerin denetimi - Personel bilgileri, kazalar vb. kayıtları | |||||
Kaynaklar | 1. Gök, G. Kurumlarda Menü Planlama Aşamasında Besin Ögelerinin ve Maliyetin Hesaplanmasında Bilgisayar Programının Katkıları, Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi, 2004. 2. www.nconcepts.com (Computer Planned Nutrition). 3. Denizer, D. Yiyecek ve İçecek Yönetimi Detay Yayıncılık, Ankara 2006 4. Kutluay-Merdol, T., Birer, S. Kurum Beslenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, Ankara (İkinci Baskı)1997 5. Kutluay-Merdol,T. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, (3. Baskı)2003. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Beslenme Servisleri yönetiminde bilgisayarın yeri, bilgisayarla yapılan uygulamalar |
2. Hafta | Beslenme Servisleri yönetiminde bilgisayarın yeri, bilgisayarla yapılan uygulamalar |
3. Hafta | Bilgisayar kullanarak menü planlama |
4. Hafta | Bilgisayar kullanarak menü planlama |
5. Hafta | Planlanan menülere uygun standart yemek tarifelerinin bilgisayar ortamında depolanması |
6. Hafta | Menülerin bilgisayarda enerji ve besin değerlerinin hesaplanması |
7. Hafta | Menülerin bilgisayarda maliyet hesaplarının yapılması |
8. Hafta | Satın alınacak, depodan çıkacak malzemelerin denetimi |
9. Hafta | Personel bilgileri, kazalar vb. kayıtları |
10. Hafta | Bilgisayar başında uygulama |
11. Hafta | Bilgisayar başında uygulama |
12. Hafta | Bilgisayar başında uygulama |
13. Hafta | Bilgisayar başında uygulama |
14. Hafta | Seminer sunumu |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 4 | 20 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 30 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 5 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 4 | 3 | 12 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 34 | 70 | 170 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | X | ||||
3. Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek