GMÜ619 - İLERİ GIDA MİKROBİYOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
İLERİ GIDA MİKROBİYOLOJİSİ GMÜ619 3. Yarıyıl 3 0 3 9
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gösteri
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıGıda kalitesi ve güvenliğini etkileyen mikroorganizmalar ile gıda endüstrisinde yararlanılan mikroorganizmaların özellikleri ve etki mekanizmaları ve bu bilgilerden gıda endüstrisinde yararlanım konularında bilgi vermek 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; Gıda hammaddeleri ve gıdaların doğal mikroorganizma floraları hakkında bilgi sahibi olacak, gıda hammaddeleri, gıdalar ve çevre arasındaki çapraz kontaminasyonlar ve önemini öğrenecek, gıda üretimi, gıda kalitesi ve insan sağlığı yönünden yararlı olan
  2. mikroorganizmalar ve ürünleri ile bunlardan yararlanmanın yollarını öğrenecek, gıda üretimi, gıda kalitesi, gıda güvenliği ve insan sağlığı yönünden zararlı olan mikroorganizmalar ve ürünleri ile bunların kontrol altında tutulmasının yollarını
  3. öğrenecek, mikroorganizmalarla ilgili yasal sınırlamalar hususunda bilgi sahibi olacak, bu hususlarda yorum yapmayı öğrenecek, edindiği bilgileri eğitim programındaki mikroorganizmalarla ilişkili bilim, teknoloji ve mühendislik derslerinde kullanma becerisini
  4. geliştirecek, konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın yollarını öğrenecek, edindiği bilgileri sentez edip yorumlamayı öğrenecek, kendisini sözlü ve yazılı ifade etme becerisi kazanacak,
  5. fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek, konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmayı öğrenecektir.
Dersin içeriğiGıdalardaki mikroorganizmalar. Gıda kaynaklı bakteriler, küfler ve mayalar. Gıdalardaki mikroorganizmaları etkileyen iç ve dış faktörler. Et ve ürünleri mikrobiyolojisi. Süt ve ürünleri mikrobiyolojisi. Meyve ve sebze mikrobiyolojisi. Çeşitli gıdaların mikrobiyolojisi. Fermente gıdalar mikrobiyolojisi. Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar. Gıda kaynaklı bakteriyel olmayan hastalıklar . 
KaynaklarJay et al. 2005. Modern Food Microbiology, Springer
Ray, B. 2005. Fundamental Food Microbiology, CRC Press
Robinson, R. K., Batt, C. A. 2001 Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGıdalardaki mikroorganizmalar.
2. HaftaGıda kaynaklı bakteriler
3. HaftaGıda kaynaklı küfler
4. HaftaGıda kaynaklı mayalar
5. HaftaGıdalardaki mikroorganizmaları etkileyen iç faktörler
6. HaftaGıdalardaki mikroorganizmaları etkileyen dış faktörler
7. HaftaEt ve ürünleri mikrobiyolojisi.
8. HaftaAra sınav
9. HaftaSüt ve ürünleri mikrobiyolojisi.
10. HaftaMeyve ve sebze mikrobiyolojisi.
11. HaftaÇeşitli gıdaların mikrobiyolojisi.
12. HaftaFermente gıdalar mikrobiyolojisi.
13. HaftaGıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar.
14. HaftaGıda kaynaklı bakteriyel olmayan hastalıklar.
15. HaftaFinal sınavına hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler210
Sunum00
Projeler00
Seminer330
Ara Sınavlar120
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama32060
Proje000
Ödevler22142
Ara sınavlara hazırlanma süresi13030
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü35118270

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.    X
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.    X
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.X    
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. X   
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.   X 
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.X    
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.X    
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.   X 
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek