BES624 - KÜFLER, MİKOTOKSİNLER ve SAĞLIK

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
KÜFLER, MİKOTOKSİNLER ve SAĞLIK BES624 2. Yarıyıl 1 2 2 7
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Uygulama-Alıştırma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof .Dr. Aylin Ayaz Prof .Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel  
Dersin amacıToksikolojinin temelinde yatan kimyasal ve biyolojik olgulara yönelik bilgiyi , toksik bileşiklerin özelliklerini, toksik bileşiklerin etki mekanizmasını, toksik bileşik ? besin ögesi etkileşimini ve analiz yöntemlerini öğrenmek ve değerlendirmek.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Toksikolojiyle ilgili temel kavramları ve tanımları öğrenir,
  2. Küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılmasını kavrar,
  3. Küf ve mikotoksinlerin besinlerde oluşumunu öğrenir,
  4. Mikotoksin mekanizmasını öğrenir
  5. Küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarını değerlendirir
  6. Analiz yöntemlerini değerlendirir
  7. Mikotoksinlerle ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
Dersin içeriğiToksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar, küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması, besinlerde oluşumu, insanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, mikotoksin biyosentezinin genetik ve moleküler temelleri ile küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarıdır. 
Kaynaklar1.Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net
2.Anon.Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html
3.Vries J. (1996) .Food Safety and Toxicity, ( Edited by), CRC press.
4.Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press.
5.Lu FC.,Kacew S. (2009) Lu?s Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press
6.Preedy VR., Watson RR. (2005). Revıews In Food and Nutrıtıon Toxıcıty (Edited by) Volume 3, CRC press.
7.Concon JM. Food Toxicology Principles and Concepts, Part A, Marcel Dekker Inc., USA,1988.
8. Bagchi, Debasis, and Swaroop, Anand. Food Toxicology, CRC Press, 2017. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaToksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar
2. HaftaKüf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması
3. HaftaMikotoksinlerin Besinlerde oluşumu
4. HaftaToksik bileşik besin ögesi etkileşimi, makale değerlendirme
5. Haftaİnsanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, makale değerlendirme
6. HaftaAra Sınav
7. HaftaMikotoksinlerle ilgili yasal düzenlemeler
8. HaftaMikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri (1)
9. HaftaMikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri (2)
10. HaftaAnaliz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
11. HaftaAnaliz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
12. HaftaAnaliz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
13. HaftaAnaliz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
14. HaftaProje değerlendirme ve Genel değerlendirme
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler130
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı260
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 1 14
Laboratuvar 14 2 28
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje13030
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi13030
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü45107198

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.   X 
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.X    
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.   X 
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.   X 
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.X    
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.X    
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.   X 
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.X    
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.X    
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.X    

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek