GMÜ630 - ISIL İŞLEMLER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ISIL İŞLEMLER GMÜ630 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm Sorumluları 
Dersin amacıGıda muhafazasında ısıl işlemlerin temel prensiplerini, sterilizasyon değerlendirme yöntemlerini, mikroorganizmalarının ısıl dirençlerinin saptanması ve değerlendirilmesine ait yöntemleri öğretmek.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, temel mühendislik bilgisini momentum transferine uygulamayı öğrencek, problemleri farklı bakış açılarından analiz etmeyi öğrenecek, bir problemin çözümüne matematik
  2. prensiplerini dahil etmeyi öğrenecek, momentum transferi problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi geliştirecek, problemlerin çözümünde uygun mühendislik
  3. araçlarını ve metotlarını uygulama becerisi geliştirecek, fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek
Dersin içeriğiGıdaların muhafazasında ısıl işlemlerin temel prensipleri. Gıdalarda ısı aktarımı girişimi ve bunu etkileyen faktörler. Soğuk nokta. Isı girişim eğrileri. Mikroorganizmaların ısıya dirençleri. Sterilizasyon değerinin hesaplanması. Matematiksel yöntemler; genel yöntem, toplama ve nomogram yöntemleri. Kesikli ve sürekli sterilizasyon. 
KaynaklarGıda Mühendisliğinde Sterilizasyon, Şahbaz, F., Cemeroğlu, B., Acar, J., 1996, 2nd, Ankara, H.Ü. Müh. Fak.Yayınları
Introduction to Engineering, P.Singh, D.R.Heldman, 3rd Rd., Academi Press
Fundamentals of Food Process Engineering, R.T. Toledo, 1991, 2nd ed, Van Nastnord Reinhold, New York
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGıdaların muhafazasında ısıl işlemlerin temel prensipleri
2. HaftaGıdalarda ısı aktarımı girişimi ve bunu etkileyen faktörler
3. HaftaSoğuk nokta
4. HaftaIsı girişim eğrileri
5. HaftaMikroorganizmaların ısıya dirençleri.
6. HaftaSterilizasyon değerinin hesaplanması
7. HaftaAra sınav
8. HaftaMatematiksel yöntemler
9. HaftaMatematiksel yöntemler
10. HaftaGenel yöntem
11. HaftaToplama yöntemi
12. HaftaNomogram yöntemi
13. HaftaKesikli sterilizasyon
14. Hafta Sürekli sterilizasyon
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler220
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler21326
Ara sınavlara hazırlanma süresi14040
Genel sınava hazırlanma süresi16060
Toplam İş Yükü32119210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.    X
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.    X
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. X   
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.  X  
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.  X  
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.   X 
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.X    
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.  X  
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. X   
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek