BTS610 - BESLENME SERVİSLERİNİN YÖNETİMİNDE BİLGİSAYAR UYG.

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESLENME SERVİSLERİNİN YÖNETİMİNDE BİLGİSAYAR UYG. BTS610 2. Yarıyıl 3 0 3 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Derya DİKMEN Prof. Dr. Mevlüde KIZIL Doç. Dr. M.Merve TENGİLİMOĞLU METİN 
Dersin amacıKurum Beslenme Servislerinin yönetim ve değerlendirmesinde bilgisayar uygulamaları ile ilgili temel bilgi ve beceriyi kazandırmak. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Kurum beslenme servislerinde yapılan iş ve işlem basamaklarını bilgisayar ortamında kayıt ve kontrol konusunda deneyim kazanır.
  2. Bilgisayar yardımı ile yapılan beslenme değerlendirme programlarını öğrenir.
  3. Bilgisayarla menü planlama konusunda deneyim kazanır.
  4. Menülerde yer alan yemeklerin bilgisayarla enerji ve besin ögelerinin hesaplanması konusunda deneyim kazanır.
  5. Menülerde yer alan yemeklerin bilgisayarla maliyetinin hesaplanması konusunda deneyim kazanır.
Dersin içeriği- Beslenme Servisleri yönetiminde bilgisayarın yeri, bilgisayarla yapılan uygulamalar
- Bilgisayar kullanarak menü planlama
- Planlanan menülere uygun standart yemek tarifelerinin bilgisayar ortamında depolanması
- Menülerin bilgisayarda enerji ve besin değerlerinin hesaplanması
- Menülerin bilgisayarda maliyet hesaplarının yapılması
- Satın alınacak, depodan çıkacak malzemelerin denetimi
- Personel bilgileri, kazalar vb. kayıtları 
Kaynaklar1. Gök, G. Kurumlarda Menü Planlama Aşamasında Besin Ögelerinin ve Maliyetin Hesaplanmasında Bilgisayar Programının Katkıları, Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi, 2004.
2. www.nconcepts.com (Computer Planned Nutrition).
3. Denizer, D. Yiyecek ve İçecek Yönetimi Detay Yayıncılık, Ankara 2006
4. Kutluay-Merdol, T., Birer, S. Kurum Beslenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayını, Ankara (İkinci Baskı)1997
5. Kutluay-Merdol,T. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, (3. Baskı)2003. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBeslenme Servisleri yönetiminde bilgisayarın yeri, bilgisayarla yapılan uygulamalar
2. HaftaBeslenme Servisleri yönetiminde bilgisayarın yeri, bilgisayarla yapılan uygulamalar
3. HaftaBilgisayar kullanarak menü planlama
4. HaftaBilgisayar kullanarak menü planlama
5. HaftaPlanlanan menülere uygun standart yemek tarifelerinin bilgisayar ortamında depolanması
6. HaftaMenülerin bilgisayarda enerji ve besin değerlerinin hesaplanması
7. HaftaMenülerin bilgisayarda maliyet hesaplarının yapılması
8. HaftaSatın alınacak, depodan çıkacak malzemelerin denetimi
9. HaftaPersonel bilgileri, kazalar vb. kayıtları
10. HaftaBilgisayar başında uygulama
11. HaftaBilgisayar başında uygulama
12. HaftaBilgisayar başında uygulama
13. HaftaBilgisayar başında uygulama
14. HaftaSeminer sunumu
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama420
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler00
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı550
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama4312
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama13030
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü3470170

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.    X
3. Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.  X  
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.  X  
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.  X  
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek