BES629 - BESİN ÖGESİ-BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESİN ÖGESİ-BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ | BES629 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Aslı Akyol MUTLU | |||||
Dersin amacı | Besin öğeleri arasındaki metabolik ilişkiyi tanımlamak, birbirleri arasındaki etkileşimi ve bu durumu beslenmeye uygulamayı öğretmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Besin öğelerinin biyoyararlılığı, gereksinim ve fonksiyonlarını etkileyen diyet faktörleri ve bunlar arasındaki etkileşimler, nedenleri ve etkenlerinin ileri düzeyde irdelenmesi. | |||||
Kaynaklar | 1. Martha H. Stipanuk, Marie A. Caudill. Biochemical, Physiological & Molecular Aspects of Human Nutrition. Saunders. (2012) 2. Maurice E. Shils, Moshe Shike, A. Catharine Ross, Benjamin Caballero, Robert J. Cousins. Modern Nutrition in Health and Disease. Lippincott Williams & Wilkins. (2006) 3. Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, James L. Groff. Advanced Nutrition and Human Metabolism. Wadsworth Cengage Learning. (2009) 4. David L. Katz. Nutrition in Clinical Practice. Lippincott Williams & Wilkins. (2001). 5. Abby S. Bloch. Issues and choices in clinical nutrition practice. Lippincott Williams & Wilkins. (2007) 6. Konuyla ilgili diğer kitaplar ve güncel makaleler |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Genel giriş |
2. Hafta | Besin ögesi etkileşimlerine genel bakış |
3. Hafta | Makro besin ögeleri: Karbonhidratlar ve besin ögesi etkileşimleri |
4. Hafta | Makro besin ögeleri: Proteinler ve besin ögesi etkileşimleri |
5. Hafta | Makro besin ögeleri: Lipidler ve besin ögesi etkileşimleri |
6. Hafta | İlgili bir uygulamayı interaktif olarak tartışma |
7. Hafta | İlgili bir uygulamayı interaktif olarak tartışma |
8. Hafta | 1. ara sınav yerine geçen ödev/sunum |
9. Hafta | Mikro besin ögeleri: Vitaminler ve besin ögesi etkileşimleri |
10. Hafta | Mikro besin ögeleri: Vitaminler ve besin ögesi etkileşimleri |
11. Hafta | Mikro besin ögeleri: Mineraller ve besin ögesi etkileşimleri |
12. Hafta | Mikro besin ögeleri: Mineraller ve besin ögesi etkileşimleri |
13. Hafta | Genel tartışma |
14. Hafta | İlgili bir uygulamayı interaktif olarak tartışma |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı (ödevin değerlendirilmesi) |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 60 |
Sunum | 1 | 40 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 0 | 0 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 35 | 35 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 30 | 60 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü | 31 | 70 | 165 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Makro ve mikrobesinlerin yapısı, metabolizması ve gereksinimleri konusunda bilgi sahibi olur ve hastalık halinde mikro ve makrobesin gereksinimlerini bilir. | X | ||||
2. Malnütrisyonlu ya da malnütrisyon riski altındaki hastaları tanır ve bu hastaların nasıl bir tedaviye ve klinik izleme alınacağını bilir. | X | ||||
3. Hastalık halinde ortaya çıkan besin metabolizması değişikliklerini bilir. | X | ||||
4. Enteral beslenme tedavisi için erişim yollarının sağlanmasını, hastaya verilmesi, izlemi ve komplikasyonlarının tanınması ve yönetilmesi konusunda uygulama yeterliliğine sahiptir. | |||||
5. Parenteral beslenme tedavisi için erişim yollarının sağlanmasını, hastaya verilmesi, izlemi ve komplikasyonlarının tanınması ve yönetilmesi konusunda uygulama yeterliliğine sahiptir. | |||||
6. Farklı klinik durumlarda ve farklı hastalıklarda klinik beslenme uygulama yeterliğine sahiptir. | X | ||||
7. Tanı ve tedavi aşamasında her zaman etik ilkelere bağlı hareket eder. | X | ||||
8. Bilimsel araştırma ilkelerini bilir, bir araştırmanın kurgulanmasından yayın/sunum aşamasına kadar tüm aşamalarına liderlik yapabilir. | X | ||||
9. Bir Klinik Nütrisyon Ekibini tek başına sevk ve idare edebilir. | X | ||||
10. Eğitim veren bir klinikte görev alması halinde tıp öğrencisi ve araştırma görevlilerine klinik nütrisyon konusunda eğitmenlik yapabilir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek