TUR672 - TURİZMDE HİZMET ÜRETİMİ YÖNETİMİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TURİZMDE HİZMET ÜRETİMİ YÖNETİMİ | TUR672 | 2. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Uygulama-Alıştırma Sorun/Problem Çözme | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Doktor Öğretim Üyesi Hatice ÇALIPINAR | |||||
Dersin amacı | Dersin temel amacı; hizmet üretim yönetiminin temel prensiplerini kavramak; turizmde hizmet yönetiminin insan kaynakları, pazarlama ve üretim yönetimi arasındaki karşılıklı ilişkileri anlamak; turizm işletmelerinde hizmet stratejisi, tasarım, kalite, verimlilik, tedarikçi ilişkileri ve stok kontrolünü kavramak; turizmde hizmet üretim yönetimi teorisini pratiğe uygulamaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Hizmet Üretim Yönetimine Giriş Turizmde Hizmet Üretim Stratejileri Turizmde Müşteri ve Tedarikçi İlişkileri Teknolojinin Turizm Sektörüne Etkileri Turizm İşletmelerinde Hizmet Tasarımı Turizm İşletmelerinde İş Yeri Düzenleme Turizm İşletmelerinde Hizmet Kalitesi ve Sürekli İyileştirme Turizm İşletmelerinde Performans Ölçümü ve Değerlendirmesi Turizm İşletmelerinde Stok Yönetimi Proje Sunumları Makale incelemesi | |||||
Kaynaklar | Fitzsimmons, J & Fitzsimmons, M; Service Management: Operations, Strategy, Information Technology, 5th Ed., McGraw Hill Singapore, 2006. Williams, C.; Service Quality in Leisure and Tourism, CABI Publishing, 2003. Haksever, C., Barry Render, Roberta S. Russell & Robert G. Murdick; Service Management and Operations, 2/E, Prentice Hall, 2000. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Giriş |
2. Hafta | Hizmet Üretim Yönetimine Giriş |
3. Hafta | Turizmde Hizmet Üretim Stratejileri |
4. Hafta | Turizmde Müşteri ve Tedarikçi İlişkileri |
5. Hafta | Teknolojinin Turizm Sektörüne Etkileri |
6. Hafta | Turizm İşletmelerinde Hizmet Tasarımı |
7. Hafta | Turizm İşletmelerinde İş Yeri Düzenleme |
8. Hafta | Turizm İşletmelerinde Hizmet Kalitesi ve Sürekli İyileştirme |
9. Hafta | Turizm İşletmelerinde Performans Ölçümü ve Değerlendirmesi |
10. Hafta | Turizm İşletmelerinde Stok Yönetimi |
11. Hafta | Proje sunumları |
12. Hafta | Proje sunumları |
13. Hafta | Proje sunumları |
14. Hafta | Makale incelemeleri |
15. Hafta | Makale incelemeleri |
16. Hafta | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 30 |
Sunum | 1 | 30 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 10 | 8 | 80 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 4 | 10 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü | 29 | 39 | 180 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel işletme fonksiyonlarına dair etiğe uyan özgün araştırmalar yapar, bulguları tarafsız raporlar. | X | ||||
2. İşletme problemlerini çözmede uygun yazılımı kullanır, yeni yöntem ve yazılımlara adapte olur. | X | ||||
3. Eleştirel bakış açısıyla problemleri saptar, etkili çözümlerle örgütün hedef ve stratejik planlarını belirleyen yöneticilik ve liderlik özellikleri sergiler. | X | ||||
4. Projelerde aktif rol alır, paydaş ilişkilerini saptar, yönlendirir ve motive eder. | X | ||||
5. Örgüt içi bilgi akışı ve yönetime dair doğru sözlü ve yazılı iletişim kurar. | X | ||||
6. Güncel ve ileri düzey bilgilerini farklı alanlarla ilişkilendirir, sentezler ve analiz, problem çözme, fikir üretme amacıyla özgün şekilde kullanır. | X | ||||
7. Araştırma ve öğrenme isteğiyle kendini sürekli geliştirir, edinimlerini yazılı ve sözlü olarak aktarır. | X | ||||
8. Hedeflere yönelik kararlarda, öngörü becerisi ve stratejik düşünme yetisi ile aktif rol oynar. | X | ||||
9. Bilgilerini etik değerlere, toplumsal ve evrensel değerlere bağlı, disiplinler arası tutarlılıkla, çevre ve kişilere saygılı, doğru ve güvenli şekilde kullanır. | X | ||||
10. İşletmenin disiplinler arası yapısına, başka alanlarla ilişkisine ve işletme stratejilerini oluşturan farklı disiplinlere dair uzmanlığa sahiptir. | X | ||||
11. Problemlere, stratejik ve geniş bir açıdan yaklaşarak, bireysel ve sosyal faydayı gözetir ve bakış açısını sürekli geliştirir. | X | ||||
12. Özgün çalışmalarını paylaşarak güncel bilgileri takip eder ve alanındaki kişilerle bağlantı kurar. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek