GMÜ638 - GIDA ANALİZLERİ I

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA ANALİZLERİ I GMÜ638 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 2 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gözlem
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Deney
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıGıdalarda duyusal kalite karakteristikleri, duyusal değerlendirme ve istatistik-kemometrik yöntemler hakkında bilgilendirme  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, Gıda analizlerinde duyusal tekniklerin kullanılması hakkında ve istatistik-kemometrik yöntemlerin kullanılması hakkında bilgi sahibi olacaktır
Dersin içeriğiGıda kalite ve duyusal kalite karakteristikleri, duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemleri, temel istatistiki yöntemler, gelişmiş istatistiki yöntemler (Temel Bileşenler [PCA] ve Aşamalı Kümeleme [HCA] analizleri), SPSS ile veri analizleri 
KaynaklarGıdalarda Duyusal Değerlendirme (T. Altuğ, Y. Elmacı)
Sensory Evaluation Techniques (M. Meilgaard et al.)
The Sensory Evaluation of Dairy Products (S. Clark et al.)
Statistical methods in Food Science (J. Bower) 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaDuyusal değerlendirmeye giriş
2. HaftaGıda Kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
3. HaftaPanel odaları ve örnek hazırlama
4. HaftaPanalist seçimi ve eğitimi
5. HaftaDuyusal analiz yöntemleri
6. HaftaDuyusal analiz yöntemleri
7. HaftaDuyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
8. HaftaAra sınav
9. HaftaDuyusal analiz uygulamalar
10. Haftaİstatistiğe giriş
11. HaftaTemel istatistiksel yöntemler
12. HaftaGelişmiş istatistiksel yöntemler
13. HaftaSPSS uygulamaları
14. HaftaMinitab uygulamaları
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama140
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler210
Sunum210
Projeler00
Seminer210
Ara Sınavlar130
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14114
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)8324
Sunum / Seminer Hazırlama42080
Proje000
Ödevler2816
Ara sınavlara hazırlanma süresi11212
Genel sınava hazırlanma süresi12222
Toplam İş Yükü4469210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.   X 
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.   X 
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.     X
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.    X
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.    X
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.   X 
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.    X
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.    X
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek