BES624 - KÜFLER, MİKOTOKSİNLER ve SAĞLIK
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
KÜFLER, MİKOTOKSİNLER ve SAĞLIK | BES624 | 2. Yarıyıl | 1 | 2 | 2 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Uygulama-Alıştırma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof .Dr. Aylin Ayaz Prof .Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel | |||||
Dersin amacı | Toksikolojinin temelinde yatan kimyasal ve biyolojik olgulara yönelik bilgiyi , toksik bileşiklerin özelliklerini, toksik bileşiklerin etki mekanizmasını, toksik bileşik ? besin ögesi etkileşimini ve analiz yöntemlerini öğrenmek ve değerlendirmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Toksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar, küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması, besinlerde oluşumu, insanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, mikotoksin biyosentezinin genetik ve moleküler temelleri ile küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarıdır. | |||||
Kaynaklar | 1.Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net 2.Anon.Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html 3.Vries J. (1996) .Food Safety and Toxicity, ( Edited by), CRC press. 4.Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press. 5.Lu FC.,Kacew S. (2009) Lu?s Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press 6.Preedy VR., Watson RR. (2005). Revıews In Food and Nutrıtıon Toxıcıty (Edited by) Volume 3, CRC press. 7.Concon JM. Food Toxicology Principles and Concepts, Part A, Marcel Dekker Inc., USA,1988. 8. Bagchi, Debasis, and Swaroop, Anand. Food Toxicology, CRC Press, 2017. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Toksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar |
2. Hafta | Küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması |
3. Hafta | Mikotoksinlerin Besinlerde oluşumu |
4. Hafta | Toksik bileşik besin ögesi etkileşimi, makale değerlendirme |
5. Hafta | İnsanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, makale değerlendirme |
6. Hafta | Ara Sınav |
7. Hafta | Mikotoksinlerle ilgili yasal düzenlemeler |
8. Hafta | Mikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri (1) |
9. Hafta | Mikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri (2) |
10. Hafta | Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması |
11. Hafta | Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması |
12. Hafta | Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması |
13. Hafta | Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması |
14. Hafta | Proje değerlendirme ve Genel değerlendirme |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 1 | 30 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 1 | 14 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 1 | 30 | 30 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 45 | 107 | 198 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek