BES629 - BESİN ÖGESİ-BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN ÖGESİ-BESİN ÖGESİ ETKİLEŞİMİ BES629 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Aslı Akyol MUTLU 
Dersin amacıBesin öğeleri arasındaki metabolik ilişkiyi tanımlamak, birbirleri arasındaki etkileşimi ve bu durumu beslenmeye uygulamayı öğretmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Organizmada besin öğelerinin biyoyararlılığı ve bu işlevler ile ilgili olarak birbirleriyle etkileşimleri hakkında bilgi edinir
  2. Besin ve besin ögeleri arasındaki etkileşimlerin vücudumuzdaki olumlu ve/veya olumsuz etkilerini irdeler
  3. Besin ögelerinin emilim, taşınma ve biyoyararlanımları açısından etkileşimlerini değerlendirir,
  4. Bu etkilerden doğacak sonuçları beslenme açısından açıklar.
Dersin içeriğiBesin öğelerinin biyoyararlılığı, gereksinim ve fonksiyonlarını etkileyen diyet faktörleri ve bunlar arasındaki etkileşimler, nedenleri ve etkenlerinin ileri düzeyde irdelenmesi. 
Kaynaklar1. Martha H. Stipanuk, Marie A. Caudill. Biochemical, Physiological & Molecular Aspects of Human Nutrition. Saunders. (2012)
2. Maurice E. Shils, Moshe Shike, A. Catharine Ross, Benjamin Caballero, Robert J. Cousins. Modern Nutrition in Health and Disease. Lippincott Williams & Wilkins. (2006)
3. Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, James L. Groff. Advanced Nutrition and Human Metabolism. Wadsworth Cengage Learning. (2009)
4. David L. Katz. Nutrition in Clinical Practice. Lippincott Williams & Wilkins. (2001).
5. Abby S. Bloch. Issues and choices in clinical nutrition practice. Lippincott Williams & Wilkins. (2007)
6. Konuyla ilgili diğer kitaplar ve güncel makaleler 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenel giriş
2. HaftaBesin ögesi etkileşimlerine genel bakış
3. HaftaMakro besin ögeleri: Karbonhidratlar ve besin ögesi etkileşimleri
4. HaftaMakro besin ögeleri: Proteinler ve besin ögesi etkileşimleri
5. HaftaMakro besin ögeleri: Lipidler ve besin ögesi etkileşimleri
6. Haftaİlgili bir uygulamayı interaktif olarak tartışma
7. Haftaİlgili bir uygulamayı interaktif olarak tartışma
8. Hafta1. ara sınav yerine geçen ödev/sunum
9. HaftaMikro besin ögeleri: Vitaminler ve besin ögesi etkileşimleri
10. HaftaMikro besin ögeleri: Vitaminler ve besin ögesi etkileşimleri
11. HaftaMikro besin ögeleri: Mineraller ve besin ögesi etkileşimleri
12. HaftaMikro besin ögeleri: Mineraller ve besin ögesi etkileşimleri
13. HaftaGenel tartışma
14. Haftaİlgili bir uygulamayı interaktif olarak tartışma
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı (ödevin değerlendirilmesi)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler260
Sunum140
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav00
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı260
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama13535
Proje000
Ödevler23060
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi000
Toplam İş Yükü3170165

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Makro ve mikrobesinlerin yapısı, metabolizması ve gereksinimleri konusunda bilgi sahibi olur ve hastalık halinde mikro ve makrobesin gereksinimlerini bilir.    X
2. Malnütrisyonlu ya da malnütrisyon riski altındaki hastaları tanır ve bu hastaların nasıl bir tedaviye ve klinik izleme alınacağını bilir.  X  
3. Hastalık halinde ortaya çıkan besin metabolizması değişikliklerini bilir.    X 
4. Enteral beslenme tedavisi için erişim yollarının sağlanmasını, hastaya verilmesi, izlemi ve komplikasyonlarının tanınması ve yönetilmesi konusunda uygulama yeterliliğine sahiptir.      
5. Parenteral beslenme tedavisi için erişim yollarının sağlanmasını, hastaya verilmesi, izlemi ve komplikasyonlarının tanınması ve yönetilmesi konusunda uygulama yeterliliğine sahiptir.     
6. Farklı klinik durumlarda ve farklı hastalıklarda klinik beslenme uygulama yeterliğine sahiptir.     X
7. Tanı ve tedavi aşamasında her zaman etik ilkelere bağlı hareket eder.X    
8. Bilimsel araştırma ilkelerini bilir, bir araştırmanın kurgulanmasından yayın/sunum aşamasına kadar tüm aşamalarına liderlik yapabilir.X    
9. Bir Klinik Nütrisyon Ekibini tek başına sevk ve idare edebilir.X    
10. Eğitim veren bir klinikte görev alması halinde tıp öğrencisi ve araştırma görevlilerine klinik nütrisyon konusunda eğitmenlik yapabilir.X    

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek