SER618 - SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II | SER618 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Takım/Grup Çalışması | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. T. Emre Feyzoğlu, Doç. Mutlu Başkaya | |||||
Dersin amacı | Bu dersin amacı, yüksek lisans düzeyindeki öğrenciye alternatif pişirim teknikleri hakkında bilgi vermek, farklı kültür ve anlayışlara özgü seramik pişirimlerini tanımalarını sağlamak, fırın yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | 1. Seramik pişirim kavramının irdelenmesi. 2. Artistik seramik formların pişiriminde göz önünde tutulacak etmenlerin belirlenmesi. 3. Tasarıma göre pişirim ilkelerinin belirlenmesi. 4. Alternatif fırınlama teknikleri hakkında temel bilgiye giriş. 5. Fırın yapım ve uygulama konularında temel bilgiye giriş. | |||||
Kaynaklar | Tasarım, seramik sanatı ve endüstriyel seramik üretimiyle ilgili her tür kitap, dergi ve broşür, internet, çeşitli önemli seramik sanatçılarının yayınlamış olduğu seramik pişirimi ve fırın yapımı konularında kitaplar. Olsen, Fred; TheKilnBook, Kusakabe, Masakazu;TheJapaneseFiring, |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Seramik pişirim ilkelerine giriş. |
2. Hafta | Alternatif seramik pişirimleri hakkında sunum ve tartışma. |
3. Hafta | Alternatif seramik pişirimleri hakkında sunum ve tartışma (devam). |
4. Hafta | Açık pişirim uygulamaları ? (Çukur pişirimi- Kağıt fırın vb.). |
5. Hafta | Açık pişirim uygulamaları ? (Batı Anadolu tipi açık pişirim uygulaması). |
6. Hafta | I. Ara sınav |
7. Hafta | Küçük boyutlu, gaz ya da odun yakıtlı fırın yapım ilkeleri. |
8. Hafta | Raku fırını yapım uygulaması. |
9. Hafta | Raku fırını yapım uygulaması (devam). |
10. Hafta | Raku pişirimi uygulaması. |
11. Hafta | II. Ara sınav |
12. Hafta | Tek kamaralı odun yakıtlı, tuz ya da soda fırını yapım ilkeleri. |
13. Hafta | Tuz pişirimi hakkında öğrenci sunumu. |
14. Hafta | Soda pişirimi hakkında öğrenci sunumu. |
15. Hafta | - |
16. Hafta | Genel Sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 3 | 30 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 2 | 20 |
Toplam | 50 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 16 | 6 | 96 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 2 | 5 | 10 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 5 | 10 | 50 |
Proje | 3 | 10 | 30 |
Ödevler | 2 | 4 | 8 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 4 | 8 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü | 31 | 47 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek