GMÜ639 - ENZİM TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ENZİM TEKNOLOJİSİ | GMÜ639 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gösteri | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Öğrencilerin enzim kaynakları, çeşitleri, yapı ve fonksiyonları konularında bilgilendirilmesi. Öğrencilerin gıda kalitesi ve gıda endüstrisi açısından önemli olan enzimlerin sınıflandırılması, özellikleri ve önemi konularında bilgilendirilmesi. Öğrencilerin enzimlerin aktivitesi üzerine etki eden faktörler ve bunların önemi hususunda bilgilendirilmesi. Öğrencilere enzimlerin yararlı etkilerinden yararlanmanın yolları ile olumsuz etkilerinden korunmanın yollarını öğretmek. Öğrencilere enzimlerin kaynağından izolasyonu ve saflaştırılması tekniklerini öğretmek. Öğrencilerin önemli enzim grupları ve bu enzimlerin gıda endüstrisinde kullanımı hususlarında bilgilendirilmesi. Öğrencilerin enzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler hususunda bilgilendirilmesi. Öğrencilerin immobilize enzimler, immobilizasyon teknikleri ve gıda endüstrisinde kullanımı konusunda bilgilendirilmesi. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Enzim kaynakları ve önemi. Enzimlerin gıda kalitesi, gıda üretimi, gıda teknolojisi, gıda mühendisliği ve gıda analizleri açısından önemi. Enzimlerin kimyasal yapısı ve kimyasal özellikleri. Enzim spesifikliği. Enzim çeşitleri ve fonksiyonları. Allosterik enzimler. İzoenzimler ve önemi. Enzimlerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi. Enzimatik reaksiyonlar ve enzim kinetiği. Enzim aktivitesi üzerine etki eden faktörler. Gıdalardaki doğal enzim inhibitörleri. Enzim stabilitesi ve önemi. Enzimlerin gıda hammaddesi ve gıda kalitesi üzerine etkileri. Ticari enzim preparatları ve kalite kriterleri. Enzimlerin kaynağından izolasyonu ve saflaştırılması teknikleri. Gıda endüstrisinde ticari enzim kullanımı. Gıda analizlerinde enzimatik test kitlerinden yararlanım. Enzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler ve mühendislik bilgilerinin enzim teknolojisinde kullanımı. İmmobilize enzimler, immobilizasyon teknikleri ve gıda endüstrisinde kullanımı. | |||||
Kaynaklar | Aehle, W. 2007. Enzymes in Industry, Wiley-VCH. Wong, D.W.S. 1995. Food Enzymes: structure and mechanism. Chapman and Hall. NY Fennema, O.R. 1996. Food Chemistry. 3rd Edition. Marcel Dekker Inc. NY. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Enzim kaynakları ve önemi. |
2. Hafta | Enzimlerin gıda kalitesi, gıda üretimi, gıda teknolojisi, gıda mühendisliği ve gıda analizleri açısından önemi. |
3. Hafta | Enzimlerin kimyasal yapısı ve kimyasal özellikleri. |
4. Hafta | Enzim spesifikliği. Enzim çeşitleri ve fonksiyonları. |
5. Hafta | Enzimlerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi. Allosterik enzimler. İzoenzimler ve önemi. |
6. Hafta | Enzimatik reaksiyonlar ve enzim kinetiği. Enzim stabilitesi ve önemi. |
7. Hafta | Enzim aktivitesi üzerine etki eden faktörler. |
8. Hafta | Ara sınav. |
9. Hafta | Gıdalardaki doğal enzim inhibitörleri. Enzimlerin gıda hammaddesi ve gıda kalitesi üzerine etkileri. |
10. Hafta | Ticari enzim preparatları ve kalite kriterleri. Enzimlerin kaynağından izolasyonu ve saflaştırılması teknikleri. |
11. Hafta | Gıda endüstrisinde ticari enzim kullanımı. |
12. Hafta | Gıda analizlerinde enzimatik test kitlerinden yararlanım. |
13. Hafta | Enzim bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler ve mühendislik bilgilerinin enzim teknolojisinde kullanımı. |
14. Hafta | İmmobilize enzimler, immobilizasyon teknikleri ve gıda endüstrisinde kullanımı. |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel Sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 3 | 30 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 7 | 4 | 28 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 3 | 20 | 60 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 | 20 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 25 | 25 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 35 | 35 |
Toplam İş Yükü | 28 | 97 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek