BTS609 - MENÜ PLANLAMA

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
MENÜ PLANLAMA BTS609 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Proje Tasarımı/Yönetimi
 
Dersin sorumlusu(ları)Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş 
Dersin amacıToplu beslenme sistemlerinde menü planlama ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenir
  2. Menü planlamayı etkileyen fizyolojik, sosyal ve psikolojik etmenleri değerlendirir ve yorumlar
  3. Bireylerin besin öğesi gereksinimlerini karşılayabilecek hedef kitleye ve kuruma yönelik, sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menü planlar
  4. Objektif ve sübjektif yöntemlerle menü yönetimi ve denetimini gerçekleştirir
  5. Artık ve kayıpları en aza indirmek için menü performansını değerlendirir
Dersin içeriğiMenü planlama ilke ve yöntemleri, menü planlamayı etkileyen etmenler, menü tipleri ve örnekleri, menü yönetimi ve denetimi 
Kaynaklar1. Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995.
2. Kivela, Jaksa. Menu Planning For The Hospitality Industry. Hospitality Press, Melbourne 1994.
3. Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri) İçin Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi. TC. Sağlık Bakanlığı. Ankara. 2020 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaMenünün anlamı, tarihsel gelişimi ve önemi
2. HaftaSağlıklı beslenme ve menü planlama (hedef kitleye uygun menü planlamanın önemi).
3. HaftaMenü planlamayı etkileyen etmenler
4. HaftaMenü planlama ilkeleri I
5. HaftaMenü planlama ilkeleri II
6. HaftaToplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Kullanım sürelerine göre menü tipleri)
7. HaftaToplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Yemekler arasında seçim yapılmasına göre menü tipleri)
8. HaftaToplu beslenme sistemlerinde uygulanan farklı menü tipleri ve uygulama örnekleri (Aktivite menüleri)
9. HaftaMenü denetimi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar
10. HaftaMenü planlama uygulamaları - Ödev sunumu
11. HaftaStandart tarifeler
12. HaftaMenü fiyatlandırması-maliyet
13. HaftaToplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları
14. HaftaMenü planlama konusunda seminer sunumu- proje sunumu
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler130
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı260
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 1 14
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama13030
Proje13030
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü4587178

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.    X
3. Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.  X  
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.  X  
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.  X  
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek