GMÜ639 - ENZİM TEKNOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ENZİM TEKNOLOJİSİ GMÜ639 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gösteri
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıÖğrencilerin enzim kaynakları, çeşitleri, yapı ve fonksiyonları konularında bilgilendirilmesi. Öğrencilerin gıda kalitesi ve gıda endüstrisi açısından önemli olan enzimlerin sınıflandırılması, özellikleri ve önemi konularında bilgilendirilmesi. Öğrencilerin enzimlerin aktivitesi üzerine etki eden faktörler ve bunların önemi hususunda bilgilendirilmesi. Öğrencilere enzimlerin yararlı etkilerinden yararlanmanın yolları ile olumsuz etkilerinden korunmanın yollarını öğretmek. Öğrencilere enzimlerin kaynağından izolasyonu ve saflaştırılması tekniklerini öğretmek. Öğrencilerin önemli enzim grupları ve bu enzimlerin gıda endüstrisinde kullanımı hususlarında bilgilendirilmesi. Öğrencilerin enzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler hususunda bilgilendirilmesi. Öğrencilerin immobilize enzimler, immobilizasyon teknikleri ve gıda endüstrisinde kullanımı konusunda bilgilendirilmesi. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; Enzimler ve enzim teknolojisi konularında temel bilgiler edinecek, enzimlerin kaynaklarını, çeşitlerini, yapı ve fonksiyonlarını öğrenecek, gıda hammaddelerinde doğal enzim varlığı ile doğal enzimlerin gıda hammaddesi ve gıda kalitesi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri hususlarında bilgi sahibi olacak ve bu hususlarda yorum yapmayı öğrenecek, enzimlerden gıda endüstrisinde yararlanma yollarını öğrenecek,
  2. enzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler hususunda bilgi sahibi olacak, edindiği bilgileri eğitim programındaki enzimlerle ilişkili bilim, teknoloji ve mühendislik derslerinde kullanma becerisini geliştirecek, konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın yollarını öğrenecek, edindiği bilgileri sentez edip yorumlamayı öğrenecek,
  3. kendisini sözlü ve yazılı ifade etme becerisi kazanacak, fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek, konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmayı öğrenecektir.
Dersin içeriğiEnzim kaynakları ve önemi. Enzimlerin gıda kalitesi, gıda üretimi, gıda teknolojisi, gıda mühendisliği ve gıda analizleri açısından önemi. Enzimlerin kimyasal yapısı ve kimyasal özellikleri. Enzim spesifikliği. Enzim çeşitleri ve fonksiyonları. Allosterik enzimler. İzoenzimler ve önemi. Enzimlerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi. Enzimatik reaksiyonlar ve enzim kinetiği. Enzim aktivitesi üzerine etki eden faktörler. Gıdalardaki doğal enzim inhibitörleri. Enzim stabilitesi ve önemi. Enzimlerin gıda hammaddesi ve gıda kalitesi üzerine etkileri. Ticari enzim preparatları ve kalite kriterleri. Enzimlerin kaynağından izolasyonu ve saflaştırılması teknikleri. Gıda endüstrisinde ticari enzim kullanımı. Gıda analizlerinde enzimatik test kitlerinden yararlanım. Enzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler ve mühendislik bilgilerinin enzim teknolojisinde kullanımı. İmmobilize enzimler, immobilizasyon teknikleri ve gıda endüstrisinde kullanımı. 
KaynaklarAehle, W. 2007. Enzymes in Industry, Wiley-VCH.
Wong, D.W.S. 1995. Food Enzymes: structure and mechanism. Chapman and Hall. NY
Fennema, O.R. 1996. Food Chemistry. 3rd Edition. Marcel Dekker Inc. NY.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaEnzim kaynakları ve önemi.
2. HaftaEnzimlerin gıda kalitesi, gıda üretimi, gıda teknolojisi, gıda mühendisliği ve gıda analizleri açısından önemi.
3. HaftaEnzimlerin kimyasal yapısı ve kimyasal özellikleri.
4. HaftaEnzim spesifikliği. Enzim çeşitleri ve fonksiyonları.
5. HaftaEnzimlerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi. Allosterik enzimler. İzoenzimler ve önemi.
6. HaftaEnzimatik reaksiyonlar ve enzim kinetiği. Enzim stabilitesi ve önemi.
7. HaftaEnzim aktivitesi üzerine etki eden faktörler.
8. HaftaAra sınav.
9. HaftaGıdalardaki doğal enzim inhibitörleri. Enzimlerin gıda hammaddesi ve gıda kalitesi üzerine etkileri.
10. HaftaTicari enzim preparatları ve kalite kriterleri. Enzimlerin kaynağından izolasyonu ve saflaştırılması teknikleri.
11. HaftaGıda endüstrisinde ticari enzim kullanımı.
12. HaftaGıda analizlerinde enzimatik test kitlerinden yararlanım.
13. HaftaEnzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler ve mühendislik bilgilerinin enzim teknolojisinde kullanımı.
14. Haftaİmmobilize enzimler, immobilizasyon teknikleri ve gıda endüstrisinde kullanımı.
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler210
Sunum00
Projeler00
Seminer330
Ara Sınavlar120
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)7428
Sunum / Seminer Hazırlama32060
Proje000
Ödevler21020
Ara sınavlara hazırlanma süresi12525
Genel sınava hazırlanma süresi13535
Toplam İş Yükü2897210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.   X 
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.   X 
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.X    
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. X   
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.  X  
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.X    
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. X   
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.  X  
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek