GMÜ644 - HİJYEN ve SANİTASYON

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
HİJYEN ve SANİTASYON GMÜ644 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gösteri
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıGıda endüstrisinde hijyen ve uygulamaları konusunda ileri seviyede bilgi sahibi olması 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; -Gıda kaynaklı hastalıklar ve Gıda hijyeni -Çalışan hijyeni -Bulaşıların önlenmesi
  2. Gıda işletmelerinde hijyenik tasarımların geliştirilmesi -Temizlik ve dezenfeksiyondaki gelişmeler -HACCP ve gıda güvenliği yönetim sistemleri - ISO 22000 uygulamalarını yapabilecektir
Dersin içeriği-Gıda kaynaklı patojenler
-Temizlik ve dezenfeksiyon
-Çalışan hijyeni
-HACCP
-ISO 22000
-Gıda mevzuatı
 
KaynaklarHayes, P. R. Food Microbiology and Hygiene, Chapman & Hall Publishing, 1995.
Lund, B.M. Baird-Parker, T. C. and Gould, G. W. The Microbiological Safety and Quality of Food, Aspen Publishers, 2000.
Handbook of Hygiene Control in the Food Industry, Lelieveld et al., CRC Press, 2005
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGiriş
2. HaftaGıda güvenliği ve hijyen uygulamalarında ki gelişmeler
3. HaftaGıda patojenleri
4. HaftaGıda patojenlerinin önlenmesi
5. HaftaMikotoksijenik küflerin önlenmesi
6. HaftaGıda işletmelerinde hijyenik tasarım
7. HaftaÇalışan hijyeni
8. HaftaVize
9. HaftaTemizlik ve deterjanlar
10. HaftaGıda işletmelerinde dezenfeksiyon ve CIP sistemleri
11. HaftaGıda güvenliği ve Gıda güvenliği yönetim sisteminde gelişmeler
12. HaftaHACCP
13. HaftaISO 22000
14. HaftaGıda güvenliği yönetim sistemi uygulamaları
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler220
Sunum00
Projeler00
Seminer220
Ara Sınavlar120
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)7428
Sunum / Seminer Hazırlama21530
Proje000
Ödevler22040
Ara sınavlara hazırlanma süresi12525
Genel sınava hazırlanma süresi14545
Toplam İş Yükü27112210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.  X  
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.    X
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. X    
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.   X 
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.   X 
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.X    
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. X   
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.  X  
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek