BYL648 - PLANKTON EKOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
PLANKTON EKOLOJİSİ | BYL648 | 2. Yarıyıl | 2 | 2 | 3 | 9 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gösteri Deney | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Nuray Akbulut | |||||
Dersin amacı | Planktonik organizmaların fiziksel ve kimyasal değişkenlerle etkileşimleri, mevsimsel dağılım, plankton kommünitelerinde suksesyon, zooplankton suksesyonunda rekabet, besin, ve diğer predatörlerin rölü; primer prodüksiyon ve winkler metodu; Sekonder prodüksiyon ve hesaplama yöntemleri; Zooplanktonik organizmalarda biyomas ve biyovolüm hesaplanması gibi bilgilerin öğretilmesidir. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Zooplanktonik organizmalarının genel özellikleri Tatlısu sistemlerinde suyun fiziksel ve kimyasal değişkenlerinin önemi. Suksesyon; Zooplankton suksesyonunda fizikokimyasal parametrelerin önemi; Zooplankton suksesyonunda rekabetin önemi; Zooplankton suksesyonunda alglerin önemi; Zooplankton suksesyonunda balık ve diğer predatörlerin önemi; Primer prodüktivite ve hesaplama yöntemleri Winkler ve C14; Biyomas ve biyovolüm hesaplama yöntemleri; Sekonder prodüktivite ve etkileyen faktörler. | |||||
Kaynaklar | Ulrich Sommer, Plankton Ecology Succession in Plankton Communities, Springer-Verlag 1989, 369p. ?John A. Downing, A Manual on Methods for the Assessment of Secondary Productivity in Fresh Waters,1982, Blackwell Scientific Publications 484p . ?Wetzel, 1983, Limnology, Michigan State University, 767 pp., USA ?Sommer, U., 1989, Plankton Ecology: Succession in Plankton Communities, 369 pp.USA |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Planktonik organizmaların genel özellikleri(T) Zooplanktonik organizmaların mikroskobik incelenmeleri (P) |
2. Hafta | Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri(T) Zooplankton sayım yöntemlerinin uygulaması(P) |
3. Hafta | Suksesyon (T) Zooplanktonik organizmaların vücut uzunluklarının ölçümü (P) |
4. Hafta | Zooplankton suksesyonunda fizikokimyasal parametrelerin önemi (T) Biyomas ve biyovolüm hesaplama yöntemleri (P) |
5. Hafta | Zooplankton suksesyonunda rekabetin önemi (T) Arazi çalışması (P) |
6. Hafta | I. Ara sınav |
7. Hafta | Zooplankton suksesyonu konusunda örnek çalışmaların anlatılması (T) Arazi örneklerinde yumurta, larva ve ergin sayımlarının yapılması (P) |
8. Hafta | Zooplankton suksesyonunda alglerin önemi(T) Rotifera örneklerinde yumurta gelişim zamanlarının tayini için inkübasyon (P) |
9. Hafta | Zooplankton suksesyonunda balık ve diğer predatörlerin önemi(T) Rotifera örneklerinde biyovolüm hesaplaması(P) |
10. Hafta | Primer prodüktivite ve hesaplama yöntemleri(T) Hassas terazide tartım yöntemi ile Cladocera ve Copepoda örneklerinde kuru ağırlık hesaplarının yapılması (P) |
11. Hafta | Winkler ve Karbon 14 yöntemi (T) chl-a tayininin uygulamalı olarak yapılması(P) |
12. Hafta | II. Ara sınav |
13. Hafta | Sekonder prodüktivite ve etkileyen faktörler (T) Uygulanabilir nitelikteki diğer prodüksiyon yöntemlerinin tartışılması (P) |
14. Hafta | Biyomas ve Biyovolüm hesaplama yöntemleri (T) Primer prodüktivitite ölçüm yöntemleri ve winkler metodu için sunum yapılması(P) |
15. Hafta | Final ve laboratuvar sınavına hazırlık |
16. Hafta | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 1 | 15 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 1 | 15 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 2 | 30 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 4 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 1 | 5 | 5 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 10 | 140 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 5 | 5 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 10 | 20 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 47 | 64 | 256 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Hidrobiyoloji alanında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve bilimsel metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | X | ||||
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki teorik ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve sentez yapar. | X | ||||
4. Alanı ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleme yeteneği kazanır. | X | ||||
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme yeteneği kazanır. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlar. | X | ||||
7. Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda çalışabilir. | X | ||||
8. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilir. | X | ||||
9. Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapabilir. | X | ||||
10. Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. | X | ||||
11. Alanındaki bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek