ESF605 - SPORDA ERGOJENİK YARDIM

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SPORDA ERGOJENİK YARDIM ESF605 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Diğer: Literatür tartışması, seminer, proje  
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. H. Hüsrev Turnagöl 
Dersin amacıBu dersin amacı; öğrenciye sporcu beslenmesinde temel uygulamalar dışında, doping kapsamında yer almayan performansa yardımcı olduğu düşünülen bazı besin suplementlerinin ve uygulamalarının etkilerini güncel literatür desteği ile kavratmaktır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1. Spor dalına özgü olarak sporcuların beslenmelerinde destek olarak alabilecekleri suplementleri ve özelliklerini tanımlayabilecektir.
  2. 2. Suplementlerin gereksinimlerini ve bunu etkileyen faktörleri, egzersize ve beslenmeye bağlı oluşan yorgunluğun engellenmesinde suplementlerin gereksinimini açıklayıp tartışabilecektir.
  3. 3. Egzersiz, beslenme ve suplementlerin etkilerini tartışabilecektir.
  4. 4. Yarışma öncesi, sırası ve sonrasında beslenme dışında suplement kullanımı konusunda uyulması gereken noktaları tartışabilecektir.
Dersin içeriğiBu ders; sporcu beslenmesinde temel uygulamalar dışında, doping kapsamında yer almayan performansa yardımcı olduğu düşünülen bazı besin suplementlerinin ve uygulamalarının etkilerini inceler. 
Kaynaklar1. Maughan, Ronald J., et al. "IOC consensus statement: dietary supplements and the high-performance athlete." International journal of sport nutrition and exercise metabolism 28.2 (2018): 104-125.
2. Trexler, Eric T., et al. "International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine." Journal of the International Society of Sports Nutrition 12.1 (2015): 30.
3. Kreider, Richard B., et al. "International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine." Journal of the International Society of Sports Nutrition 14.1 (2017): 18.
4. Goldstein, Erica R., et al. "International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance." Journal of the International Society of Sports Nutrition 7.1 (2010): 5.
5. Wilson, Jacob M., et al. "International society of sports nutrition position stand: beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB)." Journal of the International Society of Sports Nutrition 10.1 (2013): 6.
6. Antono J, Kalman D, Stout JR et al. (Ed) (2008). Essentials of Sport Nutrition and Supplements. Humana Press.
7. Wolinsky I, Driskell JA (2004). Nutritional Ergogenic Aids. CRC Pres.
8. Williams M., The Ergogenics Edge: Pushing the Limits of Sports Performance, (1998). Human Kinetics. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaErgojenik yardımı anlamak: Etik ve bilimsel bilginin güvenilirliği
2. HaftaBesin Suplementleri
3. HaftaCHO jelleri- içecekleri
4. HaftaÖğrenci Sunumları
5. HaftaKafein
6. HaftaKreatin
7. HaftaÖğrenci Sunumları
8. HaftaBeta-alanin ve Sodyum Bikarbonat
9. HaftaNitrat- Pancar Suyu
10. HaftaÖğrenci Sunumları
11. HaftaL-Karnitin
12. HaftaProtein Suplementleri
13. HaftaÖğrenci Sunumları
14. HaftaDoping Kontrol Merkezi ve Testler

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum315
Projeler115
Seminer00
Ara Sınavlar120
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14798
Sunum / Seminer Hazırlama31030
Proje13535
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi11515
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü3490240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi bilimine özgü temel ölçme ve değerlendirme tekniklerine yönelik kavramsal ve bilimsel gelişmeleri izleyebilir, Egzersiz ve Spor Fizyolojisi alanına özgü eriştiği derin ve sistematik bilgiyi mesleki ve akademik çalışmalarında kullanır.    X
2. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi alanında laboratuvar çalışmalarının gerektirdiği laboratuvar güvenliği, teknik bilgi ve beceriye sahiptir ve bu alandaki araç ve gereçleri kullanarak araştırma sorularına yanıt arar. X   
3. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi alanındaki kuramsal ve uygulamalı kavram ve prensipleri kullanarak farklı disiplinlerden gelen bilgileri eleştirel yaklaşımla değerlendirme, bütünleştirme, yeni bilgiler oluşturma, karar verme ve problem çözme becerisine sahiptir.    X
4. Araştırma planlar, projelerde görev alır, uygun istatistik yöntemleri seçerek yaptığı çalışmaların sonuçlarını yorumlar, raporunu yazar ve bilimsel toplantılarda sunar veya yayınlama yetkinliğine sahiptir.  X  
5. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi alanıyla ilgili ulusal/uluslararası strateji, politika ve uygulamaları ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.  X  
6. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi alanıyla ilgili bilgi üretiminde mevzuata, mesleki değerlere ve araştırma etiği ilkelerine uygun davranır, mesleki bilgi, beceri ve sorumluluklarını ekip çalışmasına aktarır.   X 
7. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi ile ilgili bilimsel bir makaleyi okur, analiz eder, ilgili mesleki alanda kanıta dayalı araştırma planlar ve yürütür.   X 
8. Egzersiz ve Spor Fizyolojisi ile ilişkili diğer bilimlerle iletişimin önemini bilir, bilgilerini ve sorun çözme yeteneğini disiplinler arası çalışmalarda kullanır.    X
9. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimser, öğrenim gereksinimlerini ve hedeflerini tanımlar, Egzersiz ve Spor Fizyolojisi alanında kalite geliştirme, mesleki eğitim ve tanıtım programlarına katkı verir.    X
10. Ulusal ve uluslararası bilim insanları ile yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar, alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek