GMÜ629 - BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ GMÜ629 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 2 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Deney
Diğer: Ödev, sunum  
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıBitkisel yağların, kimyası ve işlenmesi konularında detaylı bilgi vermek. Bitkisel yağların üretiminde günümüzde kullanılan endüstriyel prosesler ile bu prosesleri teorik bilgi temelinde açıklamak, bazı üretim teknolojilerini uygulamalı olarak göstermek. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. Öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek. Öğrencilere bitkisel yağların teknolojisi konusunda kazandığı yeni bilgileri kullanma, uygulama ve yorumlama becerisi kazandırmak.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; ? Bitkisel katı ve sıvı yağların temel fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri konusunda detaylı bilgi sahibi olacak.
  2. ? Bitkisel katı ve sıvı yağ eldesinde kullanılan prosesler ve bu prosesler sırasında oluşan toksik bileşenler, bunların kalite ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olacak.
  3. ? Bitkisel katı ve sıvı yağların modifikasyonunda kullanılan fiziksel, kimyasal ve biyoteknolojik prosesler hakkında detaylı bilgi sahibi olacak. ? Bitkisel katı ve sıvı yağlarda kalite kriterlerini öğrenecek ve analiz yöntemlerini uygulama becerisi geliştirecek.
  4. ? Bitkisel katı ve sıvı yağların sağlıklı besleme beslenme fizyolojisi bakımından önemini kavrayacak, sağlıklı beslenme bilincine sahip olacak. ? Bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirme becerilerini geliştirmek.
  5. ? Sözlü sunum yeteneğinin gelişmesine yardımcı olacak. ? Farklı bilgi kaynaklarına ulaşma yeteneğini geliştirecek. ? Profesyonel ve etik sorumluluk bilincini geliştirecek. ? Fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek.
Dersin içeriğiUluslararası ve ulusal üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri, bitkisel yağların sınıflandırılması, metabolizması, majör ve minör bileşenler, kalite kriterleri ve analiz yöntemleri, rafinasyon, modifikasyon yöntemleri (interesterifikasyon, hidrojenasyon ve fraksine kristalizasyon), toksisite ve güvenlik, yağ ürünleri  
KaynaklarShahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, 6th Edition, Wiley, 1984.
O?Brien R. Fats and Oils. Technomics Publishing Company Inc., Pennsylvania, 1998. Boskou D. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Illinois, 1996.
Kayahan M. Yağ Kimyası. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2003.
Damodaran S., Parkin K. L., Fennema O.R. Fennema's Food Chemistry, 4th Edition, CRC Press, 2008.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGiriş, üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri
2. HaftaSınıflandırma
3. HaftaMetabolizma
4. HaftaMajör ve minör bileşenler
5. HaftaKalite kriterleri ve analiz yöntemleri
6. HaftaKalite kriterleri ve analiz yöntemleri
7. HaftaAra Sınav
8. HaftaYağ eldesine hazırlık işlemleri, ham yağ eldesi
9. HaftaModern rafinasyon yöntemleri
10. HaftaModifikasyon (fraksiyone kristalizasyon, hidrojenasyon)
11. HaftaModifikasyon (interesterifikasyon)
12. HaftaToksik bileşenler
13. HaftaYağ ürünleri
14. HaftaYağ ürünleri
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. Haftagenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama140
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler520
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)11222
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler51575
Ara sınavlara hazırlanma süresi13232
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü46103235

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.    X
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.  X  
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.     X
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.  X  
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.    X
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. X   
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.  X  
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.  X  
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. X   

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek