GMÜ638 - GIDA ANALİZLERİ I
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA ANALİZLERİ I | GMÜ638 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 2 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gözlem Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Deney Sorun/Problem Çözme | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Gıdalarda duyusal kalite karakteristikleri, duyusal değerlendirme ve istatistik-kemometrik yöntemler hakkında bilgilendirme | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Gıda kalite ve duyusal kalite karakteristikleri, duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemleri, temel istatistiki yöntemler, gelişmiş istatistiki yöntemler (Temel Bileşenler [PCA] ve Aşamalı Kümeleme [HCA] analizleri), SPSS ile veri analizleri | |||||
Kaynaklar | Gıdalarda Duyusal Değerlendirme (T. Altuğ, Y. Elmacı) Sensory Evaluation Techniques (M. Meilgaard et al.) The Sensory Evaluation of Dairy Products (S. Clark et al.) Statistical methods in Food Science (J. Bower) |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Duyusal değerlendirmeye giriş |
2. Hafta | Gıda Kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri |
3. Hafta | Panel odaları ve örnek hazırlama |
4. Hafta | Panalist seçimi ve eğitimi |
5. Hafta | Duyusal analiz yöntemleri |
6. Hafta | Duyusal analiz yöntemleri |
7. Hafta | Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Duyusal analiz uygulamalar |
10. Hafta | İstatistiğe giriş |
11. Hafta | Temel istatistiksel yöntemler |
12. Hafta | Gelişmiş istatistiksel yöntemler |
13. Hafta | SPSS uygulamaları |
14. Hafta | Minitab uygulamaları |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 |
Sunum | 2 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 2 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 1 | 14 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 8 | 3 | 24 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 4 | 20 | 80 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 8 | 16 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 12 | 12 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 22 | 22 |
Toplam İş Yükü | 44 | 69 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek