GMÜ619 - İLERİ GIDA MİKROBİYOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
İLERİ GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | GMÜ619 | 3. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 9 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gösteri | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Gıda kalitesi ve güvenliğini etkileyen mikroorganizmalar ile gıda endüstrisinde yararlanılan mikroorganizmaların özellikleri ve etki mekanizmaları ve bu bilgilerden gıda endüstrisinde yararlanım konularında bilgi vermek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Gıdalardaki mikroorganizmalar. Gıda kaynaklı bakteriler, küfler ve mayalar. Gıdalardaki mikroorganizmaları etkileyen iç ve dış faktörler. Et ve ürünleri mikrobiyolojisi. Süt ve ürünleri mikrobiyolojisi. Meyve ve sebze mikrobiyolojisi. Çeşitli gıdaların mikrobiyolojisi. Fermente gıdalar mikrobiyolojisi. Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar. Gıda kaynaklı bakteriyel olmayan hastalıklar . | |||||
Kaynaklar | Jay et al. 2005. Modern Food Microbiology, Springer Ray, B. 2005. Fundamental Food Microbiology, CRC Press Robinson, R. K., Batt, C. A. 2001 Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Gıdalardaki mikroorganizmalar. |
2. Hafta | Gıda kaynaklı bakteriler |
3. Hafta | Gıda kaynaklı küfler |
4. Hafta | Gıda kaynaklı mayalar |
5. Hafta | Gıdalardaki mikroorganizmaları etkileyen iç faktörler |
6. Hafta | Gıdalardaki mikroorganizmaları etkileyen dış faktörler |
7. Hafta | Et ve ürünleri mikrobiyolojisi. |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Süt ve ürünleri mikrobiyolojisi. |
10. Hafta | Meyve ve sebze mikrobiyolojisi. |
11. Hafta | Çeşitli gıdaların mikrobiyolojisi. |
12. Hafta | Fermente gıdalar mikrobiyolojisi. |
13. Hafta | Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar. |
14. Hafta | Gıda kaynaklı bakteriyel olmayan hastalıklar. |
15. Hafta | Final sınavına hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 3 | 30 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 3 | 20 | 60 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 21 | 42 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 35 | 118 | 270 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek