GMÜ626 - ET ve ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ET ve ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ GMÜ626 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 2 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıKasın histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal yapısı, et ürünleri üretiminde uygulanan işlemler ile et ve ürünlerinde kalite ögeleri ve kaliteyi etkileyen faktörler hakkında lisans üstü düzeyde yeni bilgilerin sunulmasıdır 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, etin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve histolojik özellikleri, kesim sonrası dönemde oluşan biyokimyasal reaksiyonlar, etin dayanıklılığının arttırılması, bazı et ürünlerinde kalite ögeleri ve kaliteyi etkileyen faktörler hakkında lisansüstü düzeyde bilgiler edinecektir
Dersin içeriğiKasın histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal yapısı. Taşıma, depolama, işleme sürecinde ette görülen değişimler. Et ürünlerinde kullanılan kılıflar, baharatlar ve katkılar. Kürleme, dumanlama, pişirme, konserveleme, tumbling, massaging ve kurutma işlemleri. Et ürünleri formülasyonları. Et ve ürünlerinde kalite ögeleri ve kaliteyi etkileyen faktörler 
KaynaklarDersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları.
Öztan, A. Et Bilimi ve Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Ankara, 2005.
Girard J.P. Technology of Meat and Meat Products. Ellis Horwood, New York, 1992.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaKasın histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal yapısı
2. HaftaTaşıma, depolama, işleme sürecinde ette görülen değişimler
3. HaftaEt ürünlerinde kullanılan kılıflar, baharatlar ve katkılar
4. HaftaSoğutma, dondurma ve çözündürme
5. HaftaPişirme, konserveleme
6. HaftaKurutma
7. HaftaTuzlama ve kürleme
8. HaftaAra sınav
9. HaftaDumanlama
10. HaftaTumbling, massaging
11. HaftaFermentasyon, boyut küçültme
12. HaftaEt ürünleri formülasyonları
13. HaftaEt ve ürünlerinde kalite ögeleri
14. HaftaKaliteyi etkileyen faktörler
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama140
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler1220
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)10110
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler12896
Ara sınavlara hazırlanma süresi11818
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü5261210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.    X
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.    X
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.    X
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.  X  
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.    X
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.X    
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.X    
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. X   
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek