SER618 - SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SERAMİK PİŞİRİM TEKNİKLERİ II SER618 Bahar 2 2 3 7
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Takım/Grup Çalışması
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. T. Emre Feyzoğlu, Doç. Mutlu Başkaya 
Dersin amacıBu dersin amacı, yüksek lisans düzeyindeki öğrenciye alternatif pişirim teknikleri hakkında bilgi vermek, farklı kültür ve anlayışlara özgü seramik pişirimlerini tanımalarını sağlamak, fırın yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1. Alternatif pişirim teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. 2. Pişirim tekniği malzeme ilişkisini kurar.
  3. 3. Pişirim sürecini planlar.
  4. 4. Farklı pişirim seçeneklerinin getireceği artistik ve teknik sonuçlar hakkında deneyime sahip olur.
  5. 5. Fırın yapımı konusunda temel bilgiye sahip olur.
Dersin içeriği1. Seramik pişirim kavramının irdelenmesi.
2. Artistik seramik formların pişiriminde göz önünde tutulacak etmenlerin belirlenmesi.
3. Tasarıma göre pişirim ilkelerinin belirlenmesi.
4. Alternatif fırınlama teknikleri hakkında temel bilgiye giriş.
5. Fırın yapım ve uygulama konularında temel bilgiye giriş. 
KaynaklarTasarım, seramik sanatı ve endüstriyel seramik üretimiyle ilgili her tür kitap, dergi ve broşür, internet, çeşitli önemli seramik sanatçılarının yayınlamış olduğu seramik pişirimi ve fırın yapımı konularında kitaplar.
Olsen, Fred; TheKilnBook,
Kusakabe, Masakazu;TheJapaneseFiring, 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSeramik pişirim ilkelerine giriş.
2. HaftaAlternatif seramik pişirimleri hakkında sunum ve tartışma.
3. HaftaAlternatif seramik pişirimleri hakkında sunum ve tartışma (devam).
4. HaftaAçık pişirim uygulamaları ? (Çukur pişirimi- Kağıt fırın vb.).
5. HaftaAçık pişirim uygulamaları ? (Batı Anadolu tipi açık pişirim uygulaması).
6. HaftaI. Ara sınav
7. HaftaKüçük boyutlu, gaz ya da odun yakıtlı fırın yapım ilkeleri.
8. HaftaRaku fırını yapım uygulaması.
9. HaftaRaku fırını yapım uygulaması (devam).
10. HaftaRaku pişirimi uygulaması.
11. HaftaII. Ara sınav
12. HaftaTek kamaralı odun yakıtlı, tuz ya da soda fırını yapım ilkeleri.
13. HaftaTuz pişirimi hakkında öğrenci sunumu.
14. HaftaSoda pişirimi hakkında öğrenci sunumu.
15. Hafta-
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler330
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav220
Toplam50
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 16 6 96
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)2510
Sunum / Seminer Hazırlama51050
Proje31030
Ödevler248
Ara sınavlara hazırlanma süresi248
Genel sınava hazırlanma süresi188
Toplam İş Yükü3147210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek